53 de sefi de stat si de guvern la funeraliile lui Mandela. Dalai Lama si Netanyahu nu vor participa

Omagiu lui Nelson Mandela

53 de sefi de stat si de guvern au confirmat ca vor merge in Africa de Sud pentru a participa la funeraliile lui Nelson Mandela, a anuntat ministrul sud-african de Externe, Maite Nkoana-Mashabane, citat de AFP.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, cel al Braziliei, Dilma Roussef, si cel al Frantei, François Hollande, vor participa la ceremoniile de omagiere a lui Mandela.

Premierul britanic, David Cameron, a anuntat ca va merge in Africa de Sud marti pentru a participa la ceremonia de omagiere a lui Nelson Mandela, in timp ce printul Charles va reprezenta familia regala britanica la funeraliile programate pe 15 decembrie.

Si Romania va fi prezenta la aceste ceremonii, prin Guvernul Romaniei. Intr-un comunicat transmis de Palatul Victoria, se arata ca prim-ministrul Victor Ponta va merge marti, 10 decembrie 2013, in Africa de Sud, pentru a participa la funeraliile nationale ale fostului presedinte Nelson Mandela, care vor avea loc pe stadionul FNB din Johannesburg.

Netanyahu nu va participa la funeraliile lui Mandela din cauza costurilor mari ale calatoriei

Citește și
Regele Mihai
Mesajul Regelui Mihai dupa moartea lui Nelson Mandela. "Dumnezeu sa-l odihneasca in pace"
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului Claudiu Pasăre că „visează miliarde”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis sa renunte la participarea la funeraliile lui Nelson Mandela din cauza costului calatoriei in Africa de Sud, a anuntat presa israeliana duminica seara, relateaza AFP.

Netanyahu a notificat autoritatile sud-africane in legatura cu prezenta sa, dar el si-a anulat vizita in ultimul moment din cauza costurilor, respectiv cel putin sapte milioane de shekeli (1,45 de milioane de euro) pentru transportul si securitatea sa la fata locului, precizeaza postul de radio public si cotidianul Haaretz.

Costurile de inchiriere a unui avion privat al companiei nationale El Al reprezinta ele singure 2,8 milioane de shekeli (aproximativ 600.000 de euro), potrivit Haaretz. Transportul materialului si al personalului de securitate la bordul unui avion al fortelor aeriene costa 3,2 milioane de shekeli (666.000 de euro), fara a mai pune la socoteala alte cheltuieli.

Premierul israelian a fost recent supus criticilor presei, care a dezvaluit cum contribuabilii au platit aproape 700.000 de euro pentru finantarea, anul trecut, a intretinerii celor trei resedinte ale sale.

Presa a dezvaluit ca doar factura la apa a fost de 17.000 de euro pentru vila personala echipata cu piscina a lui Netanyahu din Cesarea, in nordul tarii, unde prim-ministrul isi petrece o parte din weekenduri.

Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anuntat ca va asista, marti, la Johannesburg la ceremoniile organizate in memoria lui Mandela, erou al luptei antiapartheid si sustinator al cauzei palestiniene.

Liderii israelieni, in special Netanyahu, i-au adus un omagiu calduros primului presedinte de culoare al Africii de Sud, dupa decesul acestuia.

Dar unii comentatori nu au ratat ocazia de a aminti ca Israelul a intretinut relatii foarte stranse cu regimul de apartheid, pana in punctul in care au determinat Statele Unite sa ameninte cu punerea sub semnul indoielii a generosului ajutor militar anual acordat statului evreu in timpul Guvernului de dreapta al lui Yitzhak Shamir (1986-1992) din cauza legaturilor sale de aparare cu autoritatile albe de la Pretoria.

Dupa eliberarea sa din inchisoare, Nelson Mandela le-a transmis israelienilor, intr-un compromis cu regimul segregationist, ca noua Africa de Sud vrea ca ei sa le acorde palestinienilor "dreptul la libertate" a povestit duminica Alon Liel, care a devenit ambasadorul Israelului in Africa de Sud in 1992, pentru cotidianul Yediot Aharonot.

Dalai Lama nu va participa la funeraliile lui Nelson Mandela

Dalai Lama, caruia i-a fost refuzata de doua ori viza pentru Africa de Sud in ultimii ani, nu va participa la funeraliile lui Nelson Mandela, amandoi laureati ai premiului Nobel, a declarat purtatorul sau de cuvant duminica, transmite AFP.

"Nu exista planuri de a merge acolo", a declarat pentru AFP Tenzin Takhla de la Dharamsala (nordul Indiei), unde locuieste liderul spiritual tibetan aflat in exil, fara a da explicatii.

Dalai Lama nu a primit in 2009 viza pentru participarea sa la o conferinta de pace la Johannesburg.

Liderul spiritual tibetan a fost invitat de Nelson Mandela si FW De Klerk, ambii fosti presedinti sud-africani si de arhiepiscopul african si laureat al premiului Nobel pentru Pace Desmond Tutu, pentru a vorbi in cadrul unei conferinte organizata de liga nationala de fotbal pe tema pacii, armoniei si rolului fotbalului in lume.

