Un satelit rusesc s-a rupt în peste 100 de bucăți pe orbită. Astronauții de pe ISS au reușit să se adăpostească
Un satelit rusesc s-a dezintegrat în cursul nopţii, generând peste 100 de resturi şi fragmente pe orbită.
În urma evenimentului, astronauţii aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au fost nevoiţi să se adăpostească, au anunţat agenţiile spaţiale americane, transmite Reuters.
Cauzele dezintegrării satelitului rusesc de observare a Pământului RESURS-P1, care a fost scos din funcţiune în 2022, nu sunt cunoscute deocamdată.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Evenimentul s-a produs pe o orbită din apropierea ISS, ceea ce i-a determinat pe astronauţii americani aflaţi la bord să se adăpostească în nava lor spaţială timp de aproximativ o oră, a declarat biroul ISS al NASA.
Radarele americane au detectat satelitul care a eliberat un nor de resturi pe orbita joasă a Pământului în noaptea de miercuri spre joi , a indicat compania LeoLabs, specializată în monitorizare spaţială.
Conform U.S. Space Command, satelitul a creat imediat "peste 100 de bucăţi de resturi, care pot fi urmărite".
"USSPACECOM nu a observat ameninţări imediate şi continuă să efectueze evaluări de rutină ale conjuncturii pentru a asigura siguranţa şi sustenabilitatea domeniului spaţial", a adăugat Comandamentul Spaţial în declaraţia sa de joi.