Un copil de cinci ani mort şi altul de şapte ani rănit într-o alunecare de teren în sudul Austriei
Un băiat în vârstă de cinci ani a murit, iar altul a fost rănit într-o alunecare de teren în Austria, unde săptămâni de precipitaţii puternice au fragilizat solurile, iar autorităţile evocă rolul modificărilor climatice, relatează AFP.
Copilul se afla miercuri după-amiaza împreună cu mama sa, fratele său şi doi prieteni pe un drum la marginea unei păduri în apropiere de Graz (sud) în momentul în care a avut loc drama, a anunţat joi într-un comunicat poliţia.
Copilul a fost luat de o surpare de ”aproximativ 100 de metri cubi de teren”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În pofida folosirii unor drone şi câini de poliţie în vederea unei localizări rapide, băiatul nu a putut să fe salvat.
Alt băiat a fost ”rănit uşor”, precizează forţele de ordine.
Acest băiat, în vârstă de şapte ani, potrivit agenţiei austriece de presă APA, a fost trasnportat la spital cu elicopterul.
În cursul acestei săptămâni, o pensionară în vârstă de 77 de ani a murit în inundaţii care afectează Austria de mai multe zile.
Ploi abudente au au făcut ravagii - drumuri impracticabile, pivniţe inundate, mii de intervenţii ale pompierilor în mai multe regiuni.
Polile abundente au crescut nivelul apei râurilor şi lacurilor la cote alarmante şi reprezintă riscuri în zone îmăpădurite şi muntoase.
”Criza climatică se află aici. Simţim efectele, care sunt tot mai importante”, a reacţionat ministrul Mediului Leonore Gewessler, citată de APA.
Pe măsură ce planeta se încălzeşte, atmosfera conţine tot mai mulţi vapori de apă - aproximativ 7% în plus la fiecare grad în plus - şi creşte astfel riscul unor epidoade de precipitaţii puternice în anumite regiuni ale lumii.
În joc intră şi alţi factori, însă polile intense sunt ”prima cauză directă a alunecărilor de teren” atunci când ”pantele sunt saturate de apă şi, astfel, mai puţin rezistente”, explică la AFP Michael Lotter de la Institutul Naţional de Geologie GeoSphere.
Sursa: News.ro
Etichete: austria, raniti, clima, alunecare de teren,
Dată publicare:
14-06-2024 10:25