Românii încep reciclarea. Sticlele se scumpesc, dar primiți banii înapoi la returnarea lor


Ultimul update: Luni 01 Aprilie 2019 20:49
Data publicarii: Luni 01 Aprilie 2019 18:38
Categorie: Stiri Sociale

Din această lună, ați putea returna la magazin sticlele pentru apă sau bere pe care le-ați golit, pentru a vă lua altele. Cu o condiție: să păstrați bonul fiscal. În plus, când le cumpărați prima dată veți da 50 de bani garanție pentru reciclare.

Legea îi obligă astfel pe producători să menționeze pe sticle că sunt reutilizabile, iar din 2021, taxa trebuie să fie aplicată și pentru alte tipuri de materiale, cum ar fi plasticul și aluminiul.

Clienții vor află încă de la raft că pentru anumite produse îmbuteliate în sticlă vor plăti în plus 50 de bani pentru fiecare ambalaj pe care scrie că este "reutilizabil". Înștiințarea se face și la casa de marcat.

Cum primiți banii înapoi

Banii sunt restituiți în momentul în care va întoarceți cu ambalajul pentru returnare, care se face doar în anumite condiții.

„Urmează în șase luni de zile să revină în același magazin cu bonul fiscal și cu ambalajul în cauză. Am dezvoltat un punct de colectare pentru astfel de ambalaje. Starea ambalajului trebuie să fie aceeași ca la achiziționarea produsului”, a declarat Florin Loghin, reprezentant supermarket. 

În lege nu este menționat cu exactitate ce este acela un ambalaj reutilizabil, astfel că producătorul trebuie să decidă care merită să fie refolosit și la ce cantitate. Până acum într-un lanț de supermarket-uri taxa de garanție a fost aplicată pentru două sortimente de bere la 0,5 l.

Din 2021 vom plăti o taxa similară și pentru ambalajele din plastic și aluminiu.

„Trebuie gasită o alternativă pentru plastic pentru că se anticipează că folosirea plasticului o să crească de 4 ori în următorii 25 de ani, nu compensează suficient doar reciclarea în sine”, spune un bărbat.

„Noi nu avem un sistem de gestiune a deșeurilor integrat și nu avem nici o populație educată care să înțelegă că deșeurile sunt valoroase și înseamnă bani și când arunci la gunoi, arunci bani. În alte țări este taxa de 7 cenți pentru sticlă și 25 de cenți pentru plastic”, spune Anca Banița, manager de comunicare ONG mediu. 

România, ca stat membru al Uniunii Europene (UE), este obligată ca până în 2020 să aibă o rată de cel puțin 50% în privinţa reutilizării şi reciclării deşeurilor din hârtie, metal, plastic şi sticlă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ce se întâmplă de fapt cu brazii de Crăciun după ce sunt aruncaţi la gunoi
România, printre codașele Europei la capitolul reciclare. Riscăm amenzi de la UE
Incendiu violent la o fabrică de mase plastice din oraşul Fierbinţi
VIDEO PROTVPLUS.RO