Barajul din Ucraina care alimentează cu apă Crimeea și centrala nucleară Zaporojie a fost bombardat. Regiunea este inundată
Uriașul baraj din partea de sud a Ucrainei, controlată de Rusia, de lângă Herson, a fost distrus de explozii, într-o zonă de război. Armata ucraineană și cea rusă se acuză acum reciproc de acest dezastru.
A multi-hundred foot chunk of the Nova Kakhovka dam is gone, the Kakhovka Reservoir is quickly emptying out into the Dnipro. pic.twitter.com/265i1nbvAO
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) June 6, 2023
De dimineața devreme, la ora 6.45 Guvernatorul regiunii cerea evacuare imediată, avertizând câ până la ora prânzului viitura va atinge nivelul critic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson: „Dragi locuitori ai regiunii Herson, armata rusă a comis încă un act de terorism, a detonat barajul Kahovka. În cinci ore, nivelul apei va ajunge la o limită critică. Evacuarea oamenilor (cu autobuzele) către zonele sigure a început. De asemenea, mă adresez rezidenților de pe malul stâng (al Niprului), vă rog să faceți tot posibilul pentru a vă salva viețile și să părăsiți imediat locul nesigur.”
Dar populația din zeci de localități este în situație de risc din cauza inundațiilor.
Forțele rusești au aruncat în aer barajul Kakhovka, într-o zonă ocupată de Rusia din sudul Ucrainei, "într-un moment de panică", susține agenția de informații militare a Ucrainei.
Barajul, cu o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 km, a fost construit în 1956 ca parte a centralei hidroelectrice Kakhovka. De acolo se alimenta cu apă și peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, dar și centrala nucleară Zaporojie, aflată de asemenea sub control rusesc.
Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află la 150 de kilometri de baraj și folosește apa din lacul de acumulare pentru răcirea reactoarelor.
Între timp, Kievul anunțase că trupele sale avansează în zona Bahmut, din estul Ucrainei. Adjunctul ministrului ucrainean al apărării a descris Bahmutul drept epicentrul luptelor din acest moment.
Volodimir Zelenski: „Sunt recunoscător fiecărui luptător, tuturor apărătorilor noștri, care ne-au dat azi veștile pe care le așteptăm cu toții în direcția Bahmut. Bună treabă, războinicilor!"
Pe de altă parte, partizanii ruși care luptă de partea Ucrainei susțin că au lansat noi atacuri dincolo de graniță pe teritoriul Rusiei. Ba chiar au pretins într-un mesaj video că dețin controlul asupra unei localități Novaia Tavlojanka.
Oricum așezările de la graniță sunt bombardate mereu dinspre Ucraina.
Sursa: Pro TV, Sky News
Etichete: Ucraina, Kiev, moscova, bombardamente, baraj,
Dată publicare:
06-06-2023 08:03