Un avion AirAsia cu 162 de persoane la bord a disparut de pe radare. Operatiunile de cautare au fost oprite

×
Codul embed a fost copiat

Alerta aviatica in sud-estul Asiei, dupa ce un avion de tip Airbus 320-200, cu 162 de persoane la bord, a disparut in timpul unei curse intre Indonezia si Singapore.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Citeste in acest articol:
-► Desfasurarea evenimentelor live-text
-► Zborul AirAsia QZ8501 a disparut deasupra Marii Java, cu 155 de pasageri si 7 membri ai echipajului la bord
-► Pilotul a decis schimbarea traseului de zbor, din cauza conditiilor meteo
-► Avionul s-ar fi prabusit in mare, la aproximativ 145 de kilometri de Insula indoneziana Belitung
-► Operatiunile de cautare ale avionului au fost sistate

Sinteza evenimentelor de duminica

Un avion de tip Airbus A-320, cu 162 de persoane la bord, a disparut fara urma, intre Indonezia si Singapore. Cand s-a pierdut legatura cu echipajul, zona respectiva era strabatuta de o furtuna violenta. Fabricat in 2008, aparatul trecuse printr-o revizie luna trecuta. Printre pasageri se numarau si 7 straini.

Citește și
MH370
Teoria conspiratiei care schimba tot ce stiam despre disparitia zborului MH370. Avionul ar fi fost doborat de americani
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Controlul aerian a pierdut contactul cu avionul companiei AirAsia dupa o ora de la decolarea din Surabaya, in estul Insulei Java. Aparatul urma sa aterizeze la Singapore o ora mai tarziu. Cu putin inainte de disparitia aeronavei, pilotul a cerut permisiunea sa devieze de la planul de zbor, luand altitudine, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. A fost ultima discutie.

Armata indoneziana a trimis 2 avioane sa caute aeronava disparuta, intr-o regiune situata intre Insula Belitung si Kalimantan, pe coasta de vest a Insulei Borneo.La bord se aflau 156 de indonezieni, trei sud-coreeni, un britanic, un malaysian si un singaporez. De asemenea, copilotul era francez. Printre pasageri se numarau 16 copii si chiar un bebelus. In aeroporturile din Singapoare si Surabaya au fost activate celule de criza.

Sistate la lasarea intunericului, cautarile vor fi reluate luni dimineata.

LIVE UPDATE:

UPDATE 19:45 SUA sunt pregatite sa ajute in efortul de cautare a avionului AirAsia

Statele Unite au anuntat duminica faptul ca sunt pregatite sa ajute autoritatile locale care cauta avionul AirAsia, disparut in timp ce asigura zborul QZ8501 din Indonezia catre Singapore, cu 162 de persoane la bord, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Autoritatile din regiune conduc cautarea unu avion disparut. Asa cum au procedat in trecut, Statele Unite sunt pregatite sa asiste in orice fel va fi considerat util", a anuntat un oficial de la Depatamentul de Stat, subliniind ca nicio persoana de la bord nu detinea pasaport american.

Agentia americana pentru Siguranta Transporturilor (NTSB) a anuntat, la randul ei, ca poate sa trimita anchetatori, in cazul in care i se solicita acest lucru.

"Suntem la curent cu disparitia avionului si supravghem situatia. Daca ni se cere (acest lucru), vom putea furniza anchetatori (...) care sa intervina in calitate de consilieri tehnici pe langa Agentia care conduce ancheta", a anuntat un purtator de cuvant al NTSB.

Un purtator de cuvant al Pentagonului a anuntat ca, in acest stadiu, "nicio solicitare de asistenta" nu a fost adresata Statelor Unite.

UPDATE Ora 16.30 BBC News: Vicepresedintele Indoneziei, Jusuf Kalla, a declarat presei ca, cel mai probabil, avionul a suferit un "accident". "De mai bine de 10 ore acum, cea mai mare posibilitate este ca s-a produs un accident (cu avionul)", a spus el jurnalistilor, in Jakarta.

UPDATE ORA 14:05 Potrivit The Jakarta Post, vicepresedintele indonezian Jusuf Kalla conduce celula de criza in cazul avionului disparut AirAsia. Acesta a ajuns in cursul serii de duminica la sediul Agentiei Nationale de Cautare si Salvare din Kemayoran, Jakarta, pentru a superviza direct operatiunile. "Mobilizam intreg personalul pentru gasirea avionului. Principala nostra misiune este sa-l gasim cat mai repede", a spus vice-presedintele.

UPDATE ORA 14:00 Potrivit AFP, via Twitter, operatiunile de cautare ale zborului QZ8501, care a disparut cu 162 de oameni la bord, au fost sistate, dupa ce peste Indonezia s-a lasat noaptea.

UPDATE ORA 13:45 Premierul australian Tony Abbott a luat legatura cu presedintele Indoneziei, Joko Widodo. Acesta a declarat ca un avion P3 Orion este in standby, gata sa intervina in orice moment in operatiunile de cautare.

UPDATE ORA 13:30 Tony Fernandes, managerul general al AirAsia, declaratii pe Twitter: "Cel cel mai negru cosmar al meu".

"Sunt impresionat de sprijinul primit, mai ales de la colegii de la alte companii aeriene. Acesta este cel mai negru cosmar al meu. Nu putem sa ne oprim", a scris acesta.

UPDATE ORA 13.05 Ministerul Transporturilor din Indonezia a dat publicitatii fisa de zbor a avionului disparut, aprobata chiar de pilotul avionului, Iriyanto.

Aceasta cuprinde informatii cu privire la numarul de pasageri, precum si incarcatura aeronavei.

UPDATE ORA 13:00 Ministerele franceze de Externe si de Dezvoltare Internationala au emis un comunicat de presa comun in care au declarat ca familia copilotului francez Remi Emmanuel Plesel, aflat la bordul zborului QZ8501, a fost informata in legatura cu disparitia avionului. 

UPDATE ORA 12:50 RT.com scrie pe Twitter ca un alt zbor al AirAsia a fost intors din drum, din cauza unor probleme tehnice.

UPDATE ORA 12:51 Oficial indonezian pentru BBC: Epava avionului NU a fost inca gasita. Potrivit acestuia, in zona in care a disparut avionul de pe radare conditiile meteo sunt nefavorabile.

UPDATE ORA 12:20 - 12 ORE DE LA DISPARITIA DE PE RADARE A ZBORULUI QZ8501 - Controlul aerian a pierdut contactul cu avionul dupa aproximativ o ora de la decolarea de pe Aeroportul Internaţional Juanda de la Surabaya, in estul Insulei Java, la ora locala 5.20 (0.20, ora Romaniei). Avionul urma sa aterizeze la Singapore la ora locala 8.30 (2.30, ora Romaniei).

UPDATE ORA 11.50: Compania aeriana Malaysia Airlines a publicat pe Twitter un mesaj de sustinere pentru AirAsia si apropiatii celor aflati la bordul zborului QZ8501.

In urma cu 10 luni, zborul MH370 Malaysia Airlines a disparut de pe radar, iar aparatul de zbor nu a fost gasit pana acum.

UPDATE ORA 11.40 Compania Airbus a emis un comunicat cu cateva date tehnice despre aparatul de zbor disparut. Aeronava, produsa in 2008, are o capacitate maxima de 180 de pasageri, motoare de tipul CFM 56-Ba si a acumulat aproximativ 23.000 de ore de zbor, in 13.600 de zboruri.

UPDATE ORA 11:30 Autoritatea Aviatica Civila din Singapore a confirmat ca va ajuta autoritatile indoneziene in misiunea de localizare a avionului disparut. Australia si Malaysia si-au oferit si ele ajutorul.

UPDATE ORA 11:00 - Jon Kaiman, corespondent The Guardian in Beijing: "Pana acum avionul si-ar fi terminat rezerva de combustibil, iar guvernele straine au inceput deja sa trimita mesaje de sprijin. Singapore, Malaysia si Australia si-au oferit ajutorul in misiunea de cautare a avionului. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a spus intr-o declaratie de presa ca tara lui este 'profund ingrijorata' pentru siguranta echipajului si pasagerilor din avion. Barack Obama a fost informat despre disparitia aeronavei, a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe".

