Un suedez, condamnat la trei ani de închisoare cu privire la spionaj în favoarea Rusiei
Un consultant tehnologic suedez a fost condamnat, miercuri, la trei ani de închisoare de către un tribunal de la Göteborg, cu privire la faptul că a vândut Rusiei informaţii sensibile privind fabricarea unor TIR-uri Scania, informează News.ro.
Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, a cărui identitate nu a fost dezvăluită în mod public, a fost arestat în februarie 2019, în timp ce lua cina, la un restaurant în centrul Stockholmului, cu un diplomat rus, potrivit televiziunii publice SVT, relatează AFP.
Diplomatul rus, suspectat că era un agent de informaţii care se ocupa de această sursă de ani de zile, a fost, de asemenea, arestat o scurtă perioadă de timp, însă a fost eliberat, după ce şi-a invocat imunitatea diplomatică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La momentul arestării, consultantul tocmai primise suma de 27.800 de coroane (2.700 de euro) în schimbul transmiterii unor informaţii Moscovei, anunţa în februarie procurorul Mats Ljungqvist.
Potrivit tribunalului, suedezul a copiat ”informaţii secrete” de la Scania, pe care le-a transferat apoi pe dispozitive de stoacre de date de tip USB, pentru a le preda angajatului Ambasadei Rusiei.
El era ”deplin conştient de faptul că informaţiile pe care le-a livrat erau în favoarea Rusiei”, potrivit tribunalului.
Bărbatul, care a negat faptele de-a lungul întregului proces, a fost acuzat totdată de faptul că a livrat informaţii provenind de la constructorul de automobile Volvo Cars, suspiciuni cu privire la care a fost achitat.
Potrivit tribunalului, livrarea unor informaţii unei puteri străine poate ”dăuna securităţii Suediei”, un argument reţinut în cazul Scania, dar nu şi în cazul Volvo Cars.
În ultimul său raport, publicat în 2020, agenţia suedeză de informaţii aprecia că Rusia, alături de China, reprezintă cea mai mare ameninţare în domeniul informaţiilor la adresa regatului scandinav.