Un cuplu din Norvegia a găsit un mormânt de Viking sub podeaua casei
În cursul unor lucrări de izolare, un cuplu de norvegieni care locuieşte în nordul ţării au dezgropat mărgele de sticlă şi un topor din fier. Arheologii cred că sub casa celor doi se află un mormânt vechi de un mileniu.
În Norvegia, la Bodø, în extremul nord al ţării, un cuplu a început să repare izolaţia casei lor care datează de la începutul secolului XX.
După îndepărtarea podelelor şi a nisipului, ei au descoperit un obiect în pământ un obiect cu formă ciudată. "Ne-am gândit că ar putea fi o roată de trăsură pentru copii", a povestit Mariann Kristiansen pentru ziarul The Local.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În realitate, este vorba despre o mărgea de sticlă albastră multiseculară. Ei au mai descoperit şi un mic topor din fier. Cuplul a suspendat lucrările şi a contactat autorităţile locale din comitatul Northland. Acestea, la rândul lor, s-au adresat Muzeului Universitar din Tromsø. În Norvegia, orice obiect care datează din secolul XVI trebuie conservat, potrivit News.ro.
Obiectele datează din epoca vikingilor, între anii 950 şi 1050 după Hristos, înainte ca ţara să intre în epoca creştină, sub influenţa misionarilor anglo-saxoni, a constatat arheologul Martinus Hauglid.
O echipă de specialişti va excava la faţa locului pentru a cerceta mormântul. Mărimea tumulului din piatră (movilă de pământ ridicată deasupra unui mormânt) ar putea să ofere date cu privire la poziţia socială a defunctului.
O astfel de descoperire nu a mai fost făcută sub o locuinţă, dar solul Norvegiei este bogat în vestigii.