Ungaria cauta 3.000 de paznici pentru "zidul anti-migratie" al lui Viktor Orban. Ce salarii le ofera guvernul maghiar
Ungaria a inceput recrutarea si antrenarea a circa 3.000 de paznici de frontiera inarmati pentru a opri migrantii
Ungaria a inceput recrutarea si antrenarea a circa 3.000 de paznici de frontiera, pentru a opri un eventual val de migranti veniti dinspre Serbia si Croatia, relateaza Reuters. Oamenii, care trebuie sa aiba varste cuprinse intre 18 si 55 de ani, urmeaza un curs de pregatire rapida, de sae luni, pentru a ajuta politia si armata sa tina migrantii la distanta. Ei invata sa foloseasca arme, judo, sa puna catuse unor suspecti, dar si cum sa gaseasca si sa retina grupuri mari de persoane.
Cursurile includ si cateva notiuni de multiculturalism. “Am inceput sa invatam despre religiile importante din lume, cine in ce crede”, spune unul dintre recruti, Sandor Jankovics. Dupa absolvire, noii paznici vor fi platiti cu peste 700 de euro pe luna, cu mult peste salariul minim pe economie pentru absolventii de studii medii, care este de 516 euro pe luna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pana acum, autoritatile au recrutat circa 1.000 de oameni, dar efortul este inca in curs si se fac recrutari inclusiv in licee. Intrebat despre conditiile in care viitorii paznici vor putea folosi forta impotriva migrantilor, seful politiei regionale de la granita cu Croatia, Attilo Piros, a declarat ca regulilele sunt aceleasi ca in cazul politiei – sa recurga la forta ca ultima solutie.
Potrivit lui, orice folosire a fortei trebuie sa fie proportionala si justificata. “Unul dintre cele mai importante lucruri in pregatirea de sase luni este sa ii invatam ca legea, dar, de fapt, baza sa morala si etica, este ca infractorii sunt fiinte umane si toata lumea are drepturile omului”, a adaugat oficialul.
Granita Ungariei cu Serbia si Croatia marcheaza frontiera externa a Spatiului Schengen. Sute de mii de migranti au intrat in Ungaria traversand a ceasta granita din 2015, dar majoritatea au plecat mai departe, catre Europa Occidentala. Fluxul de migranti a scazut semnificativ de cand Budapesta a ridicat un gard la granita sa de sud si de cand UE a semnat un acord cu Turcia pentru reducerea migratiei.
Insa premierul nationalist Viktor Orban, care marti a descris migrantii, majoritate musulmani, drept un “cal troian pentru terorism”, a invocat riscul unui nou aflux dinspre Balcani. Saptamana aceasta Ungaria a adoptat o lege pentru a retine migrantii in centre de detentie la granita, o masura criticata de ONU, de Medici fara Frontiere si de Consiliul Europei.
Sursa: News.ro
Etichete: Ungaria, refugiati, serbia, politie, migratie, frontiera, Viktor Orban, gard, zid,
Dată publicare:
10-03-2017 09:01