Un medic militar din SUA, anchetat după ce ar fi agresat sexual cel puțin 23 de persoane
Armata americană a inculpat un medic militar pentru agresiuni sexuale, a anunţat joi o purtătoare de cuvânt a armatei SUA, în cadrul unei anchete cu peste 20 de presupuse victime, informează vineri AFP.
Maiorul Michael Stockin, anestezist care a intrat în rândurile armatei în mai 2013 şi care se află la post în statul Washington (nord-est), a fost inculpat săptămâna aceasta, a precizat locotenent-colonelul Jennifer Bocanegra, potrivit Agerpres.
Capetele de acuzare includ „un contact sexual neconsimţit” şi priviri considerate deplasate, a precizat ea.
Aceste acuzaţii vor fi examinate în timpul unei audieri de către un „ofiţer independent”, însărcinat să determine dacă ele sunt „suficiente pe plan juridic”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
Potrivit cotidianului Washington Post, care a dezvăluit că maiorul Stockin face obiectul unei anchete, cazul vizează cel puţin 23 presupune victime, ceea ce ar face din el cel mai mare dosar de agresiune sexuală din cadrul armatei americane, după mai mulţi ani.
„Cer pur şi simplu ca fiecare să se abţină de la orice apreciere până când Michael Stockin îşi va putea exersa dreptul său de a fi audiat, ca apărarea să primească toate dovezile şi ca procedurile să-şi urmeze cursul”, a declarat înainte de anunţarea inculpării avocatul lui Stockin, Robert Capovilla, citat de Washington Post.
Cel puţin 8.942 de cazuri de agresiuni sexuale au fost semnalate în armata americană în timpul anului bugetar 2022.
Cifra este în uşoară creştere în raport cu cea de anul precedent, care era deja la un nivel record.
Preşedintele american Joe Biden a semnat luna trecută un decret care schimbă modul în care armata anchetează asupra cazurilor de agresiuni sexuale.
Acest decret conferă mai multe puteri procurorilor speciali, independenţi, care sunt de acum singurii ce pot decide eventuale urmăriri penale pentru delicte grave, în detrimentul comandanţilor.
Aceasta este cea mai importantă reformă a justiţiei militare după 1950, reformă ce garantează ca dosarele să fie „totalmente independente” de ierarhia militară, potrivit Casei Albe.