Ungaria nu vrea ca problema steagului secuiesc sa fie ridicata la nivel european
Ungaria vrea o rezolvare prin dialog a situatiei care a evoluat dupa ce Romania a interzis folosirea steagului secuiesc pe cladirile publice, a declarat secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth.
Acesta a afirmat ca Budapesta nu vrea ca problema sa fie ridicata la nivel european, noteaza Mediafax.
Nemeth a declarat joi seara pentru postul public de televiziune m1 ca a le permite minoritatilor sa isi foloseasca simbolurile fara restrictii este una dintre valorile de baza ale Europei, relateaza MTI.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ungaria nu vrea ca problema sa fie ridicata la nivel european, a declarat Nemeth. "Situatia a evoluat in Tinutul Secuiesc si este important sa ramana acolo ... Ungaria nu vrea sa o aduca in arena internationala", a explicat el.
El a afirmat ca este in interesul Ungariei sa rezolve situatia prin dialog cu Romania, mai degraba decat ca tensiunile sa escaladeze. "Lucram pentru reducerea acestei tensiuni", a adaugat el.
Miercuri, ministrul roman de Externe Titus Corlatean a amenintat cu expulzarea ambasadorului Ungariei la Bucuresti Oszkar Fuzes dupa ce diplomatul si-a exprimat sprijinul fata de autonomia Tinutul Secuiesc, exprimand si ideea ca ar sustine modificarea articolului 1 din Constitutia Romaniei. Ministrul roman de Externe a protestat si fata de afirmatiile lui Nemeth, care i-a cerut Guvernului roman sa renunte la interdictia privind steagul secuiesc si sa inceteze "agresiunea simbolica" impotriva minoritatii maghiare.
Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a discutat joi la telefon cu omologul sau roman, si a declarat ulterior ca Ungaria si Romania vor continua cooperarea "tinand cont de sensibilitatile celor doua tari, de dreptul natural al comunitatilor etnice, principiile europene si standardele privind minoritatile etnice".
Sursa: Mediafax
Etichete: Ungaria, romania, Tinutul Secuiesc, autonomie,
Dată publicare:
08-02-2013 10:01