Pe picior de razboi. ONU vrea sa atace Libia

×
Codul embed a fost copiat

Avioanele britanice si franceze sunt gata sa lanseze atacuri, impotriva lui Ghaddafi. Dupa zile de negocieri, Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara o rezolutie autorizand folosirea fortei impotriva trupelor libiene.

Libia, la rascruce de drumuri. Consiliul de Securitate al ONU a hotarat azi noapte impunerea unei zone de interdictie a zborurilor in Libia pentru a-l impiedica pe Muammar Ghaddafi sa-si masacreze propriul popor, prin bombardamente aeriene.

O "no-fly" zone este o regiune sau un teritoriu deasupra caruia a fost instaurata o interdictie de zbor. Modalitatile practice de creare a unei asemenea zone sunt totusi mai complicate. Ele presupun o interventie militara atat pe teritoriul tarii in care se aplica, cat si din vecinatatea ei - adica prin bazele militare de langa acel teritoriu. Pana acum au existat in istoria recenta doua mari zone de interdictie a zborilor: Irak si Bosnia.

Imediat dupa votul de la New York, Uniunea Europeana a anuntat ca e gata sa treaca la actiune. La fel de repede a venit si raspunsul de la Tripoli.

Confruntat cu nimicirea aviatiei sale, colonelul Ghaddafi se declara dintr-o data dispus la un armistitiu cu rebelii pe care ii bombardeaza fara mila, de o luna incoace.

Citește și
Alain Juppe
Ministrul Juppe: Cateva tari arabe, gata sa intervina militar in Libia
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Atmosfera de Revelion in redutele rebelilor de la Benghazi si Tobruk, dupa ce localnicii au aflat rezultatul votului din Consiliul de Securitate. Rebelii cer de aproape doua saptamani interventia comunitatii internationale, pentru a-i proteja de atacurile aviatiei lui Ghaddafi.

Amanunt demn de retinut, Rusia si China, extrem de reticente in privinta interventiilor straine, s-au abtinut de la vot, dar nu si-au folosit dreptul de veto, cum au facut in alte cazuri. Alte trei state influente - Germania, India si Brazilia, au adoptat aceeasi pozitie. In document se prevede clar ca exista o baza legala pentru orice fel de interventie armata impotriva regimului Ghaddafi.

La randul lor, oficialii de la Tripoli, actioneaza dintr-o data, cu precautie.

Chiar dupa conferinta de presa a ministrului de externe, propaganda de la Tripoli si-a facut din nou simtita prezenta. Un grup de sustinatori ai colonelului au patruns in sala, agitand drapele verzi si, indrumati vizibil de cameramanul televiziunii de stat, au scandat sloganuri pro-Ghaddafi, in fata jurnalistilor straini.

Insa pe strazile din Tripoli, tacere. Oamenii se tem ca Muammar Ghaddafi este suficient de inconstinet incat sa provoace la duel aerian alianta nord atlantica, si astfel se vor trezi bombardati. Iata insa ca auto-intitulatul rege al regilor Africii are si el limitele lui si acum vrea dialog. Nu e clar ce inseamna asta, dar cel putin exista o sansa de a calma spiritele. De o luna, Libia este in plin razboi civil intre fortele loiale colonelului si rebelii care cer plecarea lui Ghaddafi si a familiei sale, de la putere.

Liderul libian a declarat, joi, ca fortele guvernamentale vor ataca in cursul serii orasul Benghazi, bastionul rebelilor situat la circa 1.000 de kilometri est de Tripoli, intr-un mesaj transmis de televiziunea libiana, relateaza AFP. "Decizia a fost luata. Pregatiti-va, ajungem in aceasta seara!", a declarat el intr-un discurs adresat locuitorilor acestui oras. "Ii vom vana pe tradatorii din Benghazi", a adaugat el. Colonelul a promis, de asemenea, sa ii ierte pe rebelii care predau armele la Benghazi. "Cei care predau armele si fug in aceasta seara nu au de ce sa se ingrijoreze. Nu ii vom urmari", a asigurat el in mesajul adresat locuitorilor acestui oras, al doilea ca marime din tara.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ministru libian: Vom ataca bazinul Marii Mediterane, daca suntem atacati
Ministru libian: Vom ataca bazinul Marii Mediterane, daca suntem atacati

Anuntul facut de ministrului apararii libian vine cu cateva ore inainte ca membrii Consiliului de Securitate al ONU sa voteze rezolutia prin care autorizeaza masuri militare pentru protejare civililor din Libia, cu exeptia unei ocupatii a tarii.

Ministrul Juppe: Cateva tari arabe, gata sa intervina militar in Libia
Ministrul Juppe: Cateva tari arabe, gata sa intervina militar in Libia

Ministrul francez al afacerilor externe, Alain Juppe, a scris astazi pe blogul sau ca "mai multe tari arabe" sunt pregatite pentru "o participare efectiva" la o operatiune militara in Libia. El sustine ca "nu este inca prea tarziu" pentru a interveni.

Colonelul Ghaddafi:
Colonelul Ghaddafi: "Prietenul" meu Sarkozy este nebun

"Prietenul meu", presedintele francez Nicolas Sarkozy, este "nebun", afirma liderul libian Muammar Ghaddafi, intr-un interviu acordat unei televiziuni germane.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.