Internetul din Bucuresti si muncitorii romani, teme de campanie in SUA. Cu ce au atras atentia Sanders si Trump

Dată publicare: 03-03-2016 11:10
Dată actualizare: 06-03-2016 06:53


Cine ar fi crezut ca internetul din Bucuresti si muncitorii romani ar putea deveni teme de campanie prezidentiala in Statele Unite? Ei bine, chiar asa este.

Democratul Bernie Sanders, contracandidatul lui Hillary Clinton, a scris pe o retea de socializare ca este inacceptabil ca romanii sa aiba internet mai bun decat americanii. Iar presa americana noteaza ca republicanul Donald Trump prefera sa aduca muncitori romani la hotelul sau de lux din Florida, decat sa angajeze americani. Asta, desi le promite alegatorilor locuri de munca.

Sanders a facut o comparatie intre America si Romania.

"Accesul la Internet de mare viteza nu mai este un lux. Este crucial pentru zonele rurale din America sa fie contectate si sa faca afaceri cu restul lumii. Astazi, oamenii din Bucuresti, Romania, au o viteza mai mare la Internet decat majoritatea celor din SUA", a declarat Bernie Sanders intr-un mesaj publicat pe pagina sa de Twitter, adaugand ca acest lucru este "inacceptabil si trebuie sa se schimbe".

Potrivit clasamentului Internet Net Index realizat de Ookla, pe baza datelor colectate in decembrie 2014. Romania se afla pe locul al patrulea in topul tarilor cu cea mai mare viteza de Internet in banda larga cu o viteza de descarcare de 60,2 megabiti pe secunda (Mbps). Pe de alta parte, Bucurestiul este orasul din Romania cu cea mai mare viteza de Internet (80,38 Mbps), capitala situandu-se pe locul 14 din 158 de centre urbane luate in calcul de Ookla.

Si in campania lui Donald Trump a fost mentionata Romania. Potrivit New York Times, miliardarul are multi angajati straini, printre care si romani, la Mar-a-Lago, hotelul sau de lux din Florida. Din 2010, hotelul ar fi cerut vize de lucru pentru 500 de straini, in timp ce in aceeasi perioada a angajat doar 17 americani. Statiunea de 5 stele recruteaza chelnerii si bucatarii din Romania.

Dezvaluirea este un subiect sensibil pentru Trump, pentru ca in timpul campaniei le-a promis americanilor ca le va reda locurile de munca furate de imigranti. In apararea sa, Trump sustine ca in sezonul de varf nu gaseste suficienti americani calificati care sa lucreze in hotel si ca toti strainii au fost adusi legal in Statele Unite.

Reactia romanilor la mesajul lui Bernie Sanders

Vazand ca Bernie Sanders e suparat ca pana si Bucurestiul, capitala tarii noastre, a ajuns sa aiba internet mai rapid ca SUA, utilizatorii romani i-au raspuns ironic, ba chiar i-au dat si cateva sfaturi.

"Oamenii prietenosi din Bucuresti sunt fericiti sa te primeasca aici. Asta, daca vrei sa iti verifici mailurile", i-a transmis un utilizator, fiind completat de altcineva: "Va dura insa ceva vreme ca sa ajunga si la el acest tweet".

"Multumim ca ai jignit 3 milioane de oameni care traiesc in Bucuresti", i-a scris un roman suparat, in timp ce o romanca, revoltata, i-a transmis: "Sunt surprinsa sa vad o comparatie asa negativa, pentru a-i face pe american sa creada ca ar trebui sa fie superiori romanilor".

"Romaniei ii pare rau ca nu suntem o tara de mana a treia, asa cum crezi tu si votantii tai. Vom avea mai multa grija pe viitor", i-a scris si Dorin.

Un alt internaut roman a tinut chiar sa ii dedice o poza, prezentandu-i astfel si o solutie pentru problema internetului: invatati Romania.


VIDEO PROTVPLUS.RO