Un avion cu 66 de oameni la bord s-a prăbuşit în Iran. Peste 200 de salvatori participă la căutări

18-02-2018 12:41


iran avion

Un avion care asigura o cursă internă în Iran s-a prăbuşit, duminică dimineaţă, în sud-vestul ţării. La bord se aflau 66 de persoane, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei Aseman, informează AFP.

60 de pasageri, doi agenţi de securitate, doi însoţitori de zbor, pilotul şi copilotul se aflau la bordul avionului ATR 72-500, al Aseman Airlines.

Avionul plecase de la Teheran spre Yasouj (sud-vest).

Aseman Airlines a anunţat că epava avionului nu a fost încă găsită, astfel că deocamdată nu se ştie cu exactitate numărul persoanelor decedate.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 19:15 Organizaţia pentru aviaţia civilă din Iran anunță că punctul de impact al aparatului de zbor cu solul nu a fost localizat până la ora locală 18.30 (15.00 GMT), când s-a întunecat, şi nu se cunosc cauzele exacte ale accidentului, survenit în timp ce avionul survola Munţii Zagros.

Citată de agenţia de presă ISNA, Aviaţia civilă a precizat că operaţiunile de căutare a avionului vor continua 'în cursul nopţii'.

Ar fi un miracol să se găsească supravieţuitori, comentează AFP. Conform agenţiei oficiale de presă IRNA, ninsorile puternice complică "operaţiunile de căutare". Vremea rea împiedică orice survol din elicopter.

Conform unor date apărute în media iraniene, peste 200 de salvatori şi alpinişti participă la căutările de la sol.

Dată fiind dificultatea de a localiza aparatul de zbor sau ce a mai rămas din el, Aseman Airlines a precizat că nu este în măsură "să confirme moartea tuturor pasagerilor avionului".

Liderul suprem iranian Ali Khamenei a transmis totuşi condoleanţe familiilor persoanelor de la bordul avionului, conform televiziunii publice.

La Teheran, rudele şi apropiaţii pasagerilor zborului EP3704 s-au adunat la o moschee din apropierea Aeroportului Mehrabad.

Conform ISNA, preşedintele iranian Hassan Rohani a cerut Ministerului Transporturilor să creeze o celulă de criză pentru a ancheta cauzele accidentului şi pentru a coordona eforturile de salvare.

UPDATE 12:30 20 de echipe caută resturile avionului, ajutate de sătenii din zonă. Parchetul din Isfahan a deschis o anchetă. Conform agenţiei iraniene Mizan, vizibilitatea este redusă la 20 de metri, din cauza precipitaţiilor şi ceţii.

Vladimir Putin a fost primul şef de stat care a transmis condoleanţe Iranului. De asemenea, Germania a transmis că oferă ajutorul său în operaţiunile de căutare, dacă este nevoie.

UPDATE 11:20 Autorităţile spun că va mai dura cel puţin 2 ore până când echipe de căutare vor ajunge la resturile avionului, din cauza condiţiilor meteo

UPDATE 10:30 Oficialii au anunţat că toţi pasagerii au murit, La bord se aflau 60 de pasageri, printre care un copil, 4 membri ai echipajului şi 2 agenţi de securitate. 

Zona unde s-a prăbuşit avionul este survolată de 5 elicoptere. Maşinile nu pot ajunge, din cauza terenului.

UPDATE 10:15 Autorităţile au început căutările, dar accesul în zonă este extrem de dificil, fiind o regiune muntoasă. Nu se ştie precis dacă avionul nu a reuşit să aterizeze forţat, informaţiile oficiale fiind contradictorii. Accidentul s-ar fi produs din cauza vântului puternic.

Între timp, pe reţelele sociale au început să apară liste cu numele persoanelor aflate la bordul aereonavei.

 

Un avion de linie iranian, model ATR 72, asigurând o legătură internă, s-a prăbuşit duminică dimineaţă în sud-vestul Iranului cu aproximativ 66 de pasageri la bord, potrivit mass-media iraniene.

Avionul, care zbrua între Teheran şi oraşul Yasuj din regiunea Isfahan, s-a prăbuşit în regiunea Samirom, la aproximativ 480 km sud de Teheran, "şi toate serviciile de urgenţă sunt în alertă", au anunţat agenţiile de presă Isna şi Fars, citându-l pe Pirhossein Koolovand, şeful serviciului naţional de urgenţă.

Citat de Isna, Alaedin Borujerdi, preşedintele Comisiei pentru Securitate Naţională şi Politică Externă din parlament, a precizat că avionul prăbuşit este un aparat ATR al companiei Aseman Airlines.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO