Alertă roșie de caniculă, în mai multe țări din Europa. Mii de pompieri acționează zi și noapte

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 07 August 2018 20:18
Categorie: Internaţional

În timp ce California se confruntă cu „cel mai mare incendiu de vegetaţie din istoria statului", efectele caniculei încă „toropesc" Peninsula Iberică.

În Portugalia şi Spania, pompierii luptă eroic cu focurile care au încolţit şi zone locuite. Între timp, căldura in sudul continentului s-a mutat spre nord. Parisul s-a perpelit, marți, la 36 de grade Celsius, iar în Germania şi Croaţia au fost emise alerte roşii de caniculă. Creşterea temperaturilor a adus şi agravarea poluării.

După o aparentă acalmie, incendiul de pădure, izbucnit vineri într-o zonă muntoasă din sudul Portugaliei, a prins din nou puteri, din cauza vântului. Flăcările au înaintat rapid prin pădurile uscate de eucalipt şi pin, răsfirate pe dealurile ce mărginesc plajele din regiunea Algarve.

Vâlvătaia a trecut pe la marginea unei localităţi şi a învăluit într-un fum dens cartierele mărginaşe. Câteva zeci de persoane au ajuns la urgenţa cu probleme respiratorii, iar un hotel a fost evacuat preventiv.

Autorităţile au mobilizat în zonă 1.100 de pompieri, 320 de vehicule şi 8 elicoptere de stingere a focului. Pentru localnici, singurul licăr de speranţă vine din partea meteorologilor, care anunţă răcorire treptată.

Pe de altă parte, peste Ocean, California continuă să fie parjoită de incendiul botezat Mendocino, care a bătut un record sumbru, după ce a mistuit deja un teritoriu mai mare decât al oraşelor San Jose, San Francisco, Oakland şi Sacramento la un loc. O armată de peste 14.000 de pompieri luptă cu flăcările.

Bărbat: „Am stat în cabana 5 minute, dar în acel timp, flăcările au urcat pe deal, iar cabanele de acolo sunt cu siguranţă distruse."

Localnicii nevoiţi să-şi părăsească locuinţele se obişnuiesc cu ideea de a trăi pe drumuri. Aceşti soţi au fost evacuaţi din casă, pentru că ulterior să li se ceară să plece şi din centrul pentru sinistraţi.

Localnic: „Am vrut să fiu cât mai aproape de casă posibil. Am 50 de pui de găină acolo şi sper că le da cineva de mâncare.”

Pompierii lucrează zi şi noapte. Sunt ajutaţi de avioane dotate cu tehnologie infraroşu, pentru a putea efectua operaţiuni de stingere şi pe întuneric. Aşa stând lucrurile, comisarul european pentru ajutoare umanitare şi situaţii de criză i-a transmis un mesaj preşedintelui Trump, care a retras Statele Unite din acordul privind combaterea încălzirii globale.

Christos Stylianides, Commissioner for Humanitarian Aid and Crisis Management: „Schimbările climatice sunt deja aici, se întâmplă chiar acum, nu e vorba de „știri false". Asta e mesajul meu pentru administraţia Trump.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Autoritățile din Grecia vor demola clădirile construite ilegal, ca să evite un nou incendiu
Autoritățile din Grecia vor demola clădirile construite ilegal, ca să evite un nou incendiu
VIDEO PROTVPLUS.RO
Statuie minerva
Statuie romană din secolul I, descoperită într-o cutie de margarină
Femeie obligată să nască singură în închisoare. Unde erau asistentele
Un cuplu de 70 de ani, prins cu 10 kilograme de cocaină la bordul unui vas de croazieră
Ce ascundea de fapt un robot ”hi-tech”, prezentat ca o minune tehnologică
Mărturii despre atacatorul din Strasbourg. Ce a strigat în timpul atacului
Situația incredibilă în care a fost surprins un român, în Italia. Ce transporta cu mașina
Arma
Ofiţer SPP, găsit împuşcat în incinta unei baze ONU din Libia
Directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, eliberată pe cauţiune
Gestul de răzbunare al unui italian după ce s-a certat cu un român
Declarația de dragoste făcută de un român unui prezentator spaniol. VIDEO
Gestul incredibil al unui copil de 12 ani după ce îi moare cel mai bun prieten. CNN le-a prezentat povestea
"Râu" uriaș de ciocolată, de la o fabrică de praline, pe străzile unui oraş