Un soldat american ramas fara maini si picioare in Irak a primit o sansa la o viata normala

Ultima actualizare: 02-02-2013 07:12

Un soldat american care a ramas fara maini si picioare in timpul razboiului din Irak a primit o sansa la o viata normala. A fost supus unui dublu transplant de brate, interventie rara si complicata care n-a fost facuta decat de 7 ori in Statele Unite.

Este primul soldat american supus unei asemenea operatii, iar daca lucrurile vor merge bine in doi-trei ani noile maini vor deveni, cu adevarat ale lui.

Infanteristul Brendan Marroco avea doar 22 de ani in 2009, cand o bomba de pe marginea drumului l-a lasat fara picioare si i-a retezat bratele mai jos de coate. Dar a avut puterea sa-i multumeasca lui Dumnezeu ca e viu.

A urmat un lung proces de recuperare, iar tanarul soldat si-a schimbat radical asteptarile pe care le avea de la viata.

Luna trecuta, Brendan a devenit primul veteran de razboi care a primit un dublu transplant de brate. Operatia a durat 13 ore si a fost realizata de o echipa de 16 specialisti.

"La inceput au legat oasele, folosind placute si subururi, mai apoi muschii si tendoanele, iar la final vasele de sange, arterele si venele importante pentru hranirea noilor membre", a declarat medicul Jon LaPook.

Recuperarea nu va fi usoara. Timp de doi sau trei ani, Brendan va face fizioterapie cate sase ori pe zi, sapte zile pe saptamana, ca sa invete sa-si foloseasca noile maini.

Medicii spun ca a fost candidatul perfect pentru aceasta operatie, tocmai fiindca este tanar si increzator in reusita.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO