Americanii evoca scandalul transferului unor detinuti irakieni in Romania

Dată publicare: 12-01-2011 00:00
Dată actualizare: 09-10-2012 07:06


wikileaks

Diplomatii americani apreciau in 2006 ca exista o obsesie in Elvetia pe tema inchisorilor secrete ale CIA, potrivit unei note WikiLeaks care mentioneaza si Romania, in cazul transferului a 23 de detinuti irakieni si afgani.

Presa elvetiana si membri individuali ai Parlamentului acorda o atentie mai mare greselilor facute de autoritatile americane in "razboiul impotriva terorismului" decat amenintarii teroriste, se arata intr-o nota diplomatica americana, dezvaluita de site-ul WikiLeaks si publicata marti in editia electronica a cotidianului The Guardian.

De cand Washington Post a scris in noiembrie 2005 ca SUA opereaza inchisori secrete in Europa, presa elvetiana s-a ocupat intensiv de identificarea greselilor americane, reale sau imaginare. Orice stire despre Guantanamo sau Abu Ghraib are loc garantat pe prima pagina, in timp ce atacurile al-Qaida sunt trimise in ultimile pagini, potrivit aceleiasi surse.

O preocupare deosebita este problema zborurilor efectuate de avioane ale CIA. Procurorii italieni sustin ca un avion militar american a traversat spatiul aerian elvetian in ziua in care clericul Abu Omar din Milano a fost rapit.

Guvernul elvetian a cerut in mod repetat administratiei americane sa explice acest survol si aterizarile a patru avioane charter la aeroportul din Geneva, insa Washingtonul nu a raspuns inca.

Julian Assange: WikiLeaks pierde peste 480.000 de euro pe
saptamana
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO