Un suspect bănuit că ar fi provocat incendiile devastatoare din California a fost arestat

Ultimul update: Joi 09 August 2018 20:32
Data publicarii: Joi 09 August 2018 18:46
Categorie: Internaţional

În timp ce o armată de pompieri lupta de zile în şir cu incendiile uriaşe de vegetaţie din California, poliţia anunţa că a arestat un individ bănuit că ar fi provocat intenţionat unul dintre focuri.

Este vorba despre un bărbat de 51 de ani. Depăşite de situaţie, autorităţile au chemat în ajutor şi echipe din Australia şi Noua Zeelandă.

Pompierii americani se tem că nu vor reuşi să stingă incendiul Mendocino mai devreme de câteva săptămâni. Focul, cel mai mare din istoria statului, se întinde pe o suprafaţă de mărimea metropolei Los Angeles. Şi e doar unul dintre cele 15 focare active în California, care au pus pe drumuri zeci de mii de oameni vizaţi de ordinele de evacuare.

Kristen Holmes, reporter CNN: "Puteţi vedea toate acele mici focare de-a lungul dealului, care fie cresc, fie se mai estompează, pe parcursul nopţii... Când am ajuns aici, era unul singur de dimensiuni reduse, în colţ." 

Localnic: "Noaptea te trezeşti la fiecare două ore, te uiţi pe fereastra dormitorului şi vezi acea lumină care pare tot mai puternică, după care vezi flăcările. Nu ai cum să dormi prea bine ..."

Situaţia e cu atât mai dificil de îndurat cu cât adesea putem vorbi şi de iresponsabilitatea unor indivizi, precum a unui bărbat de 51 de ani, arestat pentru că ar fi pornit aşa-numitul incendiu Holy, din sudul Californiei.

Autorităţile au stabilit o cauţiune de 1 milion de dolari pentru el. Câţiva localnici ne-au spus că locuieşte de partea cealaltă a dealului, într-o zonă mai izolată, şi că ameninţase la un moment dat că va face ca toată zona să ardă din temelii...

În ajutorul celor 14 mii de pompieri americani mobilizaţi pe teren în California, au venit şi echipe din Australia şi Noua Zeelandă.

Aici, totul este mai amplu, e de o sută de ori mai mare... Un incendiu de proporţii în Noua Zeelandă ar fi de 50, 60 de mii de hectare. Aici e ceva uriaş..

Potrivit experţilor, în ultimii ani, în Statele Unite, sezonul incendiilor durează cu 78 de zile mai mult decât în urmă cu 4 decenii, iar suprafaţa afectată s-a dublat. Iar cauzele nu se mărginesc la seceta, canicula şi vânt puternic, factori asociaţi schimbărilor climatice.

De-a lungul anilor, tot mai mulţi oameni s-au mutat către vest şi, de dragul unei privelişti frumoase, şi-au construit locuinţe în zone izolate, înconjurate de multă vegetaţie şi deci vulnerabile.

În plus, încălzirea globală a mărit frecventa fenomenelor extreme. De pildă, 2017 a fost un an neobişnuit de ploios în California. Asta a generat vegetaţie nouă din abundenţă, care alimentează focurile din această vară.

"Tornadă de foc", surprinsă de pompierii britanici. Cum s-a format. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
Jamal Khashoggi
Doi membri ai familiei jurnalistului saudit ucis, primiţi la palatul regal din Riad
Peste 7.000 de persoane, în ”caravana” migranţilor spre SUA. Reacția lui Trump
Gestul șocant făcut de migranții ascunși într-un TIR când își dau seama că merg în direcția greșită. VIDEO
Podul care s-a transformat într-o cascadă din cauza inundațiilor severe din Italia. VIDEO
Cea mai veche navă intactă, de peste 2400 de ani, descoperită în Marea Neagră. VIDEO
Analist: „America are suficiente arme încât să distrugă planeta de 10 ori”
Jamal Khashoggi
Trupul jurnalistului saudit ar fi fost descoperit. Cine a făcut anunțul
Metoda ingenioasă prin care cuplurile fac mai mulți bani la nuntă: vând invitații necunoscuților
John Bolton, consilier al lui Donald Trump, discuţii cu Vladimir Putin despre retragerea din tratat
Aviaţia SUA a cheltuit sume uriaşe pe căni de cafea din metal care "se sparg imediat”
A murit Gilberto Benetton, unul dintre fondatorii celebrului brand italian de modă
Coreea de Nord renunță la armele de la granița cu Sudul, după șapte decenii. VIDEO