Un nou zăcământ descoperit în Marea Neagră. Turcia anunță că a găsit alte 85 mld. metri cubi de gaze

Turcia
Getty

Turcia şi-a revizuit estimările privind rezervele de gaze naturale descoperite la un zăcământ din Marea Neagră, după ce a identificat rezerve suplimentare în valoare de 85 de miliarde metri cubi, a anunţat preşedintele turc Recep Erdogan.

În luna august, Turcia a anunţat descoperirea celor mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa, un câmp din Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Încă de atunci analiştii spuneau că aceasta este o descoperirea majoră şi, de asemenea, una dintre cele mai mari descoperiri la nivel global în 2020.

Locul unde au fost descoperite gazele naturale este perimetrul Tuna-1, amplasat la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România.

"Lucrările la această gaură de foraj au fost finalizate după ce s-a ajuns la o adâncime de 4.775 de metri, aşa cum era programat anterior", a spus Erdogan de la bordul navei de foraj Fatih, potrivit Agerpres.

Citește și
S-400
Turcia, acuzată că a testat sistemul rusesc antirachetă S-400. NATO: "Dacă se confirmă, este regretabil"
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Preşedintele Turciei a precizat că luna viitoare nava Fatih va demara operaţiunile la alte găuri de foraj la acelaşi perimetru, după ce va reveni din port pentru lucrări de mentenanţă. O a doua navă de foraj, denumită Kanuni, se îndreaptă şi ea spre Marea Neagră pentru operaţiuni de foraj, a mai spus Erdogan.

Impactul adus de descoperirea Turciei

 

Dacă aceste gaze vor putea fi exploatate comercial, aceasta ar elimina dependenţa Turciei de importurile de energie din Rusia, Iran şi Azerbaidjan.

Turcia intenţionează să înceapă să utilizeze aceste resurse încă din 2023. O sursă din apropierea acestui dosar a spus că autorităţile turce mizează pe livrări anuale de 15 miliarde metri cubi începând din 2025.

Ankara se aşteaptă ca furnizorii săi de gaze naturale să îi ofere preţuri mai competitive şi o mai mare flexibilitate dacă vor să îşi reînnoiască contractele pe termen lung în valoare de 16 miliarde metri cubi pe an.

Aproape un sfert din contractele pe termen lung de aprovizionare cu gaze ale Turciei expiră anul viitor, inclusiv cele care privesc importurile de gaze prin conducte semnate cu grupul rus Gazprom şi grupul SOCAR din Azerbaidjan, precum şi un contract de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate semnat cu Nigeria.

În ultimii ani, Turcia a cumpărat trei nave de foraj maritim şi a extins în mod semnificativ operaţiunile de explorare energetică în Marea Neagră şi în apele disputate din estul Mediteranei.

Turcia importă în prezent aproape toată energia de care are nevoie şi orice descoperire de gaze naturale ar ajuta şi la reducerea unui deficit de cont curent cronic care pune presiune asupra lirei turceşti.

Cu toate acestea, analiştii avertizează că Turcia nu are experienţă în producţia de gaze din ape adânci şi cel mai probabil va fi nevoită să se alieze cu o mare companie petrolieră pentru a putea exploata zăcământul.

"Chiar dacă descoperirea va fi confirmată şi va fi dezvoltată, ar putea fi nevoie de patru până la şase ani pentru a ajunge în faza de producţie", a afirmat John Bowlus, editor şef la Energy Reporters.

În apele teritoriale ale României, în urmă cu opt ani, Petrom şi Exxon au anunţat că au descoperit zăcământul de mare adâncime Neptun, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Aceste gaze ar asigura auto-suficienţa României iar, dacă vor fi exportate, ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Destinațiile exotice în care își planifică românii sărbătorile. Cât costă un sejur de cinci nopți
Destinațiile exotice în care își planifică românii sărbătorile. Cât costă un sejur de cinci nopți

Într-un context tulbure, mai sunt câţiva aventurieri care îşi fac planuri pentru vacanţă de sărbători. Agenţiile au scos câteva oferte în Turcia, Egipt, Grecia sau Zanzibar, iar pachetele sunt flexibile, adică pot fi anulate fără costuri mari.

Turcia, acuzată că a testat sistemul rusesc antirachetă S-400. NATO:
Turcia, acuzată că a testat sistemul rusesc antirachetă S-400. NATO: "Dacă se confirmă, este regretabil"

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi-a exprimat sâmbătă preocuparea faţă de informaţiile potrivit cărora Turcia, ţară membră a Alianţei, ar fi folosit sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400 pentru prima dată într-un exerciţiu.

Turcia a blocat în aer timp de 20 de minute un avion ce îl transporta pe ministrul grec de Externe
Turcia a blocat în aer timp de 20 de minute un avion ce îl transporta pe ministrul grec de Externe

Grecia a acuzat joi Turcia că a întârziat în mod deliberat acordarea permisiunii de survol pentru o aeronava a guvernului elen care îl aducea pe ministrul grec de externe acasă dintr-o vizită în Irak.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.