UE vrea să scoată un stat din orbita Rusiei și să îl aducă în rândurile Occidentului. Planul pus la bătaie
Uniunea Europeană are planuri mari pentru un stat care se află de mult timp în cercul de aliați al Rusiei. Astfel, Bruxelles-ul a pregătit deja un plan costisitor pentru a aduce țara asiatică mai aproape de Occident.
Astfel, UE a pregătit un plan istoric pentru a ajuta Armenia să iasă din orbita Rusiei și pentru a-i sprijini economia în contextul tensiunilor tot mai mari din regiune.
Acest plan a fost elaborat în urma discuțiilor purtate vineri la Bruxelles între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto, centru), secretarul de stat american Antony Blinken și prim-ministrul armean Nikol Pashinyan (foto, stânga).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ursula Von der Leyen a transmis că Bruxelles-ul va aloca 270 de milioane de euro pentru a sprijini întreprinderile și industria din țara din Caucazul de Sud în următorii patru ani, ca parte a "unei noi și ambițioase agende de parteneriat".
"Vom face investiții pentru a consolida economia și societatea armeană, făcându-le mai robuste și mai stabile în fața șocurilor", a adăugat ea, fondurile fiind alocate pentru electrificare și pentru noi proiecte de energie regenerabilă, potrivit POLITICO.
Armenia, tot mai multe decizii anti-Rusia
Decizia UE vine în momentul în care Erevanul încearcă tot mai tare să rupă legăturile cu Rusia, care deține o mare parte din rețeaua și infrastructura energetică, dar care nu a reușit să intervină pe fondul agravării confruntării cu Azerbaidjanul vecin.
Prima decizie a Armeniei contra Rusiei a fost atunci când a decis să-și suspende calitatea de membru al alianței militare CSTO condusă de Rusia, a invitat trupele americane să se antreneze în țară, a trimis ajutoare în Ucraina și chiar a sugerat că ar putea încerca să adere ea însăși la UE.
Von der Leyen a lăudat "măsurile pe care Armenia le-a luat împotriva eludării sancțiunilor noastre împotriva Rusiei... Acest lucru arată că Uniunea Europeană și Armenia sunt din ce în ce mai aliniate în ceea ce privește valorile și interesele".
Sursa: Politico.eu
Etichete: Rusia, uniunea europeana, occident, armenia,
Dată publicare:
05-04-2024 16:35