Una dintre cele mai mari donatii din istoria Universitatii Oxford a fost facuta de catre o ROMANCA
"Ce era sa fac cu banii? Sa-mi cumpar diamante?" intreaba o romanca, pe care o stie acum toata lumea. Ea a facut, de curand, cea mai mare donatie primita vreodata de Universitatea Oxford, in cei 900 de ani de istorie: 31 de milioane de dolari.
Mica Ertegun, nascuta Ioana Maria Banu, provine dintr-o familie de boieri romani, siliti sa ia calea exilului dupa venirea comunistilor. Mica a fost casatorita 45 de ani cu producatorul muzical Ahmet Ertegun, creatorul legendarei case de discuri Atlantic Records.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Pentru Ahmet si pentru mine, una dintre cele mai mari placeri ale vietii a fost studiul istoriei, al muzicii, literaturii, limbilor straine, literaturii, artei si arheologiei. In aceste vremuri, cand exista atatea conflicte in lume, cred cu tarie ca este extrem de important sa sustinem aceste lucrui care rezista in lupta cu timpul si care apropie oamenii indiferent de cultura lor, si care imbogateste conditia umana, ajutandu-ne sa ne intelegem unii pe ceilalti si sa facem o lume mai buna." a declarat Mica Ertegun, citata de The Telegraph.
Zilele trecute, la Oxford s-a anuntat crearea burselor Mica si Ahmet Ertegun. Gratie lor, in fiecare an 15 tineri din toata lumea vor putea studia stiinte umaniste la prestigioasa universitate britanica.
"Unii doneaza unor spitale, dar pentru mine este mai interesant sa investesc in educatie", a explicat pentru cotidianul The Telegraph romanca de 81 de ani, a carei viata pare scenariu de film hollywoodian.
Tatal ei, George Banu, a fost medic si apropiat al familiei regale. In 1947, dupa instalarea comunismului, Banu a ajuns in inchisoare, unde a si murit in 1960, bolnav de cancer. Din fericire, familia lui a reusit sa scape din Romania comunista. "Rusii ne-au pus la dispozitie doua trenuri. Regele Mihai era intr-un tren, iar matusile sale in cel de-al doilea, in care ne aflam si noi", povesteste astazi Mica Ertegun.
Dupa iesirea din tara, au urmat escale mai scurte - in Elvetia, ori mai lungi - la Paris, unde Mica a fost fotomodel al Casei Dior. Ulterior, familia a traversat Oceanul si s-a stabilit in Canada, unde s-a intretinut crescand gaini.
Un alt moment de cotitura al vietii ei s-a petrecut la New York, in 1960. Atunci l-a cunoscut pe Ahmet Ertegun. Odata cu el, in viata ei a intrat si muzica rock, pe care pana atunci o dispretuia. "Lucratorii nostri de la ferma ascultau o muzica pe care eu o consideram groaznica - Elvis Presley. Nu banuiam ca voi ajunge sa-mi petrec viata in lumea rock&roll-ului", evoca amuzata Mica.
Ahmet este cel care a descoperit trupe si artisti emblematici pentru cultura muzicala contemporana: Led Zeppelin, The Rolling Stones, Phil Collins ori Ray Charles.
In 2007, la un an de la moartea lui Ahmet, trupa Led Zeppelin s-a reunit la Londra, pentru prima data in 27 de ani, pentru un concert in memoria lui.
Artistii i-au oferit sotiei incasarile acestui concert memorabil: 2 milioane si jumatate de dolari. Asa i-a venit romancei ideea donatiei catre Universitatea Oxford. Ea a pus restul pana la 31 de milioane, din averea personala si banii mosteniti de la Ahmet.
Tot in anii 60, Mica si-a descoperit interesul pentru design-ul interior. Creatiile ei sunt astazi recunoscute pretutindeni in lume: "Nu cred ca am un stil unic, dar stiu ce-mi place. Imi plac mai degraba lucrurile de calitate si sper ca am un stil propriu. Daca ai bun gust poti face orice! Am vazut apartamente in care nu s-a investit mare lucru, dar au un stil minunat. Nu e o chestiune de valoare, ci de stil."