Un înalt oficial ONU din New York își anunță plecarea din funcție denunțând ”genocidul” civililor palestinieni
Directorul biroului din New York al Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului și-a părăsit postul, protestând față de faptul că ONU "eșuează" în datoria sa de a preveni ceea ce el cataloghează drept un ”genocid” al civililor palestinieni.
El a spus despre SUA, Marea Britanie și o mare parte a Europei ca sunt "total complice la acest atac oribil".
Craig Mokhiber i-a scris pe 28 octombrie Înaltului Comisar al ONU la Geneva, Volker Turk, spunând: "Aceasta va fi ultima mea comunicare cu dumneavoastră" în rolul său de la New York.
Mokhiber, care se retrage după ce a ajuns la vârsta pensionării, a precizat: "Încă o dată, asistăm la un genocid care se desfășoară sub ochii noștri, iar organizația pe care o slujim pare neputincioasă în a o opri".
El afirmă că ONU nu a reușit să prevină genocidurile anterioare împotriva tutsi în Rwanda, a musulmanilor din Bosnia, a yazidi din Kurdistanul irakian și a rohingya din Myanmar:
"Domnule comisar, eșuăm din nou. Actualul masacru masiv al poporului palestinian, înrădăcinat într-o ideologie colonială etno-naționalistă de colonizare, în continuarea deceniilor de persecuție și epurare sistematică a acestora, bazată în întregime pe statutul lor de arabi ... nu lasă loc de îndoială."
Mokhiber a adăugat: "Acesta este un caz de genocid ca la carte".
The #genocide we are witnessing in #Palestine is the product of decades of Israeli #impunity provided by the US & other western governments & decades of #dehumanization of the Palestinian people by western corporate media. Both must end now. Speak up for #HumanRights
— Craig Mokhiber (@CraigMokhiber) October 30, 2023
În opinia sa, SUA, Marea Britanie și o mare parte a Europei nu numai că "refuză să își îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul Convențiilor de la Geneva", dar și înarmează Israelul și îi oferă acoperire politică și diplomatică.
În scrisoarea de demisie a directorului ONU nu se menționează nimic despre atacul criminal din 7 octombrie al grupării teroriste Hamas asupra Israelului, soldat cu peste 1.400 de morți și 240 de ostatici. Mai mult decât atât, scrisoarea sa solicită desființarea efectivă a statului Israel.
"Trebuie să sprijinim înființarea unui stat secular unic și democratic în toată Palestina istorică, cu drepturi egale pentru creștini, musulmani și evrei", a scris el, potrivit The Guardian, adăugând: "și, prin urmare, desființarea proiectului profund rasist, colonialist și de colonizare și sfârșitul apartheidului pe întreg teritoriul".
Mokhiber a lucrat pentru ONU din 1992, ocupând o serie de roluri din ce în ce mai importante. El a condus activitatea Înaltului Comisar pentru conceperea unei abordări a dezvoltării bazate pe drepturile omului și a fost consilier principal pentru drepturile omului în Palestina, Afganistan și Sudan.
Avocat specializat în dreptul internațional al drepturilor omului, a locuit în Gaza în anii 1990.
În calitatea sa de director al biroului din New York al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, a fost criticat ocazional de grupuri pro-israeliene pentru comentariile sale pe rețelele de socializare. El a fost criticat pentru că a postat mesaje de susținere a mișcării de boicotare, dezinvestire, sancțiuni (BDS) și pentru că a acuzat Israelul de apartheid - o acuzație pe care a repetat-o în scrisoarea sa de pensionare.
Jurnaliștii și academicienii au început să posteze conținutul scrisorii pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, marți după-amiază.
Un purtător de cuvânt al ONU din New York a trimis o declarație despre Mokhiber către The Guardian, spunând: "Pot confirma că se retrage astăzi. El a informat ONU în martie 2023 cu privire la viitoarea sa pensionare, care intră în vigoare mâine. Opiniile din scrisoarea sa făcută publică astăzi sunt opiniile sale personale".
Declarația mai precizează: "Poziția biroului cu privire la situația gravă din teritoriile palestiniene ocupate și din Israel este reflectată în rapoartele și declarațiile noastre publice."