Ungaria primește o lovitură fără precedent din partea Spaniei. O afacere de miliarde, blocată pe motiv că sunt pro-ruși
Un consorțiu deținut parțial de guvernul ungar a amenințat oficial guvernul spaniol cu acțiuni legale vineri, în urma deciziei acestuia de a bloca o ofertă de preluare pentru un producător spaniol de trenuri.
Guvernul de stânga al prim-ministrului Pedro Sánchez a blocat tranzacția din motive de „securitate națională”, în special din cauza posibilelor legături ale Ungariei cu Rusia, potrivit unor rapoarte anterioare ale presei spaniole, scrie Politico.
Veto-ul fără precedent este cel mai recent simbol al deteriorării relațiilor dintre Ungaria și alte țări ale Uniunii Europene, pe fondul acuzațiilor că guvernul prim-ministrului Viktor Orbán este pro-rus.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Acest lucru a provocat un răspuns furios din partea consorțiului maghiar Ganz-Mávag Europe, care a confirmat vineri că își va retrage oferta pentru producătorul spaniol de trenuri Talgo - în timp ce lansează un atac devastator și amenințări legale împotriva veto-ului spaniol.
Ganz-Mávag Europe, care este deținut în proporție de 55% de grupul maghiar de fabricație de trenuri Magyar Vagon și 45% de fondul de investiții de stat maghiar Corvinus, a scris în scrisoarea sa către autoritatea spaniolă de reglementare a pieței că oferta sa de preluare a Talgo respectă toate cerințele legale aplicabile și că nu există "motive întemeiate" pentru ca Spania să o respingă.
Ei intenționează acum să facă apel la Curtea Supremă spaniolă și "la organele competente ale Uniunii Europene", adăugând că dacă contestațiile legale ale consorțiului au succes, ei "pot lua în considerare" să își redepună oferta pentru Talgo.
Potrivit presei spaniole, blocajul Madridului asupra acordului a fost motivat de presupuse legături între Moscova și consorțiul Ganz-Mávag Europe: Magyar Vagon a fost o filială a producătorului rus de trenuri Transmashholding și are legături financiare istorice cu Banca Exim a Rusiei, iar celălalt acționar, guvernul maghiar al lui Orbán, menține, de asemenea, relații prietenești cu Kremlinul.
Veto-ul fără precedent este cel mai recent simbol al deteriorării relațiilor dintre Ungaria și alte țări ale Uniunii Europene, pe fondul acuzațiilor că guvernul prim-ministrului Viktor Orbán este pro-rus.