Un an de la atentatul din Berlin. Angela Merkel se va întâlni, pentru prima dată, cu supraviețuitorii
Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni, pentru prima dată, cu supraviețuitorii și familiile victimelor atacului de la Târgul de Crăciun din Berlin, cu o zi înainte de comemorarea unui an de la tragedie.
Întrevederea de luni vine la două săptămâni după ce a fost dur criticată pentru lipsa de acțiune politică și eșecul de a arăta empatie pentru suferințele victimelor, informează publicația The Guardian.
Potrivit purtătorului de cuvânt Steffen Seibert, Angela Merkel a simțit „un mare respect” pentru victime, după ce le-a citit scrisoarea în care au acuzat-o de neglijență. Astfel, durerea răniților și a familiilor celor decedați i-au arătat „cât de folositoare și urgentă este întrevederea”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În scrisoarea adresată Angelei Merkel, victimele au denunțat „lipsa acțiunilor antiteroriste din Germania, cât și modul în care autoritățile au tratat victimele și familiile lor.”
„Am băgat de seamă că nu ne-ați transmis condoleanțe nici personal, nici în scris. Opinia noastră este că nu v-ați ridicat la înățimea funcției”, au mai scris semnatarii, care au acuzat guvernul german că au ignorat cazul lui Amri, deși fusese calificat de forțele de securitate drept prezentând o amenințare ridicată.
„Doamna Merkel a primit refugiații cu brațele deschise, dar pe noi ne-a ținut la distanță. Am fost ignorați complet”, a spus Hans-Georg, tatăl uneia dintre victime.
Mulți dintre răniți s-au plâns că, în afara de hățișul birocratic, ei au primit foarte puțin ajutor financiar, fiind nevoiți să plătească o parte din cheltuielile de îngrijire. Unii au fost nevoiți, chiar, să facă împrumuturi la bancă, pentru a plăti chiriile sau ipotecile celor care au murit sau au fost răniți atât de grav încât nu mai pot lucra.
Totodată, ei s-au declarat îndurerați că Guvernul german nu le-a adresat nicio scrisoare de condoleanțe, ci au primit o factură de 51 de euro, din partea institutului de medicină, care să precizeze cauza morții.
În urma atacului din 19 decembrie 2016, comis de un solicitant de azil tunisian, au murit 12 persoane și aproape 100 au fost rănite. A fost primul atac major comis de un adept al grupării Stat Islamic în Germania. Anis Amri a intrat cu camionul în mulțimea care se afla la târgul de Crăciun din Berlin. Ulterior, acesta a fost împușcat de poliția italiană, la Milano.
Marți, la comemorarea unui an de la tragedie vor participa oficialități și supraviețuitori, care vor inaugura un memorial dedicat victimelor.