Un român, găsit vinovat pentru moartea celor 39 de vietnamezi din "camionul morții". Ce pedeapsă riscă

Essex
BBC

Doi bărbați, printre care un român, au fost găsiţi vinovaţi luni de omor din culpă în cazul morţii celor 39 de migranţi vietnamezi găsiţi fără viaţă în "camionul morții", anul trecut, în luna octombrie.

Şoferul camionului, Eamonn Harrison, în vârstă de 24 de ani, din comitatul Down, Irlanda de Nord, a fost găsit vinovat la 39 de capete de acuzare de omor din culpă şi la un capăt de acuzare de complicitate la imigraţie ilegală.

De asemenea, românul Gheorghe Nica, cu reşedinţa în Essex, a fost găsit vinovat la aceleaşi capete de acuzare.

Alţi doi inculpaţi, Christopher Kennedy, de 24 de ani, din comitatul nord-irlandez Armagh, şi românul Valentin Calotă, de 38 de ani, din Birmingham, au fost găsiţi vinovaţi de complicitate la imigraţie ilegală.

În timpul procesului, poliţiştii au relatat că telefoanele mobile recuperate de la victime au dezvăluit că acestea încercaseră să dea alarma şi au lăsat mesaje de adio către cei dragi atunci când au simţit că rămâneau fără aer.

Citește și
familii victime Vietnam
Două dintre victimele din "camionul morţii" veneau din România. Mărturiile familiilor
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

"Acesta este un caz inimaginabil de tragic: 39 de oameni vulnerabili, disperaţi după o nouă viaţă, au fost determinaţi să-şi pună încrederea într-o reţea de traficanţi fără scrupule", a acuzat procurorul Russell Tyner, de la Divizia de combatere a crimei organizate.

"După oribila descoperire a cadavrelor, mulţi dintre aceşti bărbaţi (traficanţi) au fugit pentru că ştiau ce făcuseră. Dar am putut să folosim toate prerogativele legale şi reţelele disponibile pentru a-i urmări, a-i aduce înapoi în Marea Britanie şi a-i vedea în faţa justiţiei. Aceasta a presupus întâlniri cu procurori din Olanda şi Germania, înfiinţarea unei echipe comune de anchetă cu Belgia, Franţa şi ulterior Irlanda", a spus procurorul.

Judecătorul a amânat pronunţarea sentinţelor pentru zilele de 7,8 şi 11 ianuarie.

Pedeapsa maximă pentru traficul de persoane este de 14 ani de închisoare, în timp ce pentru acuzațiile de omor din culpă, aceștia riscă o condamnare pe viață, potrivit WashingtonPost.

Poliția a declarat că inculpații fost motivați de „lăcomia pură și totală” atunci când au decis să ignore riscurile și au permis în container un număr dublu de oameni față de numărul maxim permis, pentru a crește profitul operațiunii. Fiecare pasager a plătit între 10.000 și 13.000 de lire sterline pentru a ajunge în Regatul Unit, transmite The Guardian

La 23 octombrie 2019, 39 de persoane - 31 de bărbaţi, printre care doi adolescenţi de 15 ani, şi opt femei, cu vârste între 15 şi 44 de ani - au fost găsite decedate într-un camion frigorific al cărui container sosise de la Zeebrugge, Belgia.

Autopsiile au stabilit drept cauză a deceselor hipoxia şi hipertermia într-un spaţiu închis.

Nica, acuzat că a fost organizatorul principal al traficului de migranţi, a recunoscut în faţa unei instanţe penale londoneze Old Bailey că a încălcat legislaţia în domeniul migraţiei.

Drama, care a avut răsunet internaţional, a scos la lumină pericolele imigraţiei clandestine, cu traficanţi lipsiţi de scrupule ce profită de vulnerabilitatea victimelor, care ajung adesea în slujbe precare sau într-o stare de semi-sclavie în Regatul Unit.

Cum au ajuns migranții să moară în camionul frigorific

 

Multe dintre victimele acestei drame erau originare dintr-o regiune săracă din centrul Vietnamului, care trăieşte din pescuit, agricultură sau industrie.

Familiile se îndatorează cu mii de dolari pentru a-şi trimite un membru în Regatul Unit prin filiere clandestine, în speranţa ca aceştia să găsească locuri de muncă bine plătite.

Sute de vietnamezi sunt traficaţi în Marea Britanie în fiecare an, potrivit ECPAT, o asociaţie neguvernamentală care luptă împotriva traficului de persoane.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Primele imagini cu victimele din
Primele imagini cu victimele din "camionul morții". Cea mai tânără avea doar 18 ani

Poliţia britanică a anunţat luni că un bărbat arestat sâmbătă, la Dublin, este o persoană relevantă în ancheta privitoare la cazul celor 39 de migranţi găsiți morți într-un camion.

Două dintre victimele din
Două dintre victimele din "camionul morţii" veneau din România. Mărturiile familiilor

Apar noi detalii şocante în cazul celor 39 de emigranţi care au fost găsiţi morţi într-un camion, în Anglia.

Mesajul înfiorător al unei tinere despre care se crede că se afla în
Mesajul înfiorător al unei tinere despre care se crede că se afla în "camionul morții"

O tânără din Vietnam i-a trimis mamei sale o serie de mesaje cutremurătoare, scriindu-i că „va muri fiindcă nu mai poate respira”.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.