Un fluviu "de fecale si urina": asa arata cea mai mare adunare de oameni din istorie
Duminica s-a incheiat Kumbh Mela, cel mai mare festival religios din lume. 100 de milioane de pelerini s-au scaldat in raul Gange, in afara orasului Allahabad, India, in timpul celor 55 de zile cat a durat sarbatoarea hindusa.
In 2013, festivalul religios Kumbh Mela a adus cea mai mare adunare de oameni din istorie, relateaza bloomberg.com. Sarbatoarea se tine la fiecare 3 ani, prin rotatie intr-una dintre cele 4 orase din India, Haridwar, Allahabad, Nasik si Ujjain. Milioane de pelerini hindusi dezbracati, indrumati de oameni considerati sfinti, acoperiti cu cenusa, au intrat incepand cu 14 ianuarie 2013 in sacrul fluviu Gange. Printre ei miliardari, staruri de film, muncitori de camp sau calugarii Sadhu s-au imbaiat un Gange. Un fluviu care, desi in genere plin de noroi, de mizerii, de bacterii si de surse de grave infectii, reprezinta pentru numerosi credinciosi un izvor al vietii si al spiritualitatii.
Timp de zeci de ani, Festivalul Kumbh Mela a fost considerat un focar de infectie si a fost legat de raspandirea multor epidemii din cauza bacteriilor si microbilor pe care pelegrinii le iau din apa poluata a fluviului Gange si le duc acasa. De aici s-a raspandit epidemia de holera din 1867 in Persia, Turcia si apoi Europa, luand milioane de vieti.
100 de milioane de pelegrini hindusi si zeci de mii turisti au format in acest an cea mai mare adunare cunoscuta in istorie. Fluviul Gange este venerat ca un zeu si se spune ca ofera, dar si ia viata. Cei mai devotati beau apa lui, altii o pun in sticle sticle si o iau acasa sub forma de cadouri ori isi uda capul cu ea. Iar daca pentru indieni Gangele e fluviul sacru, pentru straini el este una dintre cele mai poluate ape din lume.
Festivalul este un adevarat laborator de studiu pentru bolile infectioase, noteaza sursa citata. 14 spitale publice au incercat in acest an sa-i tina departe pe pelegrini de boli. Cei bogati si-au instalat corturi de lux in afara raului, saracii au fost stransi in corturi langa mahalalele derapanate. Despre apele sfinte ale Gangelui se crede ca pot curata pacatele si pot aduce binecuvantari. Hindusii cred ca doar Gangele le poate spala pacatele, iar unii chiar imprastia cenusa celor morti in apa fluviului, ca sa ii ajute sa isi gaseasca drumul spre rai.
Cea mai aglomerata zi din acest an la Allahabad a fost cea de pe 10 februarie cand peste 30 de milioane de oameni s-au imbaiat intr-o portiune de 800 de metri de rau. Au fost de 10 ori mai multi oameni decat la pelerinajul (Hajj) de la Mecca.
Una dintre marile probleme ale pelerinajului este numarul mic de toalete care strang in jurul lor cozi de sute de oameni. Pe langa ele, in zona, sunt gropile sapate superficial pentru urina, acestea ajung in timp record pline cu fecale. Langa cocioabele de pe malul raului, sunt corturi rudimentare in interiorul carora oamenii se pot spala si defeca pe teren. Toate resturile ajung in rau.
"Nu cred ca poti polua Gangele mai mult de atat. Raul arata ca o canalizare. Dumnezeu stie ce mai este in el. Chimicale pentru a distruge bacteriile", a declarat profesorul de la Harvard - Richard Cash. Zona unde are loc festivalul este stropita zilnic cu insecticid DDT, o substanta cancerigena a carui efect toxic a dus la semnarea unui tratat care sa-i restrictioneze folosirea.
Banca Mondiala estimeaza ca in India doua treimi din populatie traieste cu mai putin de 2 dolari pe zi iar regulile de igiena personala sau de folosire a sapunului sunt putin cunoscute printre locuitori.
Sursa foto: Getty