Cea de-a doua viza i-a fost refuzata in octombrie 2011 pentru aniversarea varstei de 80 de ani a lui Desmond Tutu, al erou al luptei anti-apartheid, in orasul Cap.

Guvernul presedintelui Jacob Zuma a fost ulterior acuzat de catre presa sud-africana si opozitie ca a cedat presiunilor Chinei, partener diplomatic si economic important, care a depus eforturi pentru ca Africa de Sud sa intre in grupul "BRICS" al puterilor emergente, alaturi de Brazilia, Rusia si India.

China incearca sa limiteze deplasarile liderului spiritual tibetan, avertizand guvernele straine fata de consecintele asupra relatiilor bilaterale ale unor astfel de intalniri.

La anuntul mortii lui Nelson Mandela, Dalai Lama a declarat ca a "pierdut personal un prieten drag, pe care spera sa il mai revada si pentru care avea o mare admiratie si un mare respect".

Dalai Lama a fost in vizita la Cap in august 1996 in timp ce Nelson Mandela era seful statului sud-african. Cei doi s-au intalnit ultima data in 2004 la Johannesburg.

Nelson Mandela nu era conectat la aparatele de respirat in momentul decesului

Nelson Mandela nu mai era conectat la aparatele de asistenta respiratorie inainte de a muri, iar rudele apropiate au fost chemate pentru a-si lua ramas-bun, dat fiind ca existau semne clare ca fostul presedinte sud-african ar fi urmat sa moara, relateaza site-ul City Press.

Presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, fusese anuntat de marti ca starea lui Mandela se deteriora si ca decesul acestuia era iminent. Mandela nu mai vorbea de cateva luni, timp in care a fost conectat din cand in cand la aparate de respirat si facea dializa. Joi, Mandela nu mai era conectat la instalatiile de respiratie artificiala.

In momentul decesului, la capataiul lui Mandela era sotia acestuia, Graça Machel, si fosta sotie Winnie Madikizela-Mandela.

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, erou al luptei pentru combaterea sistemului segregationist apartheid, a decedat joi, la varsta de 95 de ani.
 

Articol recomandat de sport.ro
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Citește și...
Familia fostului presedinte Nelson Mandela a rupt tacerea:
Familia fostului presedinte Nelson Mandela a rupt tacerea: "Prezenta sa era ca cea a unui baobab"

Familia fostului presedinte Nelson Mandela a rupt tacerea sambata, comparand moartea celui care era "precum un baobab" pentru ei, cu dureroasa sa absenta in timpul celor 27 de ani de arest, relateaza AFP.

Mesajul Regelui Mihai dupa moartea lui Nelson Mandela.
Mesajul Regelui Mihai dupa moartea lui Nelson Mandela. "Dumnezeu sa-l odihneasca in pace"

Regele Mihai a transmis un mesaj de condoleante dupa ce fostul lider al Africii de Sud Nelson Mandela a murit, la varsta de 95 de ani.

Liderii politici din Romania, despre Nelson Mandela.
Liderii politici din Romania, despre Nelson Mandela. "Mostenirea lui Mandela va inspira generatii"

 Traian Basescu a transmis un mesaj de condoleante la incetarea din viata a omului de stat Nelson Mandela, exprimandu-si convingerea ca mostenirea sa va inspira generatiile viitoare in cautarea binelui comun.

Nelson Mandela - simbolul libertatii. Din detinut, primul presedinte de culoare al Africii de Sud
Nelson Mandela - simbolul libertatii. Din detinut, primul presedinte de culoare al Africii de Sud

Nelson Mandela a fost rand pe rand un militant antiapartheid inversunat, detinutul politic cel mai celebru din lume si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, unde se bucura de un imens cult al personalitatii pe care nu l-a dorit cu adevarat.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis a promulgat ”legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști”, după cum a acuzat opoziția
Președintele Klaus Iohannis a promulgat ”legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști”, după cum a acuzat opoziția

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, deși ar fi putut să retrimită actul normativ în Parlament, pentru reexaminare.

VIDEO. Campania electorală oficială din Timișoara a început cu scandal. Îmbrânceli și țipete cu membrii USR și aliații AUR
VIDEO. Campania electorală oficială din Timișoara a început cu scandal. Îmbrânceli și țipete cu membrii USR și aliații AUR

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare a început oficial în Timișoara cu un ... scandal.  

Bucureștenii sunt datornici la căldură și apă caldă cu nu mai puțin de un miliard de lei. Apare riscul unui faliment
Bucureștenii sunt datornici la căldură și apă caldă cu nu mai puțin de un miliard de lei. Apare riscul unui faliment

Compania Termoenergetica, cea care a preluat de la defuncta (prin faliment) Radet transportul și distribuția agentului termic în București are o datorie imensă la producătorul energiei, compania Elcen, deținută de ministerul Economiei.