Un gheţar de pe Mont Blanc riscă să se prăbuşească. Ce au făcut autoritățile italiene
Un gheţar de pe Mont Blanc riscă să se prăbuşească, au anunţat cercetătorii, iar autorităţile italiene au închis drumurile şi evacuat cabenele de pe munte, scrie BBC.
Aproximativ 250.000 de metri cubi de gheaţă s-ar putea rupe din gheţarul Planpincieux aflat pe vârful Grandes Jorasses, au spus specialiştii.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Masivul Mont Blanc este cel mai înalt din vestul Europei. Are 11 vârfuri de peste 4.000 de metri în Franţa şi Italia şi atrage sute de mii de turişti anual.
Primarul oraşului Courmayeur, Stefano Miserocchi, a spus că încălzirea globală schimbă muntele, potrivit News.ro.
Miserocchi a semnat un ordin de închidere a drumurilor din Valea Ferret, de pe partea italiană a Mont Blanc, după ce experţii au avertizat că o secţiune a gheţarului alunecă cu 50 - 60 de centimetri pe zi.
El a spus că nu există un pericol pentru zonele rezidenţiale sau facilităţile turistice, însă cabanele montane din zona Rochefort au fost evacuate preventiv.
„Acest fenomen arată încă o dată că muntele trece printr-o perioadă de schimbări majore din cauza factorilor climatici şi, astfel, este în mod special vulnerabil”, a declarat el presei italiene.
Experţii din regiunea Văii d'Aosta şi de la Fondazione Montagna Sicura au spus că este imposibil de prezis când exact s-ar putea desprinde masa de gheaţă.
Gheţarul Planpincieux este monitorizat atent din 2013, în încercarea de a fi stabilită frecvenţa cu care gheaţa se topeşte. Autorităţile au avertizat că nu există un sistem de alarmă.
Temperatura globală crescută cauzează topirea gheţarilor montani şi reducerea calotelor glaciare.
La începutul acestei luni, zeci de oameni au participat la „marşul funerar” dedicat dispariţiei gheţarului Pizol din nord-estul Elveţiei.
Oamenii de ştiinţă spun că şi-a pierdut 80% din volum doar în ultimii 13 ani.
Luna trecută, o ceremonie a avut loc în Islanda pentru a comemora un gheţar declarat mort în urmă cu cinci ani.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!