Nou atac armat în Serbia: 8 morţi și 14 răniţi, în apropiere de Belgrad. Principalul suspect a fost arestat

×
Codul embed a fost copiat

Cel puţin opt persoane au fost ucise şi 14 rănite într-un atac armat în apropierea unui oraş din Serbia, la circa 60 de kilometri sud de Belgrad. Principalul suspect, un tânăr de 21 de ani, a fost arestat după o desfășurare impresionantă de forțe.

După ce l-au căutat toată noaptea, trupele speciale sârbe au reușit să îl prindă în localitatea Kragujevac, la circa 60 de kilometri depărtare de locul faptei, potrivit agenției Tanjug.

"Suspectul U.B., născut în 2002, a fost reţinut în în vecinătatea oraşului Kragujevac, el este suspectat de uciderea a opt persoane şi rănirea altor 14 în timpul nopţii", a declarat Ministerul sârb de Interne într-un comunicat, adăugând că ancheta este în curs de desfăşurare.

Anterior, autoritățile anunțaseră că sunt opt persoane decedate și 13 rănite, în urma atacului.

Tragedia s-a petrecut cu o oră înainte de miezul nopții, în satul Dubona, aflat la 60 de kilometri de Belgrad. Conflictul ar fi început în curtea unei școli, scrie presa din Serbia.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Principalul suspect - în vârstă de 21 de ani - s-ar fi luat la ceartă cu mai multe persoane, după care a plecat acasă, s-a întors cu o pușcă automată și a deschis focul.

Atacatorul a tras cu o armă automată dintr-un vehicul în mişcare şi apoi a fugit, a relatat televiziunea de stat RTS. Şapte dintre răniţi sunt în stare critică.

Poliţia l-a căutat ore bune pe suspect şi a înconjurat o zonă unde se presupunea că acesta se ascundea, a transmis RTS. În zonă au fost trimiși 600 de polițiști și membri ai trupelor speciale, cu elicoptere şi drone aflate în aer, în timp ce ofiţerii căutau pe un teren dificil.

Bratislav Gašić, ministrul de Interne, a numit atacul ”un act de terorism”, potrivit News.ro.

Relatările locale sugerează că printre morţi se află un ofiţer de poliţie şi sora acestuia, împuşcaţi după izbucnirea unui conflict în satul Malo Orasje, în apropiere de Mladenovac. Se crede că împuşcăturile au avut loc la mai multe adrese.

Miercuri, un elev de 13 ani a împuşcat mortal opt colegi şi un gardian la o şcoală din Belgrad, un atac care a şocat ţara din Balcani.

Poliţia l-a identificat pe atacatorul de miercuri Kosta Kecmanović şi a afirmat că era elev al şcolii din 2019. Poliţiştii au declarat că el a folosit două dintre armele tatălui său pentru atacul pe care l-ar fi plănuit de o lună.

Şeful Poliţiei din Belgrad, Veselin Milić, a afirmat că adolescentul avea şi două bombe incendiare şi ”a făcut o listă cu copiii pe care plănuia să îi ucidă şi clasele lor”. Milić i-a identificat pe elevii ucişi ca fiind şapte fete şi un băiat, născuţi între 2009 and 2011.

Kecmanović este prea tânăr pentru a fi pus sub acuzare şi va fi plasat într-o instituţie psihiatrică. Părinţii săi au fost arestaţi.

Cel de-al doilea atac armat a avut loc în timp ce Serbia se pregăteşte pentru trei zile de doliu naţional, începând de vineri dimineaţă. Joi, mii de persoane s-au adunat pentru a depune flori, a aprinde lumânări şi a lăsa jucării în faţa şcolii, pentru a comemora victimele atacului de miercuri.

Omagiile au inclus mormane de flori, mici ursuleţi de pluş, mingi de fotbal. Un elefant de jucărie gri cu roz a fost aşezat lângă gardul şcolii, împreună cu mesaje de condoleanţe, iar de gard au fost atârnaţi pantofi de balet.

Naţiunea din Balcan se chinuie să accepte ce s-a întâmplat. Deşi este plin de arme rămase din războaiele din anii 1990, atacurile armate în masă sunt extrem de rare – este primul atac cu împuşcături la o şcoală în istoria modernă a Serbiei. Precedentul atac armat a avut loc în 2013, când un veteran de război a cuis 13 oameni în satul Velika Ivanca din centrul Serbiei.

Tragedia a provocat şi o dezbatere despre starea generală a naţiunii, după decenii de crize şi conflicte care au creat o stare de permanentă nesiguranţă şi instabilitate, alături de divizări politice adânci.

Joi, autorităţile au anunţat o înăsprire a controlului armelor, iar Poliţia le-a cerut cetăţenilor să îşi ţină armele sub cheie şi departe de copii. ”Ministerul de Interne face apel la toţi proprietarii de arme să le depoziteze cu grijă, încuiate în seifuri sau dulapuri aşa încât să nu fie la îndemâna altora, în special a copiilor”, a transmis Poliţia.

Atacul armat de miercuri de la şcoala Vladislav Ribnikar a provocat şi spitalizarea a şapte persoane – şase elevi şi un profesor. O fată care a fost împuşcat în cap rămâne în stare critică, iar un băiat este în stare gravă, având leziuni ale coloanei vertebrale, au declarat medicii, joi dimineaţă.

Pentru a-I ajuta pe oameni să facă faţă tragediei, autorităţile au anunţat că înfiinţează o linie telefonică. Sute de oameni au răspuns unui apel de a dona sânge pentru victimele rănite.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina

Utilizarea de către Moscova a unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune pentru a lovi Ucraina este o "nouă evoluţie îngrijorătoare" în conflict.

Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce
Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce

După victoria preşedintelui republican ales Donald Trump în alegerile din această lună, unele instituţii de sondare a opiniei publice din SUA se străduiesc să înţeleagă de ce anchetele lor i-au subestimat din nou sprijinul în rândul alegătorilor americani.

Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”
Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”

Fostul cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, îl descrie pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ca fiind "fascinat" de liderii cu tendinţe autoritare şi care acţionează "într-un mod emoţional", informează AFP.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.