Ce sticle sunt reutilizabile. Clienţii, obligaţi să păstreze bonul ca să primească bani
O cumperi, bei conţinutul, o speli şi, dacă nu e ciobită, o duci la magazin şi-ţi iei banii de garanţie înapoi. Sticla reutilizabilă de apă, bere şi suc, a intrat de câteva zile în circuit în trei mari lanţuri comerciale din România.
Clienţii sunt obligaţi să păstreze bonul fiscal dacă vor să primească 50 de bani pentru fiecare ambalaj marcat de fabricant ca reutilizabil.
Însă, nu toate sticlele pot intra în acest mecanism - doar cele groase şi rezistenţe! Iar Patronatul Berii avertizează că este nevoie de campanii de informare a clienţilor, făcute de Ministerul Mediului şi de producători.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Legea intrată în vigoare acum o săptămână nu reinventează roata! Aceasta mergea ca unsă în România, acum 40 de ani.
Între timp, România a aruncat la gunoi sistemul de refolosire a sticlelor, fie că erau de apă, nectar, bere sau ulei, şi abia acum, la presiunea Uniunii Europene, fabricanţii virează spre sticla verde.
Adina Mugescu, proprietar: "Deja avem unul din producători cu sticle returnabile şi încercâm să încurajăm acest demers, deşi e destul de greu de pus în aplicare. "
Doar mari retaileri au deja sistemul funcţional: clientul cumpără sticla. Pe bon, garanţia e marcată separat: 50 de bani pe sticlă. Trebuie să ai grijă de această dovadă, dacă vrei să ceri comerciantului banii înapoi, în termen de 6 luni.
Consumator: "O consumăm, o spălăm şi o aducem înapoi cu bonul de casă la magazinul de unde am luat-o."
Cum trebuie să arate sticla la returnare
Pot fi predate la magazin numai sticle în care nu au fost puse alte lichide, cele spălate şi fără ciobituri. Magazinul primeşte sticlele, returnează garanţia, le depozitează, le sortează şi le trimite producătorului, pentru încă un ciclu de utilizare.
Julia Leferman, director Berarii României: ”Va fi un efort pentru toată lumea. Producătorii îşi vor dezvolta şi mai mult capacităţile de producţie. Prin reintroducerea în circuitul de producţie o sticlă poate avea o durată de viaţă de până la 5 ani. De regulă sticla de 0,5 este mai groasă, are o densitate care permite spălarea, igienizarea şi reumplerea respectivului recipient. ”
În 2018, consumul de bere a ajuns în România la 85 litri pe cap de locuitor, şi o treime din cantitate a fost ambalată în sticlă. Pentru că de patru ani se remarcă o preferinţă clară a acestui material în detrimentul PET-ului, sticlă de bere se pretează cel mai uşor la a fi reutilizată. Atenţie, orice sticlă poate fi reciclată! Dar reutilizabilă e numai aceea marcată clar de producător pe etichetă.
Producătorii de băuturi spun că este nevoie de informarea clară a consumatorului, privind limitele acestui circuit. Nici dacă ai bonul fiscal nu poţi duce ambalajele în alt magazin decât cel de unde le-ai cumpărat. Asta ar forţa vânzătorul să dea înapoi garanţii pe care nu le-a încasat el însuşi. În următorii doi ani, garanţii similare vor fi obligatorii pentru recipientele de plastic şi cele din aluminiu.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!