Un lac din Europa se va numi „Lacul Trump”. Țările care au luat această decizie

Ultima actualizare: 25-09-2020 21:10
Un lac din Europa se va numi „Lacul Trump”. Țările care au luat această decizie
AFP

Premierul kosovar Avdullah Hoti s-a declarat vineri favorabil ideii de a redenumi în ''Trump'' lacul denumit în prezent Ujman/Gazivoda, situat în Kosovo şi Serbia.

Decizie este un semn de recunoştinţă pentru recenta mediere a preşedintelui american Donald Trump în vederea normalizării relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, relatează agenţia EFE.

''Consider binevenită propunerea (...) ca Lacul Ujman să fie redenumit Lacul Trump'', a scris Hoti pe contul său de Twitter.

Potrivit şefului executivului kosovar, ideea schimbării numelui lacului îi aparţine lui Richard Grenell, mediatorul Casei Albe la negocierile dintre Serbia şi Kosovo.

Însă portalul kosovar Kossev scrie că mediatorul american ar fi făcut această propunere doar ca o glumă, când a văzut că sârbii şi kosovarii nu reuşesc să cadă de acord nici măcar asupra unei denumiri comune a lacului.

Avdullah Hoti şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic au convenit pe 4 septembrie la Washington normalizarea relaţiilor economice dintre Serbia şi Kosovo, dar mai rămâne un drum dificil de parcurs până la soluţionarea conflictului dintre cele două părţi.

Acel lac strategic, pe care kosovarii albanezi îl numesc Ujman şi sârbii Gazivoda, este unul dintre punctele majore de divergenţă între Belgrad şi Pristina, de la autoproclamarea independenţei de către Kosovo în anul 2008.

Documentul semnat la Washington cuprinde şi un document pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru gestionarea acestui lac aflat în cea mai mare parte a sa pe teritoriul din nordul Kosovo populat de sârbi.

Un grup de sârbi kosovari au instalat joi pe un pod al lacului inscripţia în limba engleză 'Trump bridge' (Podul Trump), în apropiere apărând şi o altă pancartă cu mesajul: ''Preşedinte Trump, sârbii din Kosovo vă mulţumesc pentru că aţi adus pacea''.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO