Un fost cântăreţ de pop din Hong Kong, condamnat la peste doi ani de închisoare. Ce a făcut
Un fost cântăreţ vedetă din Hong Kong, devenit militant pentru democraţie, a fost condamnat joi la peste doi ani de închisoare după ce a pledat vinovat pentru răzvrătire şi spălare de bani.
Tommy Yuen, un fost membru al „E-Kids”, o trupă de cantopop, a devenit un militant fervent pentru protestele pro-democraţie de la Hong Kong din 2019, care au fost reprimate de Beijing, China impunând de atunci o lege a securităţii naţionale, scrie AFP, citată de Agerpres.
De asemenea, autorităţile au recurs recent la infracţiunea de răzvrătire, care datează din timpul dominaţiei coloniale britanice, pentru a încarcera protestatari şi activişti.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Judecătorul Ernest Lin a declarat joi că starul a provocat „un prejudiciu societăţii” prin exploatarea popularităţii sale pentru a răspândi mesaje antiguvernamentale şi l-a condamnat la 26 de luni de închisoare.
Yuen, în vârstă de 43 de ani, a fost reţinut în februarie 2022, iar de atunci se află în arest preventiv. El a pledat vinovat luna trecută.
În hotărârea sa, judecătorul a estimat că Yuen a „alimentat” nemulţumirea publică prin postările sale pe reţelele de socializare, cu scopul de a se promova şi de a obţine profit.
Potrivit judecătorului, în unele dintre mesajele sale, fostul cântăreţ s-a bucurat de moartea unui poliţist şi a ridiculizat un magistrat responsabil cu chestiuni de securitate naţională.
Fostul star a fost acuzat, de asemenea, că a colaborat cu soţia sa pentru a crea o poveste falsă despre o protestatară de 19 ani, acuzată că a luat parte la revolte, în scopul de a solicita donaţii. Potrivit procurorilor, Yuen ar fi spălat în acest fel circa 720.000 de dolari din Hong Kong (92.000 de dolari americani).
Începând din 2020, peste 30 de persoane au fost acuzate de răzvrătire, majoritatea fiind cetăţeni obişnuiţi.
Legea se referă la acţiuni, discursuri şi publicaţii cu „intenţii de răzvrătire”, cum ar fi încurajarea „nemulţumirii sau a dezacordului”, promovarea de „sentimente răuvoitoare” şi incitarea la violenţă.
Infracţiunea este pasibilă de o pedeapsă maximă de doi ani de închisoare. Comitetul pentru drepturile omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la „interpretarea prea largă şi aplicarea arbitrară” a infracţiunii de răzvrătire şi a legii privind securitatea impuse de Beijing.
Oficialii din Hong Kong au apărat legea, considerând-o necesară pentru a restabili ordinea şi stabilitatea în urma tulburărilor din 2019.