Familia fostului presedinte Nelson Mandela a rupt tacerea: "Prezenta sa era ca cea a unui baobab"

×
Codul embed a fost copiat

Familia fostului presedinte Nelson Mandela a rupt tacerea sambata, comparand moartea celui care era "precum un baobab" pentru ei, cu dureroasa sa absenta in timpul celor 27 de ani de arest, relateaza AFP.

"Da, Tata a plecat. Stalpul familiei a plecat. La fel ca in timpul celor 27 de ani durerosi de arest", a declarat generalul Temba Matanzima, purtator de cuvant al familiei Mandela.

"Insa in inimile si in sufletele noastre, el va fi mereu cu noi", a adaugat el. "Da, ultimele doua zile nu au fost deloc usoare iar urmatoarele zile vor fi la fel. Insa cu sustinerea pe care o primim de ici si colo ... totul va fi bine pentru familie".

"Pentru familia noastra, prezenta sa era ca cea a unui baobab care arunca o umbra reconfortanta ce ne aducea siguranta si protectie", a mai spus el, folosind o metafora.

Fostul presedinte a murit joi seara la varsta de 95 de ani. Nici Winnie Madikizela-Mandela, in varsta de 75 de ani, cea de-a doua sotie a lui Nelson Mandela de care acesta a divortat in 1996, nici Graca Machel, in varsta de 68 de ani, cu care acesta s-a recasatorit in 1998, la varsta de 80 de ani, nu au aparut si nu s-au exprimat public de la moartea acestuia.

Citește și
Nelson Mandela
Liderii politici din Romania, despre Nelson Mandela. "Mostenirea lui Mandela va inspira generatii"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Am pierdut un mare om (...) un cap de familie atent care avea timp pentru toti si din aceasta cauza va fi foarte regretat. Un mare fiu al tinutului Thembu care a avut timp pentru regi si regine, pentru saraci si bogati, pentru cei mici si cei mari (...)", a subliniat purtatorul de cuvant.

"Madiba este acum alaturi de mari prieteni, precum Or Tambo (1917-1993), Walter Sisulu (1912-2003) si multi altii", a adaugat el mentionandu-i pe camarazii eroului in lupta anti-apartheid. In trecere, el i-a multumit actualului presedinte Jacob Zuma pentru sustinerea sa in timpul lunilor care au precedat decesul.

Trupul neinsufletit al lui Mandela va fi transportat in procesiune de la morga la Guvern

Trupul neinsufletit al lui Nelson Mandela va fi transportat in procesiune de-a lungul capitalei Pretoria miercuri, joi si vineri, a anuntat o sursa oficiala, citata de AFP. "In fiecare dimineata, cand trupul neinsufletit va parasi morga pentru a fi expus publicului, transportul se va face in public", a anuntat serviciul de informatii al Guvernului (GCIS).

"Incurajam (publicul) sa stea pe margine cand corpul neinsufletit va traversa strazile din Pretoria pana la Union Buildings", sediul Guvernului, a declarat Neo Momodu, directorul GCIS

Expunerea in public va face parte din cele zece zile de doliu national decretate in Africa de Sud dupa decesul fostului presedinte, joi, la varsta de 95 de ani. Populatia care vrea sa il vada pentru ultima data pe Nelson Mandela va trebui sa ia un autobuz si sa renunte la orice aparat de fotografiat.

Luni, dupa o duminica de rugaciune si reflectie, va avea loc o sesiune extraordinara comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, in memoria celui care a condus Africa de Sud catre democratie si catre votul majoritatii de culoare, pentru prima data in 1994.

Marti, un serviciu religios in memoria lui Nelson Mandela va fi celebrat la Soweto, pe stadiul Soccer City (FNB Stadium) cu o capacitate de 90.000 de locuri, in prezenta catorva sefi de stat straini, ceilalti fiind asteptati la inhumarea de la Qunu, satul din sudul tarii in care Mandela si-a petrecut copilaria.

Sute de persoane continua sa vina in fata casei lui Nelson Mandela din Johannesburg

Cateva sute de persoane de toate rasele si din toate mediile continuau sa vina, sambata, in fata casei fostului presedinte sud-african Nelson Mandela, care a decedat joi seara, relateaza AFP. Strazile cartierului au fost inchise circulatiei de catre politie, obligand populatia sa se deplaseze pe jos, situatie rar intalnita in Johannesburg.

La intersectia strazilor 4 si 12, un gard ridicat pentru a bloca accesul la casa fostului presedinte este acoperit cu flori, mesaje, drapele, formand un memorial care aminteste de gardul spitalului din Pretoria unde Mandela a trecut pe langa moarte in iunie. Oamenii vin sa se reculeaga sau sa faca fotografii.

Alaturi, a fost improvizat un mic altar pe o peluza, in jurul a doi palmieri pitici. Aici ard lumanari, alaturi de un morman de flori aranjate in forma de potcoava. Un tricou cu imaginea lui Mandela a fost agatat intr-un copac din apropiere, purtand inscriptia "Tata Madiba, 1918-2013, pentru totdeauna in inimile noastre".

Un fotograf le propune celor prezenti fotografii-suvenir la pretul de 20 de ranzi bucata (1,50 euro).

Pe cealalta parte a strazii, un stand vinde suveniruri in memoria eroului luptei antiapartheid. Tricoul galben "Nelson Mandela, eroul nostru a murit - 1918-2013" este vandut cu 200 de ranzi (14 euro), iar o insigna cu portretul lui Mandela in culorile drapelului sud-african costa 30 de ranzi (2 euro).

Oamenii vin, se reculeg si pleaca, impreuna cu animalele de companie, carucioarele cu copii sau drapele. O delegatie chineza trece inlaturand pe toata lumea din calea sa, fiind urmata de un grup de militanti ANC ce intoneaza cantece dedicate lui Mandela si care sunt reluate in cor de o parte dintre cei prezenti, sub ochii a numerosi jurnalisti.

"Totul s-a schimbat in Africa de Sud, prietenul meu, inainte persoanele de culoare dadeau bacalaureatul fara sa vorbeasca engleza", marturiseste Tebogo Mashinini, un somer venit din periferia Katlehong si care cere un ban dupa interviu. De la Mandela, el retine ca "a spus, nu va bateti cu ei cu armele, ci cu educatia!".

"Fara el, ar fi fost razboi civil in aceasta tara, este sigur", afirma doua prietene albe, Sandra si Chantal, depunand un buchet de trandafiri galbeni. "Lucrurile s-ar fi indreptat intr-adevar in directia proasta pana s-ar fi ajuns acolo. Trebuie sa ii aducem un omagiu. Nu am fi aici pentru nimeni altcineva", adauga ele.

Premierul ceh spera sa "evite" participarea la funeraliile lui Nelson Mandela

Premierul ceh in exercitiu Jiri Rusnok a marturisit ca spera sa evite funeraliile lui Nelson Mandela de saptamana viitoare, in cursul unei conversatii private inregistrate fara stire sa si comentata pe larg pe Internet, sambata, transmite AFP.

Vorbind vineri cu ministrul Apararii Vlastimil Picek, vecinul sau de scaun in parlament, Rusnok a marturisit: "Sper ca va merge presedintele in locul mei. Ideea de a merge acolo imi da fiori".

Aceasta conversatie privata a fost inregistrata de microfoanele parlamentului si apoi difuzata de televiziunea publica ceha in cursul serii, inainte de a capata o mare amploare pe Internet sambata.

"Am un pranz si o cina prevazute, prietene, insa ma tem ca voi fi obligat sa merg. Nu vreau sa ma duc", adauga premierul, conform inregistrarii.

Acesta a spus ca spera ca presedintele Milos Zeman, in varsta de 69 de ani, se va duce in Africa de Sud pentru a asista la funeralii. insa seful de stat se reface dupa o accidentare la genunchi, iar participarea sa la funeraliile eroului miscarii anti-apartheid prevazute pentru duminica 15 decembrie nu este sigura.

"Cum ar putea urca pe rampa de acces a avionului", adauga premierul vorbind cu vecinul sau de scaun.

"Cred ca (presedintele Zeman) nu va lua avionul, asa ca am terminat", adauga el.

