Un nou ocean va desparti Africa in doua
Africa este martora nasterii unui nou ocean, potrivit cercetatorilor de la Royal Society. Geologii care studiaza regiunea Afar din Ethiopia spun ca oceanul este posibil sa desparta continentul in doua, intr-un proces care va dura 10 milioane de ani.
Pornind de la intelegerea schimbarilor la care este supusa planeta noastra in decursul a milioane de ani, o echipa internationala de experti a vazut transformari uluitoare in Afar, petrecute in ultimii cinci ani.
In zona respectiva, pamantul ti se crapa pur si simplu sub picioare, ceea ce face ca teoria lor sa fie una plauzibila.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In 2005, de exemplu, in doar 10 zile, a aparut o falie de 60 de kilometri lungime si opt metri latime. Lava fierbinte, incandescenta din maruntaiele Pamantului erupe spre suprafata terestra, formand crapaturile imense de la nivelul scoartei. Eruptiile subterane continua sa se produca si, intr-un final, „cornul” Africii se va desparti de cealalta parte a continentului, lansand loc unui nou ocean, spun oamenii de stiinta.
Dr James Hammond, seismolog la Universitatea din Bristol, prezent si el in regiunea Afar, a adaugat ca portiuni din zona respectiva sunt sub nivelul marii, iar pana la ocean exista o bucata subtire de pamant de doar 20 de metri.
„Este foarte posibil ca aceasta portiune sa fie cu totul izolata de ape. Acestea vor inunda pamantul si se va crea un nou ocean. Acesta va inainta din ce in ce mai mult in teritoriu, si regiunile din sudului Africii, ca Ethiopia sau Somalia, vor fi despartite de restul continentului. Vom avea astfel o noua insula, de dimensiuni mari, „plutind” in Oceanul Indian, si o Africa mai mica decat in prezent”.
Cercetatorii spun ca sunt extrem de norocosi sa fie martorii formarii unui nou ocean, pentru ca de obicei acest proces este „ascuns” in adancurile marilor.
Vezi mai jos, cum se formeaza noul ocean, intr-un documentar prezentat de BBC.