Un dinte urias de casalot, vechi de 5 milioane de ani, a fost descoperit pe o plaja australiana

22-04-2016 10:05

dinte casalot

Un imens dinte de casalot, avand o vechime de 5 milioane de ani, a fost gasit pe o plaja australiana. Este prima dovada a prezentei acestei specii disparute in afara celor doua Americi, relateaza vineri AFP.

Dintele fosilizat, de 30 de centimetri lungime, a fost descoperit in luna februarie la Beaumarais Bay, in apropiere de Melbourne, de un pasionat al domeniului, care l-a predat Muzeului Victoria. Muzeul de stiinte din Melbourne a anuntat descoperirea joi.

Este vorba despre un casalot inrudit cu Livyatan melvillei din Peru, a informat muzeul. Mamiferul ar fi avut pana la 18 metri lungime si circa 40 de tone. Este singura urma a prezentei acestei specii semnalate in afara celor doua Americi.

"Pana la descoperirea din Beaumarais, toate fosilele de casaloti uriasi fusesera gasite pe coastele vestice ale Americii de Nord si Americii de Sud", a declarat pentru Australian Broadcasting Corporation Erich Fitzgerald, paleontolog la acest muzeu.

Dintele dateaza din epoca Pliocenului - in urma cu 5 milioane de ani - si este mai mare decat cei ai casalotilor moderni. Spre deosebire de casalotii de astazi, care se hranesc cu calamari si pesti, rudele lor disparute vanau animale mult mai mari, inclusiv alte cetacee.

"Majoritatea casalotilor din ultimii 20 de milioane de ani omorau alte cetacee. Aceasta fosila arata ca de fapt casalotul de astazi constituie o curiozitate a speciei", incheie Erich Fitzgerald, citat de AFP
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO