Ministerul ungar de Externe: "Sustinem dreptul comunitatii maghiare de a folosi steagul secuiesc"

×
Codul embed a fost copiat

Budapesta sustine folosirea drapelului secuiesc si considera ca solutia la problema privind simbolurile minoritatilor este "in mainile Romaniei", informeaza MTI.

Solutia in problema interzicerii simbolurilor grupurilor minoritare este "in mainile Romaniei", a comunicat Ministerul ungar de Externe. Comunitatea maghiara are dreptul sa utilizeze propriile simboluri, iar, in acest context, Ungaria sustine folosirea drapelului secuiesc, precizeaza diplomatia ungara.

Potrivit comunicatului, pozitia Ungariei a fost prezentata de ambasadorul ungar din Bucuresti Ministerului roman al Afacerilor Externe. Conform MTI, ambasadorul Fuzes Oszkar a subliniat ca actuala pozitie corespunde cu practici precedente, precum si cu legislatia romaneasca si europeana.

Premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe sa adopte o atitudine ferma si sa transmita ca Romania nu accepta de la nimeni "obraznicii" si lectii privind functionarea autoritatilor locale si nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

AMBASADORUL UNGAR, CONVOCAT DE URGENTA LA MAE

Citește și
tinutul secuiesc
Lider UDMR: Va fi autonomie in Tinutul Secuiesc, intrebarea este cand o vom obtine

Declaratiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile si contravin spiritului de buna-vecinatate si Parteneriatului Strategic dintre Romania si Ungaria, afirma secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu, citat intr-un comunicat in care se arata ca ambasadorul ungar va fi convocat de urgenta la MAE.

MAE citeaza, intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX, declaratiile lui Bogdan Aurescu, secretarul de stat in MAE roman pentru afaceri strategice si co-presedinte al partii romane a Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in domeniul minoritatilor nationale despre declaratiile facute de secretarul de stat in MAE ungar Zsolt Nemeth "cu privire la arborarea asa-zisului drapel al «Tinutului Secuiesc» si presupusele «agresiuni simbolice» la care ar fi supusa".

"Declaratiile domnului Zsolt Nemeth sunt inacceptabile si contravin spiritului de buna-vecinatate si Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre Romania si Ungaria. Autoritatile romane nu accepta si nu vor accepta astfel de interferente regretabile care contravin cadrului constitutional si legal din Romania. Practic, indemnul oficialului ungar echivaleaza cu sustinerea explicita a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisa de Constitutia Romaniei si nu face parte din standardele europene acceptate in domeniul protectiei persoanelor care apartin minoritatilor nationale. Respingem, prin urmare, cu fermitate acest demers", afirma Aurescu, citat de MAE.

Oficialul roman adauga ca Romania si Ungaria sunt deopotriva parte la un sistem international si european de valori in care protectia pentru drepturile omului in general si a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale in special este fundamentala.

"Romania si-a asumat, prin participarea la diverse tratate internationale, obligatii ferme in privinta respectarii si protejarii elementelor esentiale ale identitatii persoanelor apartinand minoritatilor nationale (religia, limba, traditiile si patrimoniul cultural), convinsa fiind de necesitatea protejarii diversitatii culturale ca element definitoriu al societatii romanesti. Astfel, Romania isi indeplineste pe deplin obligatiile asumate prin Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale si Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare, documente care consacra standardele de drept international in materie de protectie a minoritatilor nationale. De altfel, modelul romanesc in materie de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale este recunoscut la nivel european si international", mai afirma Aurescu, potrivit MAE.

Secretarul de stat adauga ca, in plan bilateral, prin Tratatul de intelegere, cooperare si buna vecinatate, semnat la Timisoara, la 16 septembrie 1996, Romania si Ungaria si-au asumat obligatii reciproce inclusiv in materie de protectie a persoanelor apartinand minoritatilor nationale, prin raportare la Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale si la "documentele pertinente ale Organizatiei Natiunilor Unite, Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa si Consiliului Europei".

Din dispozitia ministrului roman al afacerilor externe, Titus Corlatean, ambasadorul ungar la Bucuresti va fi convocat de urgenta la MAE pentru a i se comunica pozitia partii romane, mai precizeaza MAE in comunicat.
 

PONTA: "NU ACCEPTAM OBRAZNICII SI LECTII PRIVIND STEAGURILE"

Presa maghiara relateaza ca declaratia lui Nemeth Zsolt este o replica la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozitiile sale pro-autonomie, a indemnat primarii din Ungaria sa arboreze in semn de solidaritate steagul Tinutului Secuiesc, scrie gandul.info.

La finalul saptamanii trecute, la ceremonia de investire a noului prefect de Covasna, steagul Tinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfasurat evenimentul.

Steagul Tinutului Secuiesc a fost arborat, marti, intr-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat ca steagul a fost arborat in semn de solidaritate fata de cauza autonomiei pentru care militeaza autoritatile locale din Harghita si Covasna. Referindu-se la refuzul autoritatilor romane de a permite arborarea steagului neoficial al Tinutului Secuiesc, Nemeth Zsolt a declarat ca, in opinia sa, este o agresiune simbolica din partea autoritatilor romane.

