Un oficial al Consiliului Europei acuza din nou Romania ca ar fi gazduit inchisori secrete ale CIA

Ultima actualizare: 18-08-2012 18:03

Oficialii din Consiliul Europei sustin din nou ca Romania ar fi gazduit inchisori CIA. Acuzatiile revin dupa ce un comisar pentru drepturile omului promite ca va publica luni o lista "incendiara".

 Aceasta lista ar urma sa contina adrese la care ar fi fost anchetati si torturati detinuti banuiti de activitati teroriste. Pana acum, in acest document apar numai aeroportul Mihail Kogalniceanu si o strada circulata din centrul capitalei.

Aeroportul Mihail Kogalniceanu ar fi unul din locurile in care au ajuns detinuti suspectati de terorism, aflati in custodia CIA. Ei ar fi fost adusi la bordul unui avion apartinand unei echipe americane de baseball. Prizonierii ar fi stat o perioada scurta pe teritoriul Romaniei, fiind apoi trimisi in alte tari.

Un al doilea loc care ar fi fost folosit drept centru de detentie provizorie ar fi o cladire renovata, situata pe o strada din centrul Capitalei. Informatia a fost divulgata chiar de catre un fost oficial din cadrul serviciilor de informatii americane.

Acuzatiile legate de existenta inchisorilor CIA pe teritoriul unor state europene au aparut din nou dupa ce comisarul pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, a anuntat ca va publica lista cu adrese ale centrelor de detentie din trei tari - Romania, Polonia si Lituania. Oficilii de la Consiliul Europei au reluat subiectul acuzand guvernele europene ca au fost complice la strategiile americane de lupta anti-terorism.

Acuzatiile sunt vechi. Un raport din 2007 al Consiliului Europei semnala ca Romania si in Polonia, intre 2003 si 2005, ar fi gazduit centre de detentie gestionate de CIA. Investigatia facuta la noi in tara a infirmat acuzatiile. Acum insa in lumina noilor dezvaluri, oficialii de la Bucuresti si-ar putea schimba parerea.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO