Un an de la atentatul din Berlin. Angela Merkel se va întâlni, pentru prima dată, cu supraviețuitorii

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 18 Decembrie 2017 11:22
Categorie: Internaţional
Atentat Berlin

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni, pentru prima dată, cu supraviețuitorii și familiile victimelor atacului de la Târgul de Crăciun din Berlin, cu o zi înainte de comemorarea unui an de la tragedie.

Întrevederea de luni vine la două săptămâni după ce a fost dur criticată pentru lipsa de acțiune politică și eșecul de a arăta empatie pentru suferințele victimelor, informează publicația The Guardian.

Potrivit purtătorului de cuvânt Steffen Seibert, Angela Merkel a simțit „un mare respect” pentru victime, după ce le-a citit scrisoarea în care au acuzat-o de neglijență. Astfel, durerea răniților și a familiilor celor decedați i-au arătat „cât de folositoare și urgentă este întrevederea”.

În scrisoarea adresată Angelei Merkel, victimele au denunțat „lipsa acțiunilor antiteroriste din Germania, cât și modul în care autoritățile au tratat victimele și familiile lor.”

„Am băgat de seamă că nu ne-ați transmis condoleanțe nici personal, nici în scris. Opinia noastră este că nu v-ați ridicat la înățimea funcției”, au mai scris semnatarii, care au acuzat guvernul german că au ignorat cazul lui Amri, deși fusese calificat de forțele de securitate drept prezentând o amenințare ridicată.

„Doamna Merkel a primit refugiații cu brațele deschise, dar pe noi ne-a ținut la distanță. Am fost ignorați complet”, a spus Hans-Georg, tatăl uneia dintre victime.

Mulți dintre răniți s-au plâns că, în afara de hățișul birocratic, ei au primit foarte puțin ajutor financiar, fiind nevoiți să plătească o parte din cheltuielile de îngrijire. Unii au fost nevoiți, chiar, să facă împrumuturi la bancă, pentru a plăti chiriile sau ipotecile celor care au murit sau au fost răniți atât de grav încât nu mai pot lucra.

Totodată, ei s-au declarat îndurerați că Guvernul german nu le-a adresat nicio scrisoare de condoleanțe, ci au primit o factură de 51 de euro, din partea institutului de medicină, care să precizeze cauza morții.

În urma atacului din 19 decembrie 2016, comis de un solicitant de azil tunisian, au murit 12 persoane și aproape 100 au fost rănite. A fost primul atac major comis de un adept al grupării Stat Islamic în Germania. Anis Amri a intrat cu camionul în mulțimea care se afla la târgul de Crăciun din Berlin. Ulterior, acesta a fost împușcat de poliția italiană, la Milano.

Marți, la comemorarea unui an de la tragedie vor participa oficialități și supraviețuitori, care vor inaugura un memorial dedicat victimelor.

Atentat Berlin Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Guardian

Presupusul autor al atentatului din Berlin, Anis Amri, si-ar fi procurat in Elvetia arma cu care l-a ucis pe soferul polonez
Presupusul autor al atentatului din Berlin, Anis Amri, si-ar fi procurat in Elvetia arma cu care l-a ucis pe soferul polonez
Romanul care l-a intalnit pe Anis Amri dupa atentat, neluat in seama de politia franceza.
Romanul care l-a intalnit pe Anis Amri dupa atentat, neluat in seama de politia franceza. "Pe afise nu era niciun telefon"
Un sofer de TIR roman s-a intalnit cu autorul atacului de la Berlin dupa atentat.
Un sofer de TIR roman s-a intalnit cu autorul atacului de la Berlin dupa atentat. "Puteam fi mai bogat cu 100.000 de euro"
Cum s-a desfasurat atentatul din Berlin, pas cu pas. De ce a stat atacatorul cu cadavrul soferului langa el, 4 ore
Cum s-a desfasurat atentatul din Berlin, pas cu pas. De ce a stat atacatorul cu cadavrul soferului langa el, 4 ore
VIDEO PROTVPLUS.RO
California
Patru zile de ploi torenţiale, după incendiile devastatoare din California. Riscul major la care sunt expuși oamenii
Putin a cerut întărirea armatei şi flotei ruse, în vederea unui conflict cu NATO
Atac în fața Poliției din Bruxelles. Atacatorul ar fi strigat „Allahu akbar”
Orașul care în 40 de ani s-a transformat din sat de pescari în una din cele mai bogate metropole din lume
Accident feroviar în Spania. Un mort și 6 răniți, după ce un tren a deraiat
Bradul de Crăciun al Casei Albe, adus cu trăsura de la sute de kilometri depărtare
Surori adoptate
Povestea a două surori, adoptate la 17 ani diferență de aceeași familie. „A fost neașteptat”
Avertismentul lui Putin pentru Trump. Ce va face dacă SUA se retrag din Tratatul INF
Atac armat în Chicago, cu multiple victime. O persoană a deschis focul la un spital
Imagini spectaculoase cu vulcanul Fuego, care a început din nou să erupă. Au început evacuările. VIDEO
Schimb de replici acide pe Twitter între Trump și premierul pakistanez, pe tema Osama Bin Laden
Momentul în care o bandă de hoți a încercat să jefuiască un magazin de bijuterii din Londra. VIDEO