"Nu exagerez cand spun ca suntem in fata unei agresiuni simbolice", a declarat Nemeth Zsolt.

Oficialul maghiar a adaugat ca in Secuime a fost declansat un adevarat "razboi al steagurilor". Nemeth Zsolt a declarat ca se asteapta ca Guvernul Ponta sa intervina si sa opreasca aceasta disputa."Guvernul maghiar se asteapta ca guvernul roman sa intervina si sa opresca acesta agresiune simbolica impotriva minoritatii maghiare din Ardeal", a declarat Zsolt. Oficialul maghiar a mai spus ca primariile din Ungaria ar trebui sa arboreze in semn de solidaritate steagul Tinutului Secuiesc.

Declaratiile oficialului maghiar vin la cateva zile dupa ce steagul Tinutul Secuiescu a fost scos din sala unde a fost investit in functie noul prefect al judetului Covasna. Disputa pe steagul secuiesc s-a reactivat dupa ce in noiembrie 2012 instanta decis ca este legala utilizarea unui astfel de drapel in Covasna. La ceremonie a fost prezent si vicepresedintele PSD Constantin Nita care a declarat ca autonomia Tinutului Secuiesc nu poate fi pusa in discutie. Nita a mai declarat ca afirmatiile presedintelui Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, legate de autonomie sunt in opinia sa deranjante si reprezinta "o reactie emotionala".

In noiembrie 2012, Tribunalul Covasna a respins actiunea prefectului Codrin Munteanu care atacase in contencios administrativ hotararea Consiliului Judetean prin care a fost aprobat steagul judetului. Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, declara, in iunie, intr-o conferinta de presa, ca a atacat in contencios hotararile Consiliului Judetean Covasna si Consiliului Local Covasna prin care au fost aprobate steagul judetului, respectiv cel al orasului Covasna, pe motiv ca singurul simbol al unitatii administrativ-teritoriale care poate fi aprobat este stema.

In martie 2008, Consiliul Judetean Covasna a adoptat o hotarare privind includerea in statutul judetului a unor insemne specifice: stema, drapelul si fanionul judetului Covasna, care sa fie utilizate, in conditiile legii, cu prilejul unor manifestari de interes local, in actiuni protocolare sau festive, alaturi de drapelul national.

Culorile drapelului si ale fanionului sunt bazate pe combinatia coloristica a stemei judetului, aprobata prin hotarare de guvern, si anume albastru si auriu.

Pe 18 ianuarie presedintele CJ Covasna le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc sa arboreze pe fatada primariilor drapelul secuiesc. "Am cerut acest lucru pentru ca angajamentul fata de Tinutul Secuiesc este in inima noastra, dar si in semn de solidaritate fata de cei care au fost atacati de prefectul Codrin Munteanu pentru folosirea steagului secuiesc si simbolurilor secuiesti, printre acestia fiind si primarul comunei Ozun", a afirmat Tamas.

Secretarul de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, alaturi de vicepremierul maghiar Semjen Zsolt, este unul dintre sustinatorii infocati ai autonomiei Tinutului Secuiesc. In august 2012, Nemeth Zsolt a declarat ca Ungaria sustine dezideratul comunitatii maghiare pentru automia Tinutului Secuiesc. Pentru minoritatile maghiare din afara granitelor Ungariei este un lucru benefic ceea ce ele isi definesc ca un lucru benefic si care este in concordanta cu reglementarile internationale in vigoare. Noi nu dorim sa spunem de la noi ceea ce este bun si ce este bine pentru aceste comunitati, dar sustinem toate aceste obiective pe care singure si le definesc", a spus diplomatul ungar.

CITESTE SI:

Vicepresedintele PSD, Constantin Nita: Autonomia teritoriala nu poate fi pusa in discutie

Presedintele CJ Covasna: "Romania nu e doar a romanilor. Avem probleme cu cei adusi de securisti"

Lider UDMR: Va fi autonomie in Tinutul Secuiesc, intrebarea este cand o vom obtine

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Vicepresedintele PSD, Constantin Nita: Autonomia teritoriala nu poate fi pusa in discutie
Vicepresedintele PSD, Constantin Nita: Autonomia teritoriala nu poate fi pusa in discutie

Vicepresedintele PSD Constantin Nita a declarat, sambata, la Sfantu Gheorghe, ca este ingrijorat de declaratiile privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, lucru care, in opinia sa, nu poate fi pus in discutie.

Lider UDMR: Va fi autonomie in Tinutul Secuiesc, intrebarea este cand o vom obtine
Lider UDMR: Va fi autonomie in Tinutul Secuiesc, intrebarea este cand o vom obtine

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, afirma ca cei care solicita autonomia Tinutului Secuiesc nu cer nimic din ceea ce nu exista in alte regiuni din Europa, declarandu-se convins ca autonomia se va obtine, insa nu stie cand.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.