Ungaria va construi două noi reactoare nucleare cu ajutorul Rusiei
Federația Rusă va ajuta Ungaria să construiască două noi reactoare nucleare, ca parte a unui plan de expansiune a centralei nucleare Paks, relatează Reuters.
Anunțul a fost făcut de președintele rus Vladimir Putin la capătul unei întrevederi cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, suținută la Moscova, marți. Potrivit oficialului rus, construcția reactoarelor model VVER 1200 va începe curând și va fi făcută cu ajutorul Corporatiei de Stat pentru Energie Atomică (ROSATOM), din Rusia.
Conform datelor oferite de Agenția Internațională a Energiei Atomice (IAEA), Ungaria are deja patru reactoare nucleare funcționale. Toate sunt, însă, vechi de peste 30 de ani, cel mai vechi datând din 1982, iar cel mai nou din 1987. Cele patru reactoare au o capacitate de producție de circa 15.218 gigawați (GW) pe oră, adică aproximativ jumătate din producția totală de energie electrică a Ungariei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu în ultimul rând, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat și faptul că au fost stabilite detaliile aprovizionării cu gaz rusesc până în anul 2020. Din acest punct de vedere, cele două țări au un istoric îndelungat de cooperare. Chiar anul trecut, ministrul de externe ungur, Peter Szijjarto, a declarat că un nou gazoduct care să lege Ungaria de Rusia este "singurul pas realist" spre o diversificare a surselor de energie.
În plus, importurile Ungariei de gaz rusesc au crescut de la un an la altul. Potrivit informațiilor oferite de compania rusă Gazprom, în intervalul 1 ianuarie - 15 septembrie Ungaria a importat cu 8,6% mai mult gaz decât în aceeași perioadă a anului trecut. Iar în 2017, Ungariei i-au fost livrate cu 21,9% mai multe gaze decât în 2016.
Totodată, Ungaria este și una dintre participantele la proiectul gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungara-Austria), care potrivit declarațiilor de la începutul acestui an ale lui Viktor Orban, ar avea rolul încheierii dependenței Ungariei de gazul rusesc până în 2022.