Pe picior de razboi. ONU vrea sa atace Libia
Avioanele britanice si franceze sunt gata sa lanseze atacuri, impotriva lui Ghaddafi. Dupa zile de negocieri, Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara o rezolutie autorizand folosirea fortei impotriva trupelor libiene.
Libia, la rascruce de drumuri. Consiliul de Securitate al ONU a hotarat azi noapte impunerea unei zone de interdictie a zborurilor in Libia pentru a-l impiedica pe Muammar Ghaddafi sa-si masacreze propriul popor, prin bombardamente aeriene.
O "no-fly" zone este o regiune sau un teritoriu deasupra caruia a fost instaurata o interdictie de zbor. Modalitatile practice de creare a unei asemenea zone sunt totusi mai complicate. Ele presupun o interventie militara atat pe teritoriul tarii in care se aplica, cat si din vecinatatea ei - adica prin bazele militare de langa acel teritoriu. Pana acum au existat in istoria recenta doua mari zone de interdictie a zborilor: Irak si Bosnia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Imediat dupa votul de la New York, Uniunea Europeana a anuntat ca e gata sa treaca la actiune. La fel de repede a venit si raspunsul de la Tripoli.
Confruntat cu nimicirea aviatiei sale, colonelul Ghaddafi se declara dintr-o data dispus la un armistitiu cu rebelii pe care ii bombardeaza fara mila, de o luna incoace.
Atmosfera de Revelion in redutele rebelilor de la Benghazi si Tobruk, dupa ce localnicii au aflat rezultatul votului din Consiliul de Securitate. Rebelii cer de aproape doua saptamani interventia comunitatii internationale, pentru a-i proteja de atacurile aviatiei lui Ghaddafi.
Amanunt demn de retinut, Rusia si China, extrem de reticente in privinta interventiilor straine, s-au abtinut de la vot, dar nu si-au folosit dreptul de veto, cum au facut in alte cazuri. Alte trei state influente - Germania, India si Brazilia, au adoptat aceeasi pozitie. In document se prevede clar ca exista o baza legala pentru orice fel de interventie armata impotriva regimului Ghaddafi.
La randul lor, oficialii de la Tripoli, actioneaza dintr-o data, cu precautie.
Chiar dupa conferinta de presa a ministrului de externe, propaganda de la Tripoli si-a facut din nou simtita prezenta. Un grup de sustinatori ai colonelului au patruns in sala, agitand drapele verzi si, indrumati vizibil de cameramanul televiziunii de stat, au scandat sloganuri pro-Ghaddafi, in fata jurnalistilor straini.
Insa pe strazile din Tripoli, tacere. Oamenii se tem ca Muammar Ghaddafi este suficient de inconstinet incat sa provoace la duel aerian alianta nord atlantica, si astfel se vor trezi bombardati. Iata insa ca auto-intitulatul rege al regilor Africii are si el limitele lui si acum vrea dialog. Nu e clar ce inseamna asta, dar cel putin exista o sansa de a calma spiritele. De o luna, Libia este in plin razboi civil intre fortele loiale colonelului si rebelii care cer plecarea lui Ghaddafi si a familiei sale, de la putere.
Liderul libian a declarat, joi, ca fortele guvernamentale vor ataca in cursul serii orasul Benghazi, bastionul rebelilor situat la circa 1.000 de kilometri est de Tripoli, intr-un mesaj transmis de televiziunea libiana, relateaza AFP. "Decizia a fost luata. Pregatiti-va, ajungem in aceasta seara!", a declarat el intr-un discurs adresat locuitorilor acestui oras. "Ii vom vana pe tradatorii din Benghazi", a adaugat el. Colonelul a promis, de asemenea, sa ii ierte pe rebelii care predau armele la Benghazi. "Cei care predau armele si fug in aceasta seara nu au de ce sa se ingrijoreze. Nu ii vom urmari", a asigurat el in mesajul adresat locuitorilor acestui oras, al doilea ca marime din tara.