Alertă roșie de caniculă, în mai multe țări din Europa. Mii de pompieri acționează zi și noapte
În timp ce California se confruntă cu „cel mai mare incendiu de vegetaţie din istoria statului", efectele caniculei încă „toropesc" Peninsula Iberică.
În Portugalia şi Spania, pompierii luptă eroic cu focurile care au încolţit şi zone locuite. Între timp, căldura in sudul continentului s-a mutat spre nord. Parisul s-a perpelit, marți, la 36 de grade Celsius, iar în Germania şi Croaţia au fost emise alerte roşii de caniculă. Creşterea temperaturilor a adus şi agravarea poluării.
După o aparentă acalmie, incendiul de pădure, izbucnit vineri într-o zonă muntoasă din sudul Portugaliei, a prins din nou puteri, din cauza vântului. Flăcările au înaintat rapid prin pădurile uscate de eucalipt şi pin, răsfirate pe dealurile ce mărginesc plajele din regiunea Algarve.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vâlvătaia a trecut pe la marginea unei localităţi şi a învăluit într-un fum dens cartierele mărginaşe. Câteva zeci de persoane au ajuns la urgenţa cu probleme respiratorii, iar un hotel a fost evacuat preventiv.
Autorităţile au mobilizat în zonă 1.100 de pompieri, 320 de vehicule şi 8 elicoptere de stingere a focului. Pentru localnici, singurul licăr de speranţă vine din partea meteorologilor, care anunţă răcorire treptată.
Pe de altă parte, peste Ocean, California continuă să fie parjoită de incendiul botezat Mendocino, care a bătut un record sumbru, după ce a mistuit deja un teritoriu mai mare decât al oraşelor San Jose, San Francisco, Oakland şi Sacramento la un loc. O armată de peste 14.000 de pompieri luptă cu flăcările.
Bărbat: „Am stat în cabana 5 minute, dar în acel timp, flăcările au urcat pe deal, iar cabanele de acolo sunt cu siguranţă distruse."
Localnicii nevoiţi să-şi părăsească locuinţele se obişnuiesc cu ideea de a trăi pe drumuri. Aceşti soţi au fost evacuaţi din casă, pentru că ulterior să li se ceară să plece şi din centrul pentru sinistraţi.
Localnic: „Am vrut să fiu cât mai aproape de casă posibil. Am 50 de pui de găină acolo şi sper că le da cineva de mâncare.”
Pompierii lucrează zi şi noapte. Sunt ajutaţi de avioane dotate cu tehnologie infraroşu, pentru a putea efectua operaţiuni de stingere şi pe întuneric. Aşa stând lucrurile, comisarul european pentru ajutoare umanitare şi situaţii de criză i-a transmis un mesaj preşedintelui Trump, care a retras Statele Unite din acordul privind combaterea încălzirii globale.
Christos Stylianides, Commissioner for Humanitarian Aid and Crisis Management: „Schimbările climatice sunt deja aici, se întâmplă chiar acum, nu e vorba de „știri false". Asta e mesajul meu pentru administraţia Trump.”
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!