Un fugar nord coreean sustine ca tara nu este condus de Kim Jong-un. "Este un orfan politic, nu are pe nimeni in sistem"
Kim Jong-un este liderul simbolic al Coreei de Nord, tara fiind de fapt controlata o organizatie din umbra, Departamentul de organizare si conducere (OGD), sustine un fugar nord-coreean, fost apropiat al regimului lui Kim Jong-il.
"Cand Kim Jong-il a murit, iar Kim Jong-un i-a succedat, oamenii au vazut un transfer de putere de la tata la fiu", a declarat Jang Jin-Sung pentru Christiane Amanpour la Londra, potrivit Mediafax.
"Ceea ce nu au vazut a fost ce s-a intamplat cu aparatul sistemului totalitar care sprijinea regimul lui Kim Jong-il". Acest aparat, sustine Jang, este Departamentul de organizare si conducere (OGD), plin de prieteni din facultate ai lui Kim Jong-il. Este o "retea de colegi" transformata intr-o masiva organizatie de supraveghere. "Kim Jong-il avea OGD", a declarat Jang.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Kim Jong-un poate are prieteni la scoala sa din Elvetia, dar nu are pe nimeni in interiorul Coreei de Nord", a explicat el. "Dupa executarea lui Jang Song-thaek (unchiul lui Kim Jong-un), el a devenit orfan - nu doar in termeni de legaturi familiale, ci si in termeni de politica". "El este un orfan politic", a explicat sursa citata.
Kim Jong-un a fost nevoit sa se bazeze pe "reteaua de colegi" a tatalui sau pentru orice, afirma Jang. Dar deoarece grupul nu il respecta pe tanarul Kim, care a fost educat in Elvetia, asa cum il respecta pe tatal lui, Kim Jong-un a devenit doar liderul simbolic al Coreei de Nord. Jang afirma ca, in prezent, in Coreea de Nord sunt doua clase in conflict una cu cealalta. Una este blocata in mentinerea status quo-ului, "a opresiunii, supravegherii si controlului", iar cealalta este adepta a economiei de piata.
Potrivit unui documentar, nord-coreenii sunt din ce in ce mai expusi la lumea exterioara prin DVD-uri piratate si stick-uri USB care contin filme si emisiuni de televiziune occidentale si sud-coreene. "In trecut, era un singur lucru caruia ii apartineai, un singur lucru care te sustinea, un singur lucru care iti ducea mai departe familia ... loialitatea fata de cultul lui Kim". "Dar acum oamenii au realizat in sfarsit, dupa foamete, ca nu loialitatea ii hraneste. Ci banii. Munca. Detinerea unor bunuri. Proprietatea individuala este cea care te hraneste", a declarat el. Schimbarea nu va veni in Coreea de Nord prin negocierea cu regimul, a declarat Jang. Aceasta va veni prin cunoastere.