Un francez a fost inclus pe lista persoanelor vizate de sancțiunile americane din cauza războiului din Ucraina

joel lautier
Imago

Fostul campion mondial la șah și om de afaceri Jöel Lautier a fost inclus, în luna martie, pe lista persoanelor vizate de sancțiunile americane din cauza războiului din Ucraina, fiind singurul non-rus care a fost vizat de autoritățile americane.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Dintre cele peste 340 de persoane sancționate de Statele Unite la 24 martie din cauza războiului din Ucraina, doar una dintre ele nu este rusă: francezul Joël Lautier, fostul campion internațional de șah devenit consultant în fuziuni și achiziții, a anunțat cotidianul economic francez Les Echos, citat de France 24.

Includerea lui Lautier pe lista neagră americană, care este în continuă creștere, a trecut complet neobservată până când cotidianul economic francez Les Echos l-a menționat într-un articol publicat miercuri, 20 aprilie.

Citește și
Putin
Istoric: Putin pregătește "decizii malefice" pentru Ucraina pentru 9 mai. Crede în numere și date, în superstiții
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Lautier, director al unei companii de consultanță în domeniul fuziunilor și achizițiilor, apare de fapt de două ori pe lista de sancțiuni a SUA: o dată sub numele său francez (Joël Raymond Lautier) și o dată sub versiunea "rusificată" a numelui său, Zhoel Raimon Lote.

De ce Lautier?


Francezul primește chiar o mențiune specială din partea Trezoreriei SUA, deoarece este citat separat într-un comunicat de presă despre eforturile Washingtonului de a viza "elita apropiată președintelui rus Vladimir Putin". Francezul în vârstă de 48 de ani este menționat alături de alți 15 ruși bogați, printre care și Gennady Timchenko, om de afaceri și prieten de-o viață cu Putin.

Cu toate acestea, spre deosebire de oligarhii vizați de autoritățile americane și europene, Lautier nu este urmărit de sancțiunile americane pentru că a făcut o avere din legăturile sale cu Putin.

În schimb, el își datorează includerea pe listă faptului că, în 2020, a devenit director neexecutiv și membru al consiliului de supraveghere al băncii rusești Sovcombank.

Una dintre băncile "de importanță sistemică" din Rusia, Sovcombank este suspectată că a ajutat elita rusă să se îmbogățească ilegal. A fost una dintre primele ținte ale sancțiunilor americane, imediat ce a început invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie.

O lună mai târziu, Washingtonul a decis să intensifice presiunea asupra Sovcombank, vizând individual toți directorii acesteia, inclusiv membrii consiliului de administrație.

Pentru Les Echos, este "bizar" ca Joël Lautier să se afle sub tirul Washingtonului. În primul rând, amintește cotidianul, el a demisionat din funcția sa la Sovcombank pe 25 februarie, a doua zi după ce banca a fost plasată pe lista de sancțiuni. Această decizie nu este efectivă decât după "o adunare a acționarilor", precizează Les Echos. De când au fost anunțate sancțiunile americane, toate referirile la membrii consiliului de administrație au dispărut de pe site-ul băncii.

În plus, se pare că la Washington se joacă un dublu standard. Lautier a fost sancționat în mod oficial pentru că făcea parte din consiliul de supraveghere al Sovcombank. Dar germanca Regina von Flemming a devenit director neexecutiv al băncii rusești în 2020, poziție pe care a ocupat-o chiar înainte de începerea războiului, și, totuși, nu apare pe lista de sancțiuni a SUA. Contactată de France 24, Trezoreria americană nu a comentat această "omisiune".

De la campion de șah la om de afaceri în Rusia

Les Echos a încercat să îl contacteze, dar Lautier nu a făcut niciun comentariu cu privire la includerea sa pe lista de sancțiuni a SUA.

Includerea sa pe listă înseamnă că orice active pe care le deține în Statele Unite sau într-o bancă americană pot fi confiscate și că nu poate face afaceri cu americani.

În mod ironic, Lautier a fost inclus pe lista de sancțiuni americane în aceeași zi cu Anatoli Karpov, fostul campion mondial de șah care a devenit deputat rus și a votat pentru războiul din Ucraina. Cei doi s-au confruntat în trecut în mai multe rânduri pe tabla de șah.

Sentimentele lui Lautier față de Rusia, o superputere în lumea șahului, par să provină în parte din cariera sa de șahist.

Până în 2006, Lautier a fost cea mai mare vedetă de șah din Franța. A fost campion mondial de juniori în 1988, a participat la Cupa Mondială de șah din 2005 și este unul dintre puținii jucători care l-au învins de două ori pe legenda vie a șahului Garry Kasparov, în 1994 și 1995.

Dragostea sa pentru jocul de table l-a dus în Rusia în numeroase ocazii. A devenit fluent în limba rusă devorând cărțile de șah ale marilor maeștri ruși.

Când s-a retras din șah, în 2006, pentru a se îndrepta spre finanțe, "Rusia mi-a oferit cea mai bună punte pentru a trece de la șah la afaceri", a declarat el în 2016 pentru cotidianul francez de afaceri Les Echos. De asemenea, el a folosit interviul pentru a denunța public, la doi ani după anexarea Crimeei de către Rusia, "demonizarea Rusiei în Europa" și a făcut apel la intensificarea legăturilor de afaceri cu Moscova.

În 2006, el și-a fondat propria firmă de consultanță în domeniul fuziunilor și achizițiilor RGG (Russia Goes Global), specializată în cumpărarea și vânzarea de active în Rusia. În același timp, a urmat cursuri la Skolkovo, cea mai importantă școală de management din Moscova.

De atunci, a oferit consultanță mai multor grupuri rusești mari din sectoare atât de diverse precum petrolul, electricitatea și produsele farmaceutice. Pe lângă rolul său la Sovcombank, Lautier a fost, de asemenea, director neexecutiv la Evropeyskaya Elektrotekhnica, o companie rusească de electronice.

Poate că a fost un rol prea mare pentru Trezoreria SUA, iar fostul campion de șah și-a împins pionii prea departe în Rusia, uitând una dintre regulile de aur ale jocului: pionii sunt singurele piese de șah care nu pot fi mutate înapoi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 60. În aproape toată Ucraina au sunat alarme de raiduri aeriene
Război în Ucraina, ziua 60. În aproape toată Ucraina au sunat alarme de raiduri aeriene

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Istoric: Putin pregătește
Istoric: Putin pregătește "decizii malefice" pentru Ucraina pentru 9 mai. Crede în numere și date, în superstiții

Un istoric ucrainean a explicat de ce datele de Paște și 9 mai ar fi importante pentru președintele Vladimir Putin și că liderul rus ar pregăti "decizii malefice" pentru Ucraina.

AFP: Ajutorul militar primit de Ucraina în războiul cu Rusia, ţară cu ţară
AFP: Ajutorul militar primit de Ucraina în războiul cu Rusia, ţară cu ţară

Numeroase state ajută militar Ucraina să lupte împotriva Rusiei, care şi-a invadat vecinul pe 24 februarie, relatează AFP, care prezintă ajutoarele primite de Kiev ţară cu ţară.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.