Ungaria a primit combustibil nuclear din Rusia, prin trei transporturi care au traversat România
Ungaria a primit anul acesta trei transporturi de combustibil nuclear din Rusia, toate prin rute feroviare care au traversat România. Combustibilul era necesar pentru funcționarea centralei nucleare de la Paks.
În Ungaria a sosit un nou transport de combustibil nuclear din Rusia, tot pe ruta sudică, prin Bulgaria şi România, acesta fiind deja cel de-al treilea transport din acest an, prin urmare funcţionarea centralei nucleare de la Paks este garantată şi în continuare, a anunțat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, scrie Hirado.
Centrala nucleară de la Paks asigură jumătate din producția energetică a Ungariei și acoperă astfel o treime din necesarul energetic al țării.
”Cu cât este mai mare ponderea energiei nucleare în mixul energetic la nivel de ţară, cu atât mai relaxată poate fi toată lumea, deoarece asta înseamnă o mai mare posibilitate de a deveni independenţi faţă de mişcările de preţuri “complet nebuneşti” de pe piaţa internaţională”, a spus Szijjarto.
În acest sens, politicianul maghiar a spus că este o veste bună că un transport de combustibil nuclear a sosit la centrala nucleară de la Paks deja pentru a treia oară în acest an, şi tot pe ruta sudică.
Combustibilul nuclear a fost transportat cu trenul, prin România
Potrivit ministrului, acest lucru înseamnă că încărcătura a fost transportată din Rusia până în Bulgaria prin Marea Neagră, iar de acolo a ajuns în Ungaria pe cale ferată, prin Bulgaria şi România, cu respectarea unor reglementări de securitate foarte stricte.
Péter Szijjártó a relatat că transportul se află deja la Paks şi aşteaptă să fie utilizat. “Din punctul de vedere al funcţionării centralei nucleare de la Paks, avem la dispoziţie combustibil nuclear pentru o perioadă de timp suficient de îndelungată încât să putem fi liniştiţi”, a spus ministrul.
Ministrul a calificat cooperarea cu partenerii ruşi ca fiind una excelentă, atât în ceea ce priveşte calitatea combustibililor livraţi, cât şi în ceea ce priveşte calendarul din contract.
“Şi, din câte văd, şi alte ţări din Europa Centrală continuă să lucreze cu furnizorul de combustibil rusesc – în ciuda unor tentaţii serioase dinspre occident”, a afirmat Péter Szijjártó.
“Deci aşa este viaţa, şi mai ales energia nucleară: acolo nu poţi exploata o centrală nucleară cu declaraţii politice, ci doar cu combustibil nuclear real”, a punctat oficialul maghiar.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ungaria, romania, combustibil, nuclear, transport, centrala nucleara paks,
Dată publicare:
30-10-2023 14:13