Rusnok, care si-a exprimat anterior intr-un mesaj de condoleante "profunda durere" dupa moartea lui Mandela, si-a prezentat scuzele sambata intr-un scurt mesaj trimis presei cehe, recunoscand ca vorbele sale nu au fost "corecte".

Nelson Mandela a vizitat Cehoslovacia in mai 1992, inainte de separarea pasnica intre Republica Ceha si Slovacia. El a devenit prietenul apropiat al lui Vaclav Havel, pe atunci presedintele cehoslovac si fost mare reprezentant al dizidentei anticomuniste. Vaclav Havel a decedat la 18 decembrie 2011 la varsta de 75 de ani.

George W. Bush si Bill Clinton vor participa la ceremoniile organizate in memoria lui Nelson Mandela

Fostii presedinti americani George W. Bush si Bill Clinton i se vor alatura actualului sef al statului, Barack Obama, saptamana viitoare, in Africa de Sud pentru a-i aduce un omagiu lui Nelson Mandela, au anuntat vineri surse concordante, citate de AFP.

"Presedintele Obama si Prima Doamna vor merge in Africa de Sud saptamana viitoare pentru a-i aduce un omagiu lui Nelson Mandela si pentru a participa la ceremoniile organizate in memoria sa", a anuntat purtatorul de cuvant al administratiei americane, Jay Carney, fara alte precizari.

Intr-un scurt comunicat, acesta din urma a promis sa ofere "mai multe detalii despre programul si logistica" acestei calatorii in momentul in care vor fi disponibile.

Predecesorul lui Obama, George W. Bush, a acceptat invitatia de a calatori in Africa de Sud cu avionul prezidential Air Force One, a anuntat un purtator de cuvant al celui de-al 43-lea presedinte al Statelor Unite.

Bush si sotia sa, Laura, "au acceptat invitatia presedintelui si doamnei Obama de a-i insoti in Africa de Sud in Air Force One si de a asista la omagiul adus presedintelui Nelson Mandela, saptamana viitoare", a precizat acest purtator de cuvant, Freddy Ford.

Bill Clinton, predecesorul lui Bush, ale carui mandate au coincis cu cel al lui Mandela, a confirmat pentru CNN ca va merge, de asemenea, in Africa de Sud, fara sa precizeze ce mijloc de transport va folosi.

"Merge toata familia noastra", a explicat Clinton, parand sa o includa pe sotia sa, fostul secretar de Stat Hillary Clinton. "Nu as rata asa ceva pentru nimic in lume. Voi fi doar o persoana printre altele. (Mandela) a fost un adevarat prieten si un partener formidabil cand era presedinte", a adaugat Clinton, care si-a exprimat dorinta "de a-si lua la revedere pentru ultima data" de la liderul defunct.

Predecesorul lui Clinton si tatal lui George W. Bush, George H.W. Bush, a fost, de asemenea, invitat, dar starea sa de sanatate fragila, la varsta de 89 de ani, nu ii permite sa calatoreasca atat de departe, a precizat pentru AFP purtatorul sau de cuvant, Jim McGrath. "Va fi acolo cu gandul, bineinteles", a adaugat el.

Contactata de AFP, purtatoarea de cuvant a celuilalt presedinte american inca in viata, Jimmy Carter, nu a raspuns pentru moment daca acesta intentioneaza sa mearga in Africa de Sud. Carter are 89 de ani dar calatoreste frecvent.

Vineri, presedintele sud-african Jacob Zuma afirmase ca o ceremonie nationala va avea loc la 10 decembrie pe stadionul din Soweto in memoria lui Mandela, decedat la varsta de 95 de ani. Eroul luptei antiapartheid va fi inhumat la 15 decembrie, in satul sau Qunu (sud), potrivit aceleiasi surse.

Toata saptamana viitoare va fi "saptamana nationala de doliu" in Africa de Sud, si va incepe la 8 decembrie, cu o "zi nationala de rugaciune si reflectie".

