Tiruri de artilerile la Donetk. Ucraina spune ca nu a incalcat pacea, rebelii acuza o "tentativa de relansare a razboiului"


Ultimul update: Joi 22 Ianuarie 2015 06:46
Data publicarii: Luni 19 Ianuarie 2015 07:29
Categorie: Stiri externe
soldati prorusi donetk

Armata ucraineana a anuntat duminica respingerea, cu ajutorul tancurilor, a unei ofensive a rebelilor prorusi pe aeroportul din Donetk, in estul Ucrainei, in timp ce Moscova a acuzat Kievul ca a refuzat o noua mediere, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Dupa doua zile de lupte violente in estul Ucrainei, presiunea rebeliunii proruse asupra pozitiilor ucrainene de pe aeroportul din Donetk a devenit extrem de puternica.

Armata ucraineana a respins sambata seara cel putin zece tancuri pentru a deschide un culoar si pentru a permite sosirea de intariri, precum si evacuarea unor victime.

Fortele ucrainene au "curatat aproape in intregime incinta aeroportului", s-a felicitat duminica purtatorul de cuvant al armatei, Andrii Lisenko.

Trupele ucrainene nu au trecut linia frontului stabilita prin acordurile de pace de la Minsk. Prin urmare, aceasta operatiune "nu este o incalcare a armistitiului" instituit la inceputul lui decembrie, a dat asigurari el.

Acest contraatac a fost urmat de tiruri de artilerie care au fost auzite in cursul intregii nopti de sambata spre duminica pana in centrul orasului Dontek si s-au intensificat dimineata devreme, potrivit unor jurnalisti ai AFP, citati de Mediafax, prezenti la fata locului.

Potrivit autoritatilor separatiste si ucrainene, trei militri si cel putin zece civili au fost ucisi in regiunea Donetk. Alte 31 de persoane au fost ranite.

Bombardamentele au atins mai multe cartiere de locuinte din Donetk, unde mai multe magazine au ramas inchise duminica. Presedintele "republicii" autoproclamate Donetk Aleksandr Zaharcenko a afirmat ca aceasta riposta este "o tentativa a Kievului de a relansa razboiul".

Prin vocea purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, Rusia, acuzata de Ucraina si de Occident de sustinerea rebelilor, acuzatie negata de Moscova, s-a declarat "extrem de preocupata de evolutia situatiei".

Liderii rusi au "facut constant eforturi de mediere" in ultimele zile, a subliniat Dmitri Peskov, anuntand ca Vladimir Putin a trimis in cursul noptii de joi spre vineri o scrisoare presedintelui ucrainean Petro Porosenko cu "un plan concret pentru retragerea artileriei grele".

"Din pacate, partea ucraineana a respins planul", a continuat Peskov.

"Partea rusa este pregatita sa faca uz de influenta sa asupra rebelilor pentru a-i convinge sa accepte o astfel de optiune cu scopul de a evita producerea de victime civile", a adaugat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.

Dar "aeroportul din Donetk trebuie sa fie plasat sub controlul rebelilor in virtutea acordurilor de la Minsk" semnate in septembrie, a adagat diplomatia rusa, facand apel la "o incetare completa a ostilitatilor".

La Kiev si in mai multe mari orase din tara, mii de ucraineni s-au adunat pentru a aduce omagii celor peste 4.800 victime ale conflictului din estul Ucrainei.

In capitala, manifestantii au defilat in centrul orasului, dupa care s-au adunat in Piata Independentei, in prezenta presedintelui Petro Porosenko, a premierului Arseni Iateniuk si a mai multor lideri religiosi.

"Vom invinge. Va fi pace in Ucraina. Ocupantul va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean", a declarat in fața mulțimii presedintele Porosenko.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO