Un pudel asimptomatic, primul câine din Spania detectat cu varianta britanică de Sars-CoV-2
Cercetători de la Universitatea Complutense din Madrid (UCM) au detectat primul caz din Spania la un animal de companie infectat cu varianta britanică de SARS-CoV-2.
Este vorba de un pudel de talie mare cu o mare încărcătură virală şi asimptomatic, relatează miercuri EFE, scrie Agerpres.
Cazul a fost depistat de o echipă condusă de profesorul universitar Jose Manuel Sánchez-Vizcaino de la Centrul de Supraveghere Sanitară Veterinară (Visavet) al UCM, care de mai multe luni studiază prevalenţa virusului SARS-CoV-2 la animalele de companie din Spania, în colaborare cu universităţile din Castilla-La Mancha şi Cordoba.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Animalul a rezultat pozitiv la un test PCR prelevat nazal şi rectal. Cercetătorii au izolat virusul, au secvenţiat proteina Spike şi au detectat până la 12 mutaţii genetice, dintre care 9 caracteristice variantei britanice B.1.1.7, informează UCM într-un comunicat.
Este vorba de primul câine infectat cu această variantă din Spania, o descoperire care îi îndeamnă pe cercetători să menţină sub supraveghere activă această infecţie activă la animalele de companie pentru a determina rolul său în epidemiologia de COVID-19 şi a afla cum se răspândesc noile variate.
Deocamdată, au fost studiaţi aproximativ 800 de câini şi pisici, aproape o sută de dihori, 24 de râşi şi un vizon sălbatic, proveniţi din două categorii: una selectivă, cu animale venite în contact cu persoane pozitive sau cu simptome compatibile, şi una aleatorie, fără o asociere de acest tip.
Principalele rezultate au arătat că 95 % dintre câinii sau pisicile infectate cu SARS-CoV-2 s-au contagiat după ce au intrat în contact cu persoane bolnave, deşi marea parte a acestor animale aproape că nu au dezvoltat simptome, sau au avut cazuri uşoare de COVID-19.
Studiul este important având în vedere că unele dintre variantele celei mai răspândite în prezent sunt mai contagioase, au avertizat experţii.
Totuşi, nu se cunosc caracteristicile de infectare a animalelor cu aceste variante, deşi cea britanică denumită B.1.1.7 a fost asociată apariţiei de cardiomiopatii la unele animale de companie din Marea Britanie.