UPDATE ORA 10:30 Poate cea mai tulburatoare imagine a diminetii de duminica. Rudele celor disparuti s-au strans in Aeroportul International Juanda din Surabaya in asteptare de vesti despre cei dragi.

UPDATE ORA 10:15 Presedintele indonezian Joko Widodo a sustinut o conferinta de presa pe tema avionului AirAsia disparut.

Sotia acestuia, Irania, a scris pe Twitter un mesaj: "Presedintele se roaga ca echipajul si pasagerii zborului QZ8501 AirAsia sa fie gasiti in siguranta".

Potrivit corespondentului The Guardian in Indonezia, Kate Lamb, presedintele a petrecut Craciunul in capitala provinciei indoneziene Papua, Jayapura. Dupa Craciun acesta avea in program alte trei vizite in regiune.

UPDATE ORA 10:00 Surse neoficiale: eforturile de cautare si salvare se desfasoara intr-o zona situata la 145 de kilometri de Insula Belitung, intre Sumatra si Borneo.

UPDATE ORA 09:20 Oficiali din Ministerul Transporturilor din Indonezia au confirmat ca numele pilotului este Iriyanto. Copilotul, un francez, a fost identificat drept Remi Emmanuel Plesel.

Potrivit oficialilor nu a fost dat niciun telefon de urgenta inainte ca turnul de control sa piarda contactul cu avionul.

Ministrul Transporturilor din Malaezia se afla la birourile AirAsia.

UPDATE ORA 09:15 Zborul QZ8501 AirAsia de la Surabaya, in Indonezia, catre Singapore, s-ar fi prabusit in mare, la aproximativ 145 de kilometri de Insula indoneziana Belitung, a declarat un oficial din cadrul Agentiei nationale indoneziene pentru cautare si salvare, citat de site-ul publicatiei The Jakarta Post.

Potrivit publicatiei, purtatorul de cuvant al Agentiei a declarat ca o echipa de salvare a fost trimisa la Belitung.

Avionul de tip Airbus A320 ar fi survolat in cerc marea in zona insulei pentru a evita o furtuna, dupa care a intrat intr-o zona de turbulente si s-a prabusit in ocean, potrivit aceeasi surse.

UPDATE ORA 09:00 Ultima revizie tehnica a avionului - 16 noiembrie 2014

UPDATE ORA 08:40 Harta meteo suprapusa cu locul aproximativ unde avionul AirAsia a disparut de pe radare.

UPDATE ORA 08.30: Nu exista nicio posibilitate ca avionul sa se afle inca in aer, intrucat combustibilul s-ar fi terminat pana acum, a declarat directorul Transportului Aerian din Indonezia, din cadrul Ministerului de Transporturi.

UPDATE ORA 08:20 AirAsia a actualizat lista cu nationalitatile pasagerilor care se aflau la bordul zborului QZ8501:

- 1 singaporez

- 1 malaysian

- 1 francez

- 3 sud-coreeni

- 1 britanic

- 156 indonezieni

UPDATE ORA 08.15: Pilotul avionului de tip Airbus apartinând companiei AirAsia care a disparut intre Indonezia si Singapore duminica dimineata - zborul QZ8501 - a cerut sa "devieze" de la planul de zbor din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, a anuntat compania malaysiana, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Avionul a cerut sa devieze din cauza (conditiilor) meteo" nefavorabile, a anuntat compania intr-un mesaj postat pe contul de Facebook.

"Comunicarea cu avionul a fost pierduta in timp ce acesta se afla sub controlul Autoritatilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)", a adaugat AirAsia.

UPDATE ORA 07:50 Parti din epava avionului ar fi fost gasite la est de insula Belitung, in Indonezia, scrie CCTVNEWS. Informatia nu este confirmata oficial.

UPDATE ORA 07:35

UPDATE ORA 07:30

 

 

UPDATE ORA 07.25 Potrivit Reuters, pilotul avionului care zbura la o altitudine de 9.700 de metri a cerut permisiunea turnului de control pentru a urca la 11.500 de metri, pentru a evita norii.

UPDATE ORA 07:20 Trikora Raharjo, managerul general al Aeroportului Juanda din Surabaya - orasul de unde a decolat zborul - a spus pentru Associated Press ca la bordul avionului se aflau 155 de pasageri si sase membri ai echipajului. 149 de pasageri erau din Indonezia. In avion se mai aflau trei sud-coreeni - printre care si un copil -, un singaporez, un malaysian si un britanic.

Potrivit unui oficial din Ministerul indonezian al Transporturilor, Hadi Mustofa, pilotii au cerut o ruta neobisnuita inainte sa piarda contactul cu turnul de control. Potrivit acestuia, avionul se afla deasupra Marii Java, intre insulele Kalimantan si Java.

Autoritatea de control in aviatice din Singapore a spus ca a fost informata despre disparitia avionului dupa jumatate de ora de la pierderea contactului cu turnul de control.

UPDATE ORA 07.10: La momentul disparitiei, avionul se afla deasupra Marii Java. In apropiere se mai aflau si alte aeronave. 

Avionul apartine unei companii low cost din Malayezia, AirAsia, si transporta 7 membri ai echipajului si 155 de pasageri, printre care 16 copii si un nou-nascut.

Zborul QZ 8501 a decolat din orasul indonezian Surabaya si se indrepta spre Singapore, cand a pierdut contactul cu turnul de control, la ora 7:24 AM, ora locala.

Avionul a decolat de pe Aeroportul International Juanda la ora locala 5:27 AM si urma sa ajunga in Singapore la 8:37 AM ora locala, potrivit sitelului aficial AirAsia.

Autoritatile au confirmat ca s-a pierdut contactul cu echipajul in spatiul aerian indonezian si ca a fost lansata deja o operatiune pe mare pentru localizarea aparatului.

Potrivit meteorologului CNN Derek Van Dam, conditiile meteo ar fi putut juca un rol important in disparitia avionului. "Erau mai multe furtuni in zona. Insa tineti minte ca turbulentele nu prabusesc neaparat avioane", a spus acesta.

Compania AirAsia, cunoscuta pentru siguranta

AirAsia este o companie low cost malaysiana, foarte populara in zona. Zboare 100 de destinatii si are subsidiare in mai multe tari pe pe continentul asiatic.

Potrivit corespondentului CNN Richard Quest, compania aeriana are o "reputatie foarte buna" din punct de vedere al sigurantei.

Incidentul AirAsia vine la aproape zece luni de la disparitia zborului MH370 Malaysia Airlines, in data de 8 martie.

Inca nu au fost gasite parti din avion, despre care oficialii cred ca s-a prabusit in Oceanul Indian.

LIVE UPDATE, VIA TWITTER

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Anul 2014, cel mai devastator pentru aviatie? Statisticile care arata cat de sigur este in realitate zborul cu avionul
Anul 2014, cel mai devastator pentru aviatie? Statisticile care arata cat de sigur este in realitate zborul cu avionul

Trei accidente aviatice intr-o singura saptamana. Acesta este bilantul tragic al aviatiei internationale in 2014. La care se adauga avionul pierdut in apele Oceanului Indian, care nu a fost localizat nici pana astazi si avionulAir Asia disparut duminica.

Teoria conspiratiei care schimba tot ce stiam despre disparitia zborului MH370. Avionul ar fi fost doborat de americani
Teoria conspiratiei care schimba tot ce stiam despre disparitia zborului MH370. Avionul ar fi fost doborat de americani

Teorie nebuna a conspiratiei. Un fost sef de aviatie si scriitor sustine ca SUA a doborat intentionat zborul MH370 Malaysia Airlines. Autoritatile americane banuiau ca avionul fusese deturnat de teroristi.

Cine ar fi doborat de fapt avionul Malaysia Airlines, prabusit in Ucraina:
Cine ar fi doborat de fapt avionul Malaysia Airlines, prabusit in Ucraina: "Pilotul era inspaimantat"

Aeronava Boeing 777 a companiei Malaysia Airlines care s-a prabusit in iulie 2014 in estul Ucrainei a fost, probabil, doborata de un avion de vanatoare ucrainean de tip SU-25, scrie Mediafax.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.