Un suspect bănuit că ar fi provocat incendiile devastatoare din California a fost arestat
În timp ce o armată de pompieri lupta de zile în şir cu incendiile uriaşe de vegetaţie din California, poliţia anunţa că a arestat un individ bănuit că ar fi provocat intenţionat unul dintre focuri.
Este vorba despre un bărbat de 51 de ani. Depăşite de situaţie, autorităţile au chemat în ajutor şi echipe din Australia şi Noua Zeelandă.
Pompierii americani se tem că nu vor reuşi să stingă incendiul Mendocino mai devreme de câteva săptămâni. Focul, cel mai mare din istoria statului, se întinde pe o suprafaţă de mărimea metropolei Los Angeles. Şi e doar unul dintre cele 15 focare active în California, care au pus pe drumuri zeci de mii de oameni vizaţi de ordinele de evacuare.
Kristen Holmes, reporter CNN: "Puteţi vedea toate acele mici focare de-a lungul dealului, care fie cresc, fie se mai estompează, pe parcursul nopţii... Când am ajuns aici, era unul singur de dimensiuni reduse, în colţ."
Localnic: "Noaptea te trezeşti la fiecare două ore, te uiţi pe fereastra dormitorului şi vezi acea lumină care pare tot mai puternică, după care vezi flăcările. Nu ai cum să dormi prea bine ..."
Situaţia e cu atât mai dificil de îndurat cu cât adesea putem vorbi şi de iresponsabilitatea unor indivizi, precum a unui bărbat de 51 de ani, arestat pentru că ar fi pornit aşa-numitul incendiu Holy, din sudul Californiei.
Autorităţile au stabilit o cauţiune de 1 milion de dolari pentru el. Câţiva localnici ne-au spus că locuieşte de partea cealaltă a dealului, într-o zonă mai izolată, şi că ameninţase la un moment dat că va face ca toată zona să ardă din temelii...
În ajutorul celor 14 mii de pompieri americani mobilizaţi pe teren în California, au venit şi echipe din Australia şi Noua Zeelandă.
Aici, totul este mai amplu, e de o sută de ori mai mare... Un incendiu de proporţii în Noua Zeelandă ar fi de 50, 60 de mii de hectare. Aici e ceva uriaş..
Potrivit experţilor, în ultimii ani, în Statele Unite, sezonul incendiilor durează cu 78 de zile mai mult decât în urmă cu 4 decenii, iar suprafaţa afectată s-a dublat. Iar cauzele nu se mărginesc la seceta, canicula şi vânt puternic, factori asociaţi schimbărilor climatice.
De-a lungul anilor, tot mai mulţi oameni s-au mutat către vest şi, de dragul unei privelişti frumoase, şi-au construit locuinţe în zone izolate, înconjurate de multă vegetaţie şi deci vulnerabile.
În plus, încălzirea globală a mărit frecventa fenomenelor extreme. De pildă, 2017 a fost un an neobişnuit de ploios în California. Asta a generat vegetaţie nouă din abundenţă, care alimentează focurile din această vară.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, california, incendii de vegetatie, arest, suspect,
Dată publicare:
09-08-2018 18:46