Misiune spațială fără precedent. NASA încearcă să devieze un asteroid. Momentul va putea fi urmărit LIVE
Luni noapte, omenirea încearcă să devieze un asteroid pentru a testa o variantă de apărare a Pământului în viitor. Mai mulţi cercetători români fac parte din echipa acestei misiuni spaţiale fără precedent.
La ora 2:14 ora noastră, satelitul american DART va lovi asteroidul Dimorphos, aflat la 11 milioane de kilometri de Terra. Rezultatul misiunii va fi analizat cu tehnologie dezvoltată în ţară.
Alegeri 2024
19:02
Ce au declarat candidații la prezidențiale la ieșirea de la urne. Mesajele transmise alegătorilor în ziua votului
18:24
Dosar penal pentru un vrâncean care a vrut să voteze deși avea interdicție. Explicația halucinantă dată polițiștilor
18:21
Explicațiile fostului șef CURS. De ce trebuie ignorate exit-poll-urile ”pe surse” din ziua votului. Apar cu un motiv clar
18:01
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Pentru prima dată în istorie, NASA va lovi intenţionat cu sonda spaţială DART un asteroid de 160 de metri lăţime, numit Dimorphos. Acesta orbitează în jurul unui asteroid mai mare numit Didymos. Impactul, care va avea loc la noapte, va fi transmis live pe siteul NASA. Misiunea internaţională comună are două componente: cea americană, care are loc astăzi şi cea europeană, de recunoaştere, care va stabili dacă omenirea se poate proteja prin această metodă, de deviere, de asteroizi care ar putea lovi planeta noastră în viitor.
Oamenii de ştiinţă compară asteroidul mai mare cu un munte care pluteşte în acest moment în spaţiu la o distanţă de 11 milioane de kilometri de Pământ. În timp ce satelitul său mai mic, ținta misiunii americane, este comparat cu Marea Piramidă din Gaza. Dacă un asteroid de această dimensiune ar ajunge în mod ipotetic să lovească planeta noastră, ar putea distruge un oraş întreg.
Peste 2 ani, satelitul european Hera, la care au lucrat şi specialiştii români, va fi lansat în spaţiu. El va ajunge în dreptul asteroidului Dimorphos în anul 2026 când va analiza craterul lăsat de impactul sondei americane şi va măsura dacă traiectoria a fost modificată. Totodată vom afla şi din ce este format asteroidul. O parte din instrumentele cheie ale acestei misiuni au fost proiectate în România, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică.
În plus, tot ce va vedea satelitul misiunii, dar şi felul în care sunt interpretate datele şi ghidarea lui spre destinaţie, va depinde de tehnologia românească.
Iulian Juhasz, șef departament sisteme spațiale GMV ROMÂNIA: "Filiala noastră a contribuit alături de colegii din Spania la ceea ce se numește ”creierul” misiunii HERA, în care lucrăm cu o echipă destul de extinsă, cred că undeva peste 15 persoane și ceea ce facem e să ghidăm naveta HERA către asteriod."
Aproape 30.000 de asteroizi a căror orbită se intersectează cu Terra au fost descoperiţi până acum de NASA. Niciunul nu este considerat periculos şi nu poate lovi Pământul cel puţin în următorii 100 de ani.