Ungaria îşi suspendă sprijinul pentru aderarea României la OECD. Reacţia premierului şi a MAE

Steagul Ungariei pe cladirea Parlamentului din Budapesta
iStock

Guvernul ungar a decis să îşi retragă sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv OECD

Guvernul ungar a decis să îşi retragă sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), invocând faptul că autorităţile române ar fi decis suspendarea cursurilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

- Reacţia MAE

- Reacţia premierului Mihai Tudose 

“Guvernul a decis să-şi suspende pentru o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României în vederea aderării la diverse organizaţii internaţionale, cum ar fi OECD, deşi promisese că o va sprijini", a anunţat secretarul de stat Levente Magyar după ce ambasadorul României la Budapesta a fost notificată în acest sens.

Citește și
A 40-a editie a Campionatului European de Baschet Masculin din 2017 (sau EuroBaschet Masculin 2017), aflata sub egida FIBA Europe.
Drapelul Ungariei, ars înaintea unui meci de baschet la Cluj

Magyar a adăugat că votul în privinţa României va avea lor în 8 septembrie şi pentru a fi admisă în OECD este necesar votul fiecărui stat membru.

El a spus că ambasadorului i s-a transmis că Ministerul de Externe ungar este surprins de faptul că la numai o zi după vizita ministrului Afacerilor Externe şi Comerţului Péter Szijjártó’s la Bucureşti, autorităţile române au anunţat că vor suspenda activitatea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

Secretarul a subliniat că în timpul vizitei şefului diplomaţiei ungare în România, autorităţile nu au menţionat nimic legat de acest subiect.

În opinia lui Magyar, decizia va pune sute de familii maghiare într-o situaţie imposibilă, cu puţin timp înaintea începerii anului şcolar. El a precizat că "Ungaria priveşte aceasta drept un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii maghiare" şi că aceasta este o măsură "extrem de neprietenoasă" din partea României.

Reacţia diplomaţiei române

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a emis miercuri seară un comunicat:

Autoritățile centrale au în atenție situația acestei unități de învățământ pentru identificarea celor mai potrivite soluții care să răspundă interesului solicitanților şi să fie conforme cadrului juridic în vigoare, în acest scop fiind instituit un dialog constant între autorități şi persoanele interesate.

Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranță şi buna conviețuire interetnică la nivelul societății române şi care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română.

Totodată, trebuie ţinut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură.

Condiţiile înființării şi funcționării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ţine de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei.

Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile.

Orice încercare de prezentare a situației de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureș drept o nerespectare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale este contrară realității, existând numeroase exemple de unități de învățământ la toate nivelurile de educație care confirmă asigurarea de către statul român la cele mai înalte standarde a dreptului la educație în limba maternă pentru minoritatea maghiară din România. Acest fapt este confirmat inclusiv de nivelul ridicat de vorbire a limbii maghiare de către persoanele aparținând minorității maghiare.

În ceea ce priveşte conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală.

Autorităţile române apreciază că această reacţie a părţii ungare contravine mesajelor de deschidere şi cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale şi îşi exprimă speranţa în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state în spiritul unei relaţii de parteneriat strategic real şi pe baza respectului reciproc.

Tudose, despre situaţia Liceului Romano-Catolic: Nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice

Premierul Mihai Tudose a comentat, miercuri, la Antena 3, afirmaţiile oficialilor maghiari pe tema situaţiei de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş, afirmând că nu crede că statul vecin va dori să "strice în asemenea hal" relaţiile diplomatice, urmând ca ministrul Educaţiei şi cel de Externe să explice cazul, arătând că totul a fost o problemă de comunicare.

"Haideţi să ne uităm şi la calitatea emiţătorului din Ungaria, un secretar de stat. Diplomatic, asta înseamnă că poate oricând să vină cineva să spună 'ia uite ce a spus ăla'. Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice cu noi şi interesele economice comune, pentru că nu numai noi avem interese economice în Ungaria, ci şi domniile lor au aici”, a spus premierul.

El a subliniat că este nevoie de dialog, arătând că România este un exemplu în ceea ce priveşte relaţia cu minorităţile.

"Această inflamare s-a produs acum, că începe anul şcolar şi copii nu ştiu, este o situaţie incertă, se înscriu sau nu la acel liceu”, precizat el.

Premierul a afirmat că a cerut ministrului de Externe şi cel al Educaţiei să dea explicaţii pe tema situaţiei din Liceu Romano-Catolic.

"Am vorbit cu Ministerul de Externe, cu ministrul Învăţământului să explice exact ce se întâmplă, că nu este un demers al statului şi că nu avem nimic împotrivă la aşa ceva. Apoi a ieşit Ministerul de Externe cu un comunicat, Ministerul nostru de Externe cu un comunicat şi uite aşa conflictul escaladează. Eu nu cred că, sper, că statul ungar va juca la asemenea nivel şi cred că, de fapt, este o interpretare un pic eronată, în sensul în care voi aveţi nevoie de noi că au fost relaţii diplomatice şi negocieri, voi, România, aveţi nevoie de noi să vă susţinem în anumite demersuri şi în timp ce aveţi nevoie de noi ne creaţi nişte probleme cu cetăţenii de etnie maghiară care se află pe teritoriu României. Nu cred că lucrurile s-au dus în direcţie bună şi, pe bază de explicaţii, mâine dimineaţă vom încerca să ne explicăm exact ceea ce se întâmplă , că e o problemă şi în Justiţie, şi o greşeală de comunicare şi o greşeală de abordare a consiliului local”, a spus premierul.


 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Curtea de Justiție a UE respinge plângerile Ungariei și Slovaciei pe tema cotelor de refugiați
Curtea de Justiție a UE respinge plângerile Ungariei și Slovaciei pe tema cotelor de refugiați

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins miercuri plângerile formulate de Ungaria și Slovacia pe tema politicii de imigrație a UE, confirmând dreptul Bruxellesului de a obliga statele membre să preia solicitanți de azil conform sistemului de cote.

Drapelul Ungariei, ars înaintea unui meci de baschet la Cluj
Drapelul Ungariei, ars înaintea unui meci de baschet la Cluj

Zeci de fani români au incendiat un drapel al Ungariei, înaintea meciului de la Eurobasket

​Asociația
​Asociația "București fără ei" a lansat concursul "Cel mai mare șobolan"

Asociația "București fără ei" a lansat concursul "Cel mai mare șobolan"

Incidente in timpul discursului lui Viktor Orban in Harghita. Mesajul premierului pentru ungurii din Romania. VIDEO
Incidente in timpul discursului lui Viktor Orban in Harghita. Mesajul premierului pentru ungurii din Romania. VIDEO

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat sambata la conferinta "Europa Centrala, un punct sigur!?", organizata in cadrul Universitatii de Vara "Tusvanyos" de la Baile Tusnad.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.