Un fotograf s-a strecurat in "zona rosie" de la Fukushima. Cum arata orasele abandonate, la 5 ani de la dezastrul nuclear

Dată publicare: 14-07-2016 11:07
Dată actualizare: 17-07-2016 07:40


fotograf la Fukushima

Luna trecuta, un fotograf din Malaezia s-a strecurat in zona interzisa din preajma centralei nucleare de la Fukushima.

La 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de noua grade pe scara Richter si un tsunami gigant au devastat regiunea Tohoku, din nord-estul Japoniei, ducand la moartea sau disparitia a aproape 19.000 de persoane.

Fenomenul a provocat un grav accident nuclear la centrala de la Fukushima, aflat la originea unei importante poluari radioactive a oceanelor, nemaiintalnita niciodata pana atunci. Acesta este considerat cel mai mare dezastru nuclear de la Cernobil incoace.

Dupa 5 ani de la dezastru, Keow Wee Loong, un fotograf, alaturi de alti doi colegi, a reusit sa treaca de paza, in toiul noptii si a ajuns in zona de risc maxim de radiatii, "zona rosie" de la Fukushima.

Locul a ramas abandonat din cauza riscurilor foarte mari, in urma dezastrului nuclear. Zone ca Tomioka, Okuma, Futaba, Namie, zac parasite si fara pic de viata, izolate de restul tarii, exact asa cum au ramas cand oamenii si-au abandonat casele, in urma cu 5 ani.

Dar, cumva, Keow Wee Loong, a reusit sa patrunda in zona cu risc mare de radiatii, impreuna cu alti doi colegi. Curiosilor le-a luat trei ore, prin padure, sa ajunge la aceste orase abandonate.

Fotograful a descris zona ca una a oraselor fantoma, cu o liniste apasatoare, cu un miros puternic de putrezeala, din cauza legumelor care s-au alterat.

"Ai visat vreodata ca esti singurul supravieuitor de pe planeta? Cam asta a fost sentimentul similar trait cand am ajuns in acea zona" a spus fotograful, care a asemanat experienta lui cu scenele apocaliptice din filmul "I Am Legend", cu Will Smith, conform CNN.

Imaginile surprinse de el sunt frapante. Magazinele inca sunt pline cu produse pe raft, un stand de ziare pare nemiscat si totul arata neatins, iar masinile de spalat publice inca au hainele localnicilor in ele. Loong apare in toate pozele: "O fotografie in care nu apare nimeni este o fotografie care nu are suflet, nu exista poveste, nu exista viata" a declarat acesta pentru CNN.

Ca sa se protejeze, barbatul a intrat cu masca de gaz pe fata si spune ca singurele semne de viata sunt animalele abandonate si care inca au ramas in zona. Loong a spus chiar ca un caine l-a alergat si a fost nevoit sa se apere cu ajutorul tripodului. Acesta spune ca intentiona sa isi cumpere echipament special de protectie, dar si-a uitat banii pe masa, intr-un restaurant din Tokio, insa nu a vrut sa renunte la aventura sa.

Nu este insa primul lui gest de acest gen. Anul trecut, Keow Wee Loong s-a urcat in varful celei mai inalte cladiri din Dubai, iar in februarie a fost filmat in timp ce se dadea cu snowboardul pe un vulcan activ.

Sursa foto: Facebook/Keow Wee Long

 

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO