Un asteroid de mărimea unui avion va trece, duminică, pe lângă Pământ. Va atinge o viteză de peste 18.000 mph
Doi asteroizi vor trece, duminică, pe lângă Pământ, unul dintre ei având dimensiunea unui avion, care va atinge o viteză de peste 30.000 km/h.
Primul asteroid care se va apropia de Pământ, cunoscut sub numele de 2023HT6, are o dimensiune de aproximativ 20 de metri, potrivit experților de la NASA, scrie Mirror.
În cursul zilei de duminică, un altul va trece, de asemenea, pe lângă Pământ.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cu toate că va fi mult mai mare, având aproximativ 80 de metri și descris de NASA ca fiind de mărimea unei clădiri, va fi, de asemenea, mai departe, la peste șase milioane de kilometri.
Orice asteroid care se deplasează la mai puțin de 48 de milioane de kilometri de orbita Pământului este clasificat ca NEO, iar NASA îi clasifică drept „obiecte potențial periculoase” dacă se apropie la mai puțin de 7,4 milioane de kilometri de orbita Pământului și dacă au un diametru mai mare de 140 de metri.
Până în prezent, aproximativ 2.300 de asteroizi au fost adăugați pe lista „potențial periculoși” și, deși niciunul dintre ei nu reprezintă un dezastru iminent, există întotdeauna riscul ca orbitele lor actuale să fie perturbate, trimițându-i pe o traiectorie de coliziune cu planeta noastră.
Anul trecut, o navă spațială a NASA s-a izbit în mod deliberat de un asteroid, într-o misiune de succes, cu scopul de a-l devia de la cursul său.
Este pentru prima dată când omenirea a modificat orbita naturală a unui corp ceresc, cum ar fi un asteroid.
„Acesta este un moment decisiv pentru apărarea planetară și un moment decisiv pentru omenire. Nava spațială DART și-a atins obiectivul principal, acela de a schimba direcția unui asteroid prin forță cinetică pură”, a declarat șeful NASA, Bill Nelson.
Cunoscută sub numele de zbor de testare sinucigaș, misiunea DART, în valoare de 330 de milioane de dolari, a avut loc pe 26 septembrie.
După șapte ani de pregătire, aceasta marchează primul test din lume al unui sistem de apărare planetară conceput pentru a preveni o eventuală coliziune apocaliptică a unui meteorit cu Pământul.
Ținta zborului DART a fost un asteroid în formă de ou, numit Dimorphos, de mărimea unui stadion de fotbal.
Acesta orbita în jurul unui asteroid părinte de aproximativ cinci ori mai mare, numit Didymos, o dată la 11 ore și 55 de minute.
Măsurătorile efectuate pe orbita asteroidului înainte și după coliziune au arătat că drumul său a fost scurtat cu 32 de minute.
Acest lucru dovedește că metoda ar putea fi folosită pentru a devia un asteroid de pe traiectoria de coliziune cu Pământul, dacă un astfel de asteroid ar fi descoperit vreodată.