Un suspect bănuit că ar fi provocat incendiile devastatoare din California a fost arestat

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 09 August 2018 18:46
Categorie: Internaţional

În timp ce o armată de pompieri lupta de zile în şir cu incendiile uriaşe de vegetaţie din California, poliţia anunţa că a arestat un individ bănuit că ar fi provocat intenţionat unul dintre focuri.

Este vorba despre un bărbat de 51 de ani. Depăşite de situaţie, autorităţile au chemat în ajutor şi echipe din Australia şi Noua Zeelandă.

Pompierii americani se tem că nu vor reuşi să stingă incendiul Mendocino mai devreme de câteva săptămâni. Focul, cel mai mare din istoria statului, se întinde pe o suprafaţă de mărimea metropolei Los Angeles. Şi e doar unul dintre cele 15 focare active în California, care au pus pe drumuri zeci de mii de oameni vizaţi de ordinele de evacuare.

Kristen Holmes, reporter CNN: "Puteţi vedea toate acele mici focare de-a lungul dealului, care fie cresc, fie se mai estompează, pe parcursul nopţii... Când am ajuns aici, era unul singur de dimensiuni reduse, în colţ." 

Localnic: "Noaptea te trezeşti la fiecare două ore, te uiţi pe fereastra dormitorului şi vezi acea lumină care pare tot mai puternică, după care vezi flăcările. Nu ai cum să dormi prea bine ..."

Situaţia e cu atât mai dificil de îndurat cu cât adesea putem vorbi şi de iresponsabilitatea unor indivizi, precum a unui bărbat de 51 de ani, arestat pentru că ar fi pornit aşa-numitul incendiu Holy, din sudul Californiei.

Autorităţile au stabilit o cauţiune de 1 milion de dolari pentru el. Câţiva localnici ne-au spus că locuieşte de partea cealaltă a dealului, într-o zonă mai izolată, şi că ameninţase la un moment dat că va face ca toată zona să ardă din temelii...

În ajutorul celor 14 mii de pompieri americani mobilizaţi pe teren în California, au venit şi echipe din Australia şi Noua Zeelandă.

Aici, totul este mai amplu, e de o sută de ori mai mare... Un incendiu de proporţii în Noua Zeelandă ar fi de 50, 60 de mii de hectare. Aici e ceva uriaş..

Potrivit experţilor, în ultimii ani, în Statele Unite, sezonul incendiilor durează cu 78 de zile mai mult decât în urmă cu 4 decenii, iar suprafaţa afectată s-a dublat. Iar cauzele nu se mărginesc la seceta, canicula şi vânt puternic, factori asociaţi schimbărilor climatice.

De-a lungul anilor, tot mai mulţi oameni s-au mutat către vest şi, de dragul unei privelişti frumoase, şi-au construit locuinţe în zone izolate, înconjurate de multă vegetaţie şi deci vulnerabile.

În plus, încălzirea globală a mărit frecventa fenomenelor extreme. De pildă, 2017 a fost un an neobişnuit de ploios în California. Asta a generat vegetaţie nouă din abundenţă, care alimentează focurile din această vară.

"Tornadă de foc", surprinsă de pompierii britanici. Cum s-a format. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
Emily Spanton
Franța, în stare de șoc. Doi polițiști din celebra unitate de elită 36 ar fi violat o femeie
Rusia ar fi instalat rachete nucleare în zona de litoral a Mării Negre
”Doi bărbați periculoși”, căutați în legătură cu uciderea lui Tudor Simionov la Londra
Compania aeriană care oferă discounturi în funcție de ADN
O tânără arestată pentru prostituție în Rusia lansează acuzații la adresa lui Putin
Întâlnire spectaculoasă în adâncuri. Câțiva scafandri au înotat cu un rechin uriaș
Explozie in Mexic
Explozie în Mexic. Cel puțin 21 de oameni au murit, iar alți 71 sunt răniți
Al doilea summit între Donald Trump și Kim Jong-Un, anunțat oficial de Casa Albă
Scuza penibilă invocată de un bărbat cu datorii la stat: "Soacra mea este o vrăjitoare”
Au fugit din Coreea de Nord și au ajuns să fie traficate ani de zile. Cum au evadat
Parfumuri de 4.500 de lire găsite sub fustele a patru românce, în UK. Metoda hoațelor
Primul parlamentar transsexual din Germania. Tessa Ganserer are soție și doi copii