Ungaria refuză să participe la ”misiunea nebunească” a NATO de a ajuta Ucraina, anunță ministrul maghiar de Externe
Ungaria nu va participa la planul pe termen lung al NATO de sprijinire a Ucrainei, a declarat ministrul său de externe, calificând planul drept o "misiune nebună".
Aliații NATO au convenit în aprilie să inițieze planificarea unui sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei, prin crearea unui fond în valoare de 100 de miliarde de euro.
Conform planurilor, citate de Reuters, NATO ar urma să preia o parte din activitatea de coordonare de la o coaliție condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a reiterat opoziția anterioară a guvernului față de acest plan.
"Ungaria va rămâne în afara misiunii nebunești a NATO, în ciuda tuturor presiunilor", a declarat el în cadrul unui eveniment live pe Facebook la Londra.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, răspunzând inițiativei NATO de luna trecută, a declarat, la X, că Ungaria nu va susține nicio propunere NATO care "ar putea să apropie alianța de război sau să o schimbe de la o coaliție defensivă la una ofensivă".
Relațiile dintre Budapesta și NATO s-au deteriorat din cauza tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO - aprobată în cele din urmă de Budapesta în martie - și, de asemenea, din cauza legăturilor calde ale premierului naționalist Viktor Orban cu Moscova, în ciuda invaziei rusești din Ucraina din 2022.
Trimisul american în Ungaria a declarat anterior că aliații NATO avertizează Ungaria cu privire la pericolele relației sale "strânse și în expansiune" cu Rusia și dacă aceasta este alegerea politică a Budapestei "va trebui să decidem cum să ne protejăm cel mai bine interesele de securitate", a declarat David Pressman.