Incidente in timpul discursului lui Viktor Orban in Harghita. Mesajul premierului pentru ungurii din Romania. VIDEO

Viktor Orban
Facebook.com

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat sambata la conferinta "Europa Centrala, un punct sigur!?", organizata in cadrul Universitatii de Vara "Tusvanyos" de la Baile Tusnad.

Incidente in timpul discursului premierului maghiar, Viktor Orban la Universitatea de Vara si Tabara Studenteasca din Tusnad. Potrivit rador.ro, o femeie a protestat si a incercat sa fluiere fiind atacata de cativa barbati, care purtau palarii verzi si a fost evacuata din apropierea tribunei. Ulterior o femeie care s-a declarat sotia ziaristului Bayer Zsolt (un influent formator de opinie si membru fondator al partidului de guvernamant din Ungraria, Fidesz) a sustinut ca ea a eliminat-o pe protestatara pe care a jignit-o. Redactora de la Radio Romania Targu Mures Paraszka Boroka a incercat sa obtina informatii, dar ea a fost agresata verbal de catre ziaristul Bayer Zsolt, relateaza sursa citata.

 

Mesajul lui Orban pentru ungurii din Romania

Citește și
Migranti prinsi la frontiera
Doi romani "calauze" au fost prinsi la granita, dupa ce au incercat sa ajute 9 migranti sa treaca fraudulos frontiera
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Viktor Orban a spus ca, prin masurile luate, Ungaria a reusit sa infraneze valul de migratie catre Europa si, in context, a subliniat ca atat timp cat el va fi premier si va conduce partidul de guvernamant, gardul ridicat la granita Ungariei “va ramane acolo unde e”, relateaza Agerpres.

Orban si-a continuat ideea spunand ca “se aud voci” potrivit carora daca socialistii vor veni la putere in urma alegerilor de anul viitor, vor demola acel gard si vor lasa emigrantii sa intre in Ungaria si in Europa, deci, vor “ajuta la acel proces de amestecare a populatiei autohtone europene cu cea musulmana”.

Premierul Ungariei a sustinut ca exista anumite “puteri” care vor sa slabeasca si sa inlature guvernul de la Budapesta pentru a putea elimina obstacolul din calea fluxului migrationist, facand trimitere directa la simpatizantii magnatului George Soros si la “birocratii de la Bruxelles”.

Viktor Orban a afirmat ca de la Tratatul de la Trianon, semnat in anul 1920, Ungaria nu a fost niciodata pana acum atat de aproape de a deveni o “tara puternica, mandra si stabila” si de a-si “recapata aprecierea de sine”.

“Daca nu vom castiga alegerile, putem pierde absolut tot pentru ce am lucrat si am muncit in anii trecuti, vor veni vremuri in care nu vom putea construi nimic. (...) Sunt convins ca daca va veni un guvern meschin (...), care va servi puterilor globaliste, Ungaria va pierde pentru multe decenii de acum inainte”, a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale asigurata de organizatori.

In opinia sa, nu numai Ungaria va avea de pierdut, ci si maghiarii din afara granitelor acestei tari, care nu vor mai beneficia de sprijinul pe care l-au primit pana acum de la Budapesta.

“Vreau sa va rog sa va inregistrati si sa participati la alegeri. Nu stati pe tusa, intrati pe teren, pentru ca aveti un cuvant greu de spus, un cuvant decisiv in ce priveste rezultatul alegerilor din Ungaria”, a mai spus Viktor Orban.

Viktor Orban: Ungaria va sprijini Polonia in lupta cu "inchizitia" UE

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sambata dupa-amiaza, in timpul unui discurs tinut la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, ca Budapesta are de gand sa lupte pentru a apara Polonia, dupa ce liderii europeni au amenintat cu posibile sanctiuni impotriva Varsoviei, ca urmare a controversatelor reforme judiciare aprobate de conservatorii de la PiS, relateaza news.ro, citand Reuters.

”Ofensiva Inchizitiei impotriva Poloniei nu va avea niciodata succes, pentru ca Ungaria va recurge la toate optiunile legale pentru a demonstra solidaritate cu polonezii in Uniunea Europeana”, a declarat premierul Orban intr-un discurs din fata multimii de la Baile Tusnad.

Viktor Orban a intrat adeseori in dispute aprinse cu liderii europeni de la Bruxelles, care l-au condamnat pentru actiunile nedemocratice, ce au dus la erodarea statului de drept din Ungaria.

Insa, premierul maghiar nu s-a sfiit sa se prezinte drept un luptator pentru libertate si suveranitate nationala in fata autoritatii ”ilegitime” de la Bruxelles.

In urma cu doua zile, seful diplomatiei maghiare a solicitat Comisiei Europene sa nu se implice in problemele interne ale Poloniei si sa nu actiuneze ”ca un organism politic” la nivelul UE.

”Noi sprijinim Polonia si solicitam Comisiei Europene sa nu-si depaseasca autoritatea”, a declarat Szijjarto.

