Unde ajunge gunoiul din ţările dezvoltate? "E dezamăgitor să aflu că ajunge aici"
Deșeurile din plastic sunt cea mai mare amenințare la adresa mediului, spun specialiștii. Dar țările dezvoltate au găsit soluția pentru a scăpa de gunoaie: le vând în țările sărace, unde sunt reciclate în condiții de multe ori ilegale.
Malaezia este una dintre țările în care ajung gunoaiele bogaților.
Pana de curand, China era cel mai mare importator de deseuri din plastic la nivel mondial. Dar, anul trecut, Beijingul a blocat importurile, iar miile de tone de plastic au ajuns in mai multe tari asiatice, printre care si Malaezia. Aici sunt zeci de fabrici ilegale de reciclare, despre care localnicii sustin ca distrug mediul.
Deseurile adunate in acest munte de gunoaie provin, in mod paradoxal, de la 15 mii de kilometri distanta, tocmai din Statele Unite
IVAN WATSON, corespondent CNN: "Credeam că fac ceea ce trebuie dacă pun o sticlă de plastic în tomberoanele de reciclare. E cel puțin dezamăgitor să aflu că o parte din toate deșeurile de plastic ajunge în locuri ca acesta".
Intr-o lume la locul ei, pungile si sticlele de plastic din Statele Unite ar ajunge in fabrici de reciclare din aceeasi tara. Dar americanii isi exporta gunoiul.
Deseurile de plastic pot fi achizitionate, procesate si vandute mai apoi sub forma de peleti, pentru un profit considerabil.
Multi dintre antreprenorii care se ocupa cu reciclarea plasticului lucreaza ilegal. In ultimele 9 luni, autoritatile au inchis peste 150 de fabrici clandestine, spune ministrul Mediului din Malaezia.
Pentru oficialul malaezian, problema majora nu e faptul ca bogatii lumii isi vand gunoaiele in tarile sarace: lucrurile se pot schimba in bine doar daca omenirea isi schimba obiceiurile de consum.