Inca de la aflarea vestii mortii lui Mandela, Obama i-a adus un omagiu emotionant, joi seara, si a dat ordin sa se coboare in berna drapelele americane pe toate cladirile publice pana luni seara. Vineri seara, Obama s-a exprimat din nou in legatura cu Mandela, cu ocazia ceremoniei traditionale de inaugurare a "bradului de Craciun national" in parcul Ellipse, la sud de Casa Alba.

"In acest an, ii suntem deosebit de recunoscatori lui Nelson Mandela, un campion al generozitatii", a afirmat Obama, salutand "curajul lui incredibil".

"Am avut cu totii privilegiul sa traim intr-o lume atinsa de bunatatea sa", a adaugat el.

Presedintele american i-a telefonat, vineri dupa-amiaza, sotiei lui Mandela, Graça Machel, pentru a-i transmite condoleante si a-i multumi pentru "profunda influenta pe care Nelson Mandela a avut-o asupra lui", a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.

Obama a salutat, de asemenea, "bucuria pe care Graça Machel a adus-o vietii lui Nelson Mandela", care s-a casatorit cu ea la varsta de 80 de ani, precum si "angajamentul (cuplului) pentru o lume a pacii, a iubirii si dreptatii". Graça Machel este cea de-a treia sotie a lui Mandela.

Victor Ponta transmite condoleante presedintelui Africii de Sud, pentru decesul lui Nelson Mandela

Premierul Victor Ponta a transmis, vineri dimineata, printr-o scrisoare de condoleante adresata presedintelui Africii de Sud, Jacob Zuma, intreaga sa compasiune si solidaritate fata de poporul sud-african, greu incercat de profunda durere pentru decesul lui Nelson Mandela, informeaza Guvernul.

"Pentru toata lumea, de pe toate continentele, Nelson Mandela, a intruchipat vointa, determinarea si curajul de a lupta si de a reusi pentru demnitate umana, dreptate, egalitate si libertate. Nelson Mandela ramane in sufletul si memoria omenirii ca cel care a schimbat istoria tarii sale si a influentat generatii, un exemplu de sacrificiu si daruire pentru noi toti", se arata in mesaj.

De asemenea, sambata, pe pagina de Facebook  a premierului a fost postata o fotografie cu Victor Ponta, realizata in fostul loc de detentie al lui Mandela:

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Mesajul Regelui Mihai dupa moartea lui Nelson Mandela.
Mesajul Regelui Mihai dupa moartea lui Nelson Mandela. "Dumnezeu sa-l odihneasca in pace"

Regele Mihai a transmis un mesaj de condoleante dupa ce fostul lider al Africii de Sud Nelson Mandela a murit, la varsta de 95 de ani.

Liderii politici din Romania, despre Nelson Mandela.
Liderii politici din Romania, despre Nelson Mandela. "Mostenirea lui Mandela va inspira generatii"

 Traian Basescu a transmis un mesaj de condoleante la incetarea din viata a omului de stat Nelson Mandela, exprimandu-si convingerea ca mostenirea sa va inspira generatiile viitoare in cautarea binelui comun.

Nelson Mandela fost supravegheat de SUA pana in 2008. Liderul african a fost suspectat e terorism
Nelson Mandela fost supravegheat de SUA pana in 2008. Liderul african a fost suspectat e terorism

 Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, care a murit joi, la varsta de 95 de ani, considerat un simbol al luptei pentru drepturile omului, a ramas, pana in 2008, pe lista suspectilor de terorism supravegheati de americani.

"A schimbat cursul istoriei". Reactiile liderilor politici dupa anuntul mortii lui Mandela

 NELSON MANDELA A MURIT. Anuntul decesului fostului presedinte sud-african, cel care a schimbat cursul istoriei Africii de Sud, a indoliat o lume intreaga.

Nelson Mandela - simbolul libertatii. Din detinut, primul presedinte de culoare al Africii de Sud
Nelson Mandela - simbolul libertatii. Din detinut, primul presedinte de culoare al Africii de Sud

Nelson Mandela a fost rand pe rand un militant antiapartheid inversunat, detinutul politic cel mai celebru din lume si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, unde se bucura de un imens cult al personalitatii pe care nu l-a dorit cu adevarat.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.