UE stochează medicamente şi echipament în vederea unor urgenţe nucleare, bacteriologice şi chimice
UE stochează medicamente şi echipament în vederea unor urgenţe nucleare, bacteriologice şi chimice în legătură cu războiul rus din Ucraina.
Uniunea Europeană a înfiinţat un stoc de medicamente şi echipament destinate înfruntării unor ameninţări nucleare, bacteriologice şi chimice - în valoare de 540 milioane de euro -, într-un context de frică tot mai mare privind Războiul rus din Ucraina, relatează AFP, potrivit News.ro.
Comisia Europeană (CE) a precizat că acest stoc cuprinde ”vaccinuri”, ”echiament şi medicamente” în vederea îngrijirii răniţilor în timpul unor atacuri chimice, biologice, radiologice şi nucleare.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Prima etapă, precizează UE, constă în în procurarea unor ”comprimate de iodură de potasiu, care pot fi folosite în protejarea oamenilor de efectele nocive ale radiaţiilor”.
Trei milioane de comprimate de iod au fost livrate deja Ucrainei, cu ajutorul Franţei şi Spaniei, precizează CE.
”Luăm măsuri concrete pentru a pregăti mai bine Europa împotriva unor potenţiale ameninţări”, a anunţat miercuri comisarul european însărcinat cu Reacţia împotriva Crizelor, Janez Lenarcic.
Numeroşi observatori au evocat, de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, riscul unei folosiri a armamentului nuclear sau chimic în acest război rus.
Occidentul avertizează că Moscova ar putea folosi armament chimic împotriva rezistenţei feroce a ucrainenilor, care au blocat înaintarea rusă.
Confruntările armate din Ucraina alimentează totodată temeri cu privire la securitatea instalaţiilor nucleare, precum centrala avariată de la Cernobîl, în care a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii, în 1986, dar şi centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.
Rusia şi-a plasat forţele nucleare în stare de alertă şi a ameninţat Occidentul să nu intervină militar în ajutorul Ucrainei.
Sursa: News.ro
Etichete: razboi in ucraina, ue, medicamente, echipament,
Dată publicare:
07-04-2022 11:53