Ungaria si Polonia au starnit in ultimii ani condamnari dure de la Bruxelles, iar actiunile guvernelor conservatoare din cele doua tari au atras atentia asupra unei rupturi intre tarile central-europene si cele din vestul UE. De asemenea, cele doua state fac parte din Grupul de la Visegrad.

Anterior, Donald Tusk a condamnat reformele judiciare aprobate de catre parlamentarii conservatori de la Varsovia, sustinand ca acestea sunt impotriva valorilor europene si risca sa duca la marginalizarea Poloniei in Uniunea Europeana.

De asemenea, fostul premier polonez ajuns la sefia Consiliului European i-a cerut o intalnire presedintelui Andrzej Duda, in speranta ca va putea sa discute cu acesta despre ”criza politica” ingrijoratoare de la Varsovia.

Tusk nu este primul politician european care atrage atentia, in ultima saptamana, asupra reformelor judiciare extrem de ingrijoratoare, ce sunt grabite de conservatori prin cele doua camere ale Parlamentului.

Inclusiv prim-vicepresedintele executivului european a avertizat ca vor exista sanctiuni disciplinare daca parlamentarii conservatori nu amana reformele judiciare din Polonia.

„Aceste legi maresc considerabil amenintarile sistematice la adresa statului de drept. Impreuna, ele vor aboli orice urma de independenta judiciara existenta si vor pune sistemul judiciar sub controlul politic complet al Guvernului”, a precizat Timmermans.

Exista trei proiecte legislative care ameninta independenta justitiei si integritatea statului de drept din Polonia, acestea fiind in diferite faze in cele doua camere legislative controlate in mod complet de conservatorii de la PiS.

Parlamentarii au aprobat deja o legislatie controversata, care va permite legislativului sa-i aleaga in mod direct pe membrii Consiliului Judiciar National - responsabili cu nominalizarea judecatorilor din toate instantele poloneze si in special a magistratilor de la Curtea Suprema.

Insa, acest proiect legislativ este vizat de un amendament initiat de catre presedintele Duda, care a intervenit in urma protestelor si a condamnarilor venite de la Bruxelles pentru a limita controlul legislativului asupra Consiliului Judiciar National.

Presedintele Duda a facut parte din formatiunea conservatoare PiS, dar a intrat recent in conflict cu liderul Jaroslaw Kaczynski si reprezinta, in acest context, singura voce moderata de la conducerea Poloniei.

Un alt proiect legislativ extrem de controversat ii vizeaza pe magistratii supremi si a trecut deja de camera inferioara a Parlamentului de la Varsovia. Insa, presedintele a amenintat ca va bloca acest proiect legislativ, daca parlamentarii conservatori nu accepta niciun compromis pentru a limita impunerea unui control politic complet asupra justitiei din Polonia.

Al treilea proiect legislativ ii va permite ministerului Justitiei sa-i demita pe presedintii unor instante inferioare la sase luni dupa semnarea legii de catre presedintele Duda.

Zeci de mii de polonezi au protestat joi noaptea impotriva controversatelor reforme judiciare, iar primele rupturi au inceput sa apara in unitatea grupului de la Visegrad, dupa ce judecatorii cehi au denuntat reforma judiciara din Polonia. Insa, Budapesta si Varsovia par sa mentina frontul comun in lupta cu Bruxelles.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Lovitura data de maghiari exploatarilor de gaze din Marea Neagra. Gazoductul BRUA s-ar putea opri in Ungaria
Lovitura data de maghiari exploatarilor de gaze din Marea Neagra. Gazoductul BRUA s-ar putea opri in Ungaria

Transportatorul maghiar de gaze FGSZ a anuntat vineri ca gazoductul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA), coridor care va interconecta statele din regiune de vestul Europei, se va opri in Ungaria.

Doi romani
Doi romani "calauze" au fost prinsi la granita, dupa ce au incercat sa ajute 9 migranti sa treaca fraudulos frontiera

Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera (SPF) Valea lui Mihai, judetul Bihor, au depistat noua cetateni din Iran, Irak si Siria care au incercat sa iasa ilegal din tara cu ajutorul a doua calauze de origine romana.

Exercitiul Saber Guardian s-a incheiat cu simularea unui razboi hibrid.
Exercitiul Saber Guardian s-a incheiat cu simularea unui razboi hibrid. "Am trecut la descurajarea agresiunii Rusiei"

Cel mai mare exercitiu militar condus de americani in partea noastra de Europa se apropie de final. Dupa aplicatiile din Romania si Ungaria, joi, in Bulgaria, a fost organizata cea mai mare simulare a unui razboi de tip hibrid.

Toate trenurile internationale care trec prin Ungaria, oprite si evacuate. Politia cauta o bomba
Toate trenurile internationale care trec prin Ungaria, oprite si evacuate. Politia cauta o bomba

Autoritatile maghiare au oprit in halte si au dat jos pasagerii di toate cele 18 curse feroviare internationale care Ungaria, din cauza unei amenintari cu bomba transmisa printr-un apel